Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
holky chtela bych se zeptat na vse nazory jsem v 10tt a doted jsem jedla tak nejak vsechno ne ze bych se precpavala hermelinem ale dala jsem si ho i syr s nivou ,dokonce kdyz jsem se loucila v praci tak i hermelinovou pomazanku,,,,,,,,,nejak jsem nevedela co jist ci nejist az ted to tady ctu,jelikoz ma za sebou zamlkle tehu tak jsem zase v soku zda jsem neco neudelala spatne.
buď v pohodě
já třeba hermelín miluju a nivu taky. takže si je dávám, a to i docela často. první těhu s Klárkou jsme přežily bez úhony… nejím syrové maso (tatarák, sušené salámy) a věci, které by mohly obsahovat syrová vajíčka. lehce jsem omezila kofein (takže už nepiju 4 šálky denně, ale maximálně 2
). je dobré nejíst ve velkém množství játra. v těhle vedrech se vyhýbám pomazánkám a salátům, ale to dělám každé léto… ale v zásadě jsem se řídila jak s Klárkou tak i teď tím, že jím všechno na co mám chut (a můžu kvůli dietě s těhu cukrovkou), ale nepřecpávám se pouze jedním druhem jídla. důležitá je hlavně vyvážená strava.
tedv tom lete jsemsi davala i 2krat tocenou znrzlinu,no kdybych to vedela radsi bych se vyvarovala!
Já se teda přiznám, že jsem se omezovala v jídle jen v prvním trimestru.To jsem se vyhla všemu, co chytré knihy zakazujou a jedla pomalu jak králík..Takže jak jmenovala nozu, jsou to především věci, které můžou způsobit salmonelu nebo listeriozu.
Nakonec jem zjistila, že podle chytrých knih nesmím vlastně vůbec nic a navíc jsem pořád hubla a hubla, tak jsem se na to vykvajzla a jím na co mám chut
Jo, játra jsem si dala jen jednou, syrové maso bych si nedala, hermoše se snažím omezit, vajíčka už si nedělám na hniličko, ale natvrdo, alkohol samo nepiju ( ted v 3.trimestru si občas skleničku dám, ale je mi z toho blbě, takže tak jednou za měsíc)..Ale třeba zakazovanou zmrzlinu mi teda nikdo neupře, na tu jsem měla jeden čas takové chutě, že jsem jí jedla na litry ![]()
Ale kvůli tomu, že jsem měla jednou hermelínovou pomazánku bych si hlavu netrhala.Navíc jsem toho názoru, že tělo si řekne na co má chut…
Prý se to jíst nemá kvůli bakteriím, ale ty samé bakterie mohou být i v jiných jídlech jako je např. syrová zelenina … no, spíše bych asi nejedla moc takové ty kupované pomazánky hermelínové apod., v tom je asi fakt kdo ví co, ač zrovna mně čím více smradlavá, tím chutnější .. .ale jinak já osobně to příliš neřeším … a zatím je vše v pořádku. Jo, tatarák a pod. bych si nedala, ale jinak asi všechno kromě vyloženě ostrých jídel, vnitřnosti teda taky nejím, jinak se neomezuji. Nic není třeba příliš řešit, naše matky se taky stravovaly normálně a jaká jsme zdravá generace ![]()
Ale když se ti něco nebude zdát, tak to prostě nejez, pro svůj klid ![]()
zrvna nedávno jsem četla článek, že točená zmrzlina je v některých případecvh kvalitnější než ta kopečková, protože se chladí v uzavřené nádobě a nesvítí na ní ve vytríně sluníčko. podle chytrých knih a článků na netu bys fakt nemohla jíst absolutně nic ![]()
clovek se prave vice hlida hlida kdyz uz to jednou nevyslo,moje mamka se taky jen usmiva a rika ze ona jedla vsechno ultgrazvuk ji snad ani nedelaly a nejake testy!! to taky ne a kdyz cekala segru to bylo v roce 1989 tak ji delaly ultrazvuk jen dvakrat......dobapokrocila a clovek se vice boji,ale asi mate pravdu to bych nemohla jits vubec nic!
Podle mě se v těhotenství není důvod omezovat. Jez co ti chutná a hlavně jez pestrou stravu… ryby, kuře, ovece, zeleninu, těstoviny, rýži… . Prostě hlavně nejez jednostranně.
Já osobně v pohodě jedla i tatarák. Teda od thána který je zvěroolékař a všechno maso co má doma tak kontroloval ještě za živa před porážkou a potom taky ![]()
Jak píšeš plesnivý sýry jsem jedla taky. Malej je zdravej a nic mu nechybí. V těhotenství jsem nepřibrala ani kilo.
Blanche-V píše:
Nic není třeba příliš řešit, naše matky se taky stravovaly normálně a jaká jsme zdravá generace
Přesně, maminy chytré knihy a internet neměli a jedli všechno a zdravější děti neznám..Ted jsem si vzpomněla, jak jim doporučovali játra, děvčata je jedla na kila a dnes už víme, že játra nesmíme..
Takže asi tak, co se doporučuje dneska, se v příštích knihách nebude moct ![]()
Poslouchej selský rozum. ![]()
Já si i tu zmrzlinu dám. Na co teď nemám opravdu chuť, tak jsou plísňové sýry a ty jsem před těhotenstvím fakt milovala.
kkatty, ten strach chápu. já jsem měla ZT minulý rok. jen tím, že už jsem doma jednoho raubíře měla, tak jsem to prostě až tak nebrala. ale ten strach v prvním trimestru je. ona je nejdůležitější psychická pohoda (občas se to jenom lépe řekne než aplikuje
).
Já se nikdy neomezovala. Podle mě si tělo samo řekne, co chce. Navíc pokud budeš jíst všeho s mírou, nic dramatickýho by se stát nemělo.
Jediný, čemu se já osobně vyhýbám jsou lahůdkové saláty (kromě domácích) a tataráku. Na točenou zmrzlinu chodíme obden, hermelín miluju, toho bych se jen tak nevzdala ![]()
nozu píše:
zrvna nedávno jsem četla článek, že točená zmrzlina je v některých případecvh kvalitnější než ta kopečková, protože se chladí v uzavřené nádobě a nesvítí na ní ve vytríně sluníčko. podle chytrých knih a článků na netu bys fakt nemohla jíst absolutně nic
a taky kvůli hygienickým předpisům je dělají (ne všichni, ale pár jich to tak dělá) ze sušených vajíček
jinak já bych se vyhnula jen tomu syrovému masu, pochybným pomazánkam atd. a samozřejmě případně omezit kofein, alkohol jen tak jednou týdně malé pivo nebo vinný střik v druhé pol. těhotenství
na otázku je odpověď jednoduchá.
jíst vyváženě, hodně zeleniny, ovoce, čerstvé potraviny, prostě zdravě, pít vodu, šťávy, minerálky. (klidně i kafe, kreré někteří zatracují..)
nic není vyloženě zakázáno, kromě alkoholu, nedoporučují se sycené slazené nápoje (přidávají zbytečně kilča, ale někdy to bez nich nejde..) a vůbec sladkosti kvůli přibírání…
majonézové saláty v letním období doporučuju (bez ohledu na těhotenství!) originálně balené od výrobce, vysoký standard hygieny při balení zaručí zrdav. nezávadnost, postupy při rozbalení a navažování v supermarketu už ne..
plísňové sýry bez obav, opět spíše doporučuju české, hygienické podmínky josu hrozně hlídané.. ty cizí (francouzské) jsou z nepasterovaného mléka, větší riziko listerie - i když podle nedávné studie francouzské sýry obsahovaly listerie v nejmenším procentu (asi kolem 3 %), kdežto švýcarské, německé atd. i v desítkách procent případů.. takže fr. sýr klidně ano.. ![]()
co jsem opravdu nejedla v těhotenství, sjou syrečky a jiné zrající sýry.
ona totiž listeria se dá trochu i poznat, způsobuje jakoby smradlavý rozklad, takže když si dáš romadur, nemáš šanci to poznat, porotože to je vlastně žádoucí..
čemu se dále každé léto vyhýbám, bez ohledu na těhotenství, je točená zmrzlina.. (salmonela - to je prostě hnusný a mít to nemusím)..ale nezabije tě to..
další výhradu mám k métskému salámu, čajovce - jen zabalené ještě v celku, s ještě dlouhou trvanlivostí.. (ale to dělám taky každé léto..)
tatarák, který je tu zmiňovaný, si stejně dávám jen v prověřených restauracích, je pravdou, že v těhot ne..
i ty játra bych si dala, kdybych je jedla - proč ne, ..
vlastně bych řekla, že jediný rozdíl pro mě je v těch zrajících sýrech, (ne plíšňových, ale smradlavých), a v měkkých sýrech z nepasterovaného mlíka; to je jediné, co jsem si odpustila… a ještě coleslaw salát, u kterého je statisticky nejvyšší výskyt listerie..
ale hlavně bych si dala pozor na nekontrolovatelné chutě, prostě snažila se ničeho nesníst tři kila.. to není dobré pro nikoho a nikdy,.. jenže v těhot. to jde hůř ovládat.. ![]()
vím, že je to těžké, být v pohodě po ZT, ale věř, že všechno dobře dopadne, nestresuj se jídlem jako takovým, jez s radostí.. ![]()
Já jím taky na co mam chut, krome tataraku, ale k tomu me to nikdy netihlo.. Moji velkou zavislosti jsou caje, ne ty pytlikove, ale ty prave caje z cajoven, ale taky jsem je omezila, v cajovne si dam jednu konvicku, doma piju jen matu,ktera neobsahuje tein.¨
Myslim si, ze v primerenem mnozstvi neni nic na skodu.. mne dela strasne dobre,kdyz si dam kazdej den maly pivo:) podle vsech je to naopak zdrave, obsahuje spoustu vitaminu ![]()