Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zdravím.
Tak stydět se za to opravdu není nutný, nejsi jediná, kdo se hned po porodu nerozkojil
![]()
Mě pomohly dost mléčné výrobky, čaje z bylinek pro kojící a k tomu jsem pak ještě začala brát vitamíny, abych do sebe dostala maximum.
Měla jsem těhotenské vitamíny Ogestan, které jsem potom jedla i po narození dcerky. Šlo mi hlavně o to, abych měla dost jodu, listovky a omega 3.
Neboj, určitě to půjde, hlavně se tím nestresovat, jinak to nedáš ![]()
Nejdůležitější je hlavně často přikládat. Taky zkontrolovat jestli se mimčo přisává správně - na kojeni.net najdeš fotky a videa. Jinak můžeš laktaci stimulovat taky odsávačkou ještě po kojení. A co může podporovat laktaci - kojící čaje s jastřabinou a pískavicí a dále z babských rad silné vývary, melta, ovesné vločky. Pak je důležitý taky zvýšený příjem tekutin. A aby se mléko líp spouštělo můžeš si před kojením zkusit nahřát prsa a během kojení popíjet teplý nápoj.
Jinač existují laktační linky v některých porodnicích a národní linka kojení http://www.kojeni.cz/maminkam/linka/ nebo můžeš zkusit kontaktovat přímo nějakou laktační poradkyni. Zkontroluje techniku kojení, poradí.
Mě pomohlo pot kojící čaje, teplé nápoje, dostatek neperlivych pití a hlavně přikládat, přikládat a přikládat.. (a ze jsem měla pár dní nutkání prikrmovat flaškou, ale odolala jsem a vyplatilo se to)
Případně kdyby se nedařilo, kontaktujte LP, ať přijde a zkontroluje techniku kojení..
@Lendeš souhlasím, se vším, co napsala tato uživatelka ¨
ještě někdo zmiňuje homeopatika, toto jsem zkopírovala z rady na poradně zde z emimina
:,,, Co se týká homeopatických léků, na podporu laktace můžete zkusit Ricinus Communis 5 CH 3-5 denně stačí po 3 kuličkách. Pokud se zvýší tvorba mléka – lék postupně vysazujte, prodlužujte intervaly podání, pokud budete mít mléka dostatek – lék vysaďte.(Dlouhodobým podáváním se laktace může i při nízké potenci tlumit. Maminky se někdy bojí, aby se mléko udrželo a tak i po zvýšení tvorby mléka lék dále užívají a najednou zjistí, že přestal fungovat.)""
a pokud to nepůjde, tak to nepůjde, z toho se svět přece nezboří ne,?
@Anonymní píše:
Maminky, potřebuju pomoc.Co mám jíst, nebo pít, abych rozkojila? Jsem novopečená mamina a moc to nejde a stydím se za toV porodnici mi nic neporadili
Jednak přestat se stydět a cokoliv si vyčítat. Pro rozkojení je důležitý Tvůj psychický klid a to nikdo jiný než Ty sama ovlivnit nemůže. Na podporu laktace kojící čaj s jestřabinou, střídat s čajem z chmelové šištice, caro, silný hovězí vývar, pořádnou koprovku ze šlehačky, mandle, každý den skleničku černého piva, homeopatika Ricinus communis 5 CH, zalézt si s mimčem do postele a tělo na tělo se při kojení muchlat - to laktaci též spouští. A hlavně ze začátku kojit často i v noci kvůli tvorbě mlíčka. A pokdu se i přesto nepodaří, nic si nevyčítat, důležitá je spokojená mamina, pak je spokojené i mimčo. Není žádnou ostudou nekojit a krmit miminko UM. Drž se. ![]()
Příspěvek upraven 03.10.17 v 17:29
Doporučila bych laktační poradkyni, ta zkontroluje přikládání a poradí co dál.
Hlavně hodně tekutin a vyvázenou stravu. A často přikládat miminko. A předevšim se nevzdávat. Držím palce. ![]()
Některým ženám na rozkojení pomohlo časté popíjení Melty (seženete ji třeba v Tescu).
Díky všem za praktické rady a hlavně podporu!
@Jedna babička @Lendeš @tumpach ![]()
Bohužel @Jančakecalka a @770982 jsou duplicitní nicky. Proto první blokuji a druhý mažu.
Zdraví
admin Monika
Já měla u všech tří dětí stejný problém - špatně pily, nepřibíraly. Pokaždé jsem zpočátku hodně odsávala a dokrmovala odsátým mlékem, postupně převážilo normální kojení (tedy u prvního ne, tam jsem skončila jen u odsávání, ale to byla začátečnická chyba
)
Jen jsem hodně pila. Je jedno co (tedy alkohol samozřejmě né
). Hlavně musí být poptávka. Bacha na mimina!- můžou se v prvních dnech tvářit spokojeně a přitom vypijí sotva půlku toho, co by měly a nepřibírají. U nás to tak bylo.
Mam nevyuzite vitaminy na podporu laktace. Kdybyste mela nektera zajem. Ja je mela foporucene od laktacni poradkyne.
Maminky, potřebuju pomoc.Co mám jíst, nebo pít, abych rozkojila? Jsem novopečená mamina a moc to nejde a stydím se za to
V porodnici mi nic neporadili