Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, už nevím, co bych ještě zkusila. Minulý týden mi ofoukly záda v oblasti beder. Už jsem zkusila Ibalgin prášky, Voltaren mast, kapsaicinovou náplast, z které jsem žádné teplo necítila, koňskou mast, masáž u fyzioterapeutky, teď mám na zádech thermacare suché teplo. Chodit můžu, problém je ohýbání.
Čas…tohle je běh na dlouhou trat bohuzel, samozrejme teplo pomaha…slun zada co to jde!
![]()
Nastydlý záda jsou hnus, taky jsem měla párkrát, ale nejlíp tomu stejně pomohl klid, čas a teplo. Používala jsem hodně peckový polštářek.
Hlavně záda v teple! Doma si kolem nich omotej třeba mikinu.
Suche teplo. omototat si je salou ci ledvinakem a udrzovat teplo. hlavne nenahrivat ve sprse ci vane, nebo se to rozjede jeste vic.
Moje rehabka rikala ze nejlepsi je nalozit se na plazi do horkeho pisku ![]()
Jak píší holky.
Horká vana nebo sprcha je špatně, teplá vpoho, ale je to risk. Pořád nosit teplé na zádech, nechat si je namazat např. alpou nebo koninou (záleží jakou používáš, ta švýcarská je nejlepší). Já to řeším tak, že si ta záda nechám namazat alpou, hezky vetřít a lehce promasírovat a pak nanést ještě tak 2 vrtvy jen tak. Musí to ale dělat druhá osoba (tedy u mne), jinak mne to nehřeje tolik. A přes to si dej deku nebo nějkého kocoura a buď v klidu. Mně třeba pomáhá si sednout a pokrčit nohy k tělu, aby se bederka zakulatila. Ale chce si to najít svoji polohu.
Nechápu proč je tak rozšířená ta blbost, že jen suché teplo.Na nachlazená záda je nejlepší vana horké vody.Ale krom to se mi velmi dobře osvědčil FINALGON, který funguje opravdu skvěle a proto se u nás asi nesmí prodávat.
@Dalibor7 píše:
Nechápu proč je tak rozšířená ta blbost, že jen suché teplo.Na nachlazená záda je nejlepší vana horké vody.Ale krom to se mi velmi dobře osvědčil FINALGON, který funguje opravdu skvěle a proto se u nás asi nesmí prodávat.
Horká vana fajn, ale nemsí být teplota vysoká, jinak dochází ke křečím. Proto opatrně.
Taky me hodne tepla vana nikdy nic neudelala, natoz tak krece ![]()
Řeknu jeden důvod proč ne teplo - podle několika fyzioterapeutů, kterých jsem se ptalal nezávisle na sobě: prohřátí vlhkým teplem je jiné a tělo je pak strašně náchylné na to, aby tě neofouklo - třeba i při utírání, převlíkání, že se nezabalíš hned do županu atp, když vylezeš z vyhřáté koupelny do chladnější chodby. A druhý důvod, co mi říkali: že opět - prohřátí je jiné a ty - asi svaly… nevím jistě.. týká se jakékoli části těla… - jsou pak mnohem náchylnější k ještě horšímu kousnutí, protože jsou prý jinak uvolněné po mokrém teplu a stačí drobný pohyb, který se oslabené části - třeba kříži - nezdá, a můžeš si způsobit ještě větší bolet, kousnutí svalů nebo čeho… to je ale poměrně známý fakt. I když chápu, že se najde vžy někdo, kdo má jiný názor. Nic proti tomu, každý má na to nárok a každý ať si podstoupí riziko, jaké mu za to stojí. Mně např. to za to nestojí
Já nedám dopustit na takový ten nahřívací elektrický límec - je to takový jakoby „pléd“ krátký - přehodí se přes ramena, zapne na cvočky u krku, má to vysoký límec, takže super na krční páteř a když mě bolí bedra, rozepnutý hodím přes bederní část jako malou dečku, na noc zapnu a nahřívám.