Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jj, svacinu si nechysta ani moje 4,5 leta. Babicka at si da mokrej hadr na hlavu a nohy nahoru. Neni ona ucitelka? ![]()
Jinak já si myslím že jezdit na kole bez vyvažovacích koleček ve třech letech dítě fakt ještě nemusí umět. Jako některé to třeba umí ale rozhodně to není pravidlo. My se synem se chystáme že začneme učit na kole bez koleček až začne být trochu hezky a manžel bude mít dovolenou ale pokud to nepůjde tak to prostě lámat přes koleno nebudem abychom mu to ještě víc neotrávili protože mně přijde že když člověk na něco moc tlačí tak to tomu dítku akorát zprotiví nebo alespoň se mnou to takhle bylo když jsem byla malá.
No a k tomu lyžování když já byla v 7. Třídě a jelo se na školní lyžák tak tři čtvrtiny děti ze třídy lyžovat neuměli protože prostě na hory nejezdili a stalo se něco?
nestalo! Prostě se to naučili právě až na tom lyžáku a buď je to chytlo a stali se z nich nadšený lyžaři a nebo ne ![]()
Jasný běžné děti kterým jsou tři roky si vezmou pecen kilového chleba vezmou ostrý velký nůž kterým se kraji chleba ukroji si plátek pak si otevřou ledničku vyndají si na co mají chuť připraví si obložený chleba.
My třeba máme ostré nože mimo dosah dítěte naprosto zámerne.
Je fajn když se dítě ve 3 letech učí jak zacházet s priborovym nožem třeba učit se si rozetřít pomazánku na chlebu to ano.
Podle mě prostě prudi..
Jinak jestli chceš můžu ti vložit soubor toho co naše školka píše co by děti měly umět než jsou do školky což u nás jsou ty cca 3 roky.
Příspěvek upraven 27.02.23 v 15:11
Jo jinak jsou děti talentované na sport a znám děti co jezdily na kole ( bez koleček i v 2.5 letech) ale prostě to není standard..
Jsou děti které jezdí s kolečka klidně do 5 let a co se stane? Prostě přejdou na normální kolo později.. jsou děti co si stoupnou na brusle a do hodiny umí bruslit… Jsou děti co jim to trvá déle…
Smaeja já zapomněla ona je to vlastně asi soutěž nebo co.
Příspěvek upraven 27.02.23 v 15:19
@ludmilaadamkova píše:
Jo jinak jsou děti talentované na sport a znám děti co jezdily na kole ( bez koleček i v 2.5 letech) ale prostě to není standart..Jsou děti které jezdí s kolečka klidně do 5 let a co se stane? Prostě přejdou na normální kolo později.. jsou děti co si stoupnou na brusle a do hodiny umí bruslit… Jsou děti co jim to trvá déle…
Smaeja já zapomněla ona je to vlastně asi soutěž nebo co.
Někdy mi přijde že právě babičky mezi sebou soutěží o to které vnouče dřív umí to nebo ono. Napřed se soutěží v tom které vnouče dřív umí na nočník potom se později přidávají další dovednosti typu kolo plavání atd
![]()
Takový ty věci jako čísla a dny v týdnu vědět fakt nemusí, ale měl by se umět vysléct, obléct, vyzout a nazout boty, dojít si na záchod, najíst se, napít se. A ne že někdy, když má náladu, ale jako dennodenní standard. To ostatní může trénovat později, ale být samoobslužný je v tomto věku důležitější.
@Anonymní píše:
Syn se začal zajímat o písmena a naučil se poznávat 10 písmen. Umí vyjmenovat a poznat čísla do 20,umí spočítat věci na obrázku.
Umí vyjmenovat dny v týdnu, měsíce, roční období jaké je počasí a jaká je část dne. Vyjmenovat prsty a barvy český i anglicky. Umí pojmenovat tvary( kosočtverec, lichoběžník a další)
Umí hromadu písniček a říkanek. V knížce o zvířatech si pamatuje jejich jména atd
A nonstop mluví. Má slovní zásobu. Ikdyz neumí vyslovovat háčky atd
Co se týče samostatnosti, tak je to horší. Ale umí se v rámci možností obléknout i svléknout. Kartáček na zuby taky ví, jak používat. Ruce si taky umí umýt. Najíst se umí taky. Sice se lžičkou a polévkou má problém.
Ale opravdu když chce, tak mu to jde. Ale někdy nemá náladu a „maminka musí udělat“. Umí se sám vysmrkat a hromadu dalších věcí
Učím ho vybarvovat obrázky a kreslit sluníčko, panáčka atd
Cvičíme grafomotoriku a různé sešity s úkoly
Cvičíme úchop pinzetou atd, prostě motoriku.
Umí pojmenovat části těla.
Píšu to protože mi je od babičky vyčítáno, že by měl umět více. Hlavně, co se týče samostatnosti. Jenže syn je velice divoké a neopatrné dítě. Takže hodně věcí je problém. Měl by údajně už umět sám krájet a nachystat si svačinku a nejlépe na kole, plavat a lyžovat.
Je něco, co by měl opravdu umět a co bych měla vylepšit? Je opravdu na spíš vědomosti než samoobsluhu.
Děkuji a omlouvám se za takhle dlouhý příspěvek
A fyzicky je zdatný jak? Plavat ve 3 letech neumí snad nikdo, leda pod vodou. Lyžovat…to abyste pomalu jeli do Alp. Tady toho sněhu moc nebylo. Samoobsluhu určitě vylepšit, nech ho dělat věci samotného. Ale svačinu si komplet připravovat nemusí.
Podle mě je moooooc šikovný, naše 3r dcera toho zdaleka tolik neumí.
Ale zase je koc šikovná, co se samostatnosti týče (oblékne se, nají si, posklada si hračky, zvládá základní komunikaci v obchodě atd.)
A babičky si nic nedělej, on každý dokonale ví, jak vychovávat cizí dítě…
![]()
Možná se jen zamysli nad tím, zda by nestálo za to, místo takového toho vzdělávání (počítání, jemná motorika atd) více lpet na tom, aby zvládal to jídlo atd…rozuměj neustupovat mu, máš hlad, najez se, nemáš, nejez (ale já tě krmit nebudu). Nepíšeš, zda chodi do školky, ale tam ta samostatnost je docela důležitá
a hlavně i tobe to pomůže ![]()
Mě strašně udivuje, že některé matky umí vyjmenovat, co jejich děti všechno umí a ještě se zeptat, zda toho není málo.
Všechno beru asi tak nějak na pohodu a jako součást žití, že by mě fakt nenapadlo tu psát, že dcera pozná palec od malíčku a teď se podržte, už od roka a půl!!
hele jako nevím, ty zapoj selský rozum, babu pošli do háje a uč dítě co ty uznáš za vhodný a na co má dítě skills.
Trenovala bych oblékání. Ve 3 a čtvrt se oblékl a svlekl sám - nutne kvůli školce a pyžamu. Zipy cca od 4, na kole bez koleček od 2 a trictvrte… hlavně už ho proboha nech a nehusti to do nej
muže vůbec někdy jen tak placat babovky?
To si dítě nemůže malovat, ale musí se přesně učit jak se děla sluníčko? Za me je nalejvarna fakt zlo. Nech to dítě at se taky rozvíjí samo
Babička má opravdu nereálná očekávání. Učit a pracovat se dá na samoobsluze. Tam je opravdu potřeba to trénovat kvůli školce. Převlékání a obouvání je nutnost. Nicméně pecen chleba si tam opravdu nekrájí.
Jinak dcera bude mít 3 za měsíc. Jezdí na kole bez pomocných koleček od 2 a čtvrt, plave sama pouze s pásem a lyžuje šusem, plužit neumí. Tohle ale není naše zásluha. Je motoricky nadaná a sama všechno chce. Do sportu bych se snažila motivovat, aby chtěl sám, ale nenutila bych. To je kontraproduktivní, akorát se sekne. Spoustu věcí z prvního odstavce dcera vůbec neumí, napočítat ano, ale spočítat reálně ne, pořád začína od čísla 2. Dny v týdnu, měsíce v roce ani nevysvětluju, to by nepobrala vůbec. A s tou samoobsluhou se občas taky sekne, máme ještě mimino a ona chce to stejné. Snažím se jí hodně vyhovět, aby se necítila odstrčená, ale v určitém základu neustupuju. A místo „maminka udělá“ se snažím o „uděláme spolu“, například já jednu botu, ty druhou apod.
Mám únorového tříleťáka a taky je více na ty znalosti. Takže umí už od dvou a kus vyjmenovat číslice, abecedu i v AJ, teď ho zajímají ty dny v týdnu. Jezdí jen na firstbike, šlapat ještě nechce. Teď teprve dozrává pomaličku do sebeobsluhy, bez plen je od 2,5 let.
Umí si sundat boty, tepláky a trenýrky. Zatím nechápe vršky, jen si rozepne a setřepe ze sebe bundu. Byli jsme na tříleté prohlídce a dle pediatry je napřed v mluvení. ![]()
Nevěřím, že to vše dítě ve třech letech umí. Z příspěvku mám pocit, že pro dnešní maminky je babička nebo dokonce tchyně apriori nepřítel. Je to nějaké obecné tažení proti starým lidem.
Obleknout, najist, napit, vykonat potrebu do wc. Jestli v tomhle tvoje dite potrebuje pomoct, tak je celkem zaostale a mela byses mu daleko vice venovat v těchto dovednostech. Ve skolce mu bude u zadku ze umi cislice do deseti, kdyz si neoblikne kalhoty.