Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, doporučte mi prosím nějakou knihu/písanku/brožuru
Pro budoucího druháka na prázdniny, ale se nenásilně připravoval na další školní rok a nezapomněl co se naučil v první třídě. Něco jsem viděla přímo pro druháky ale nevím jestli budoucí nebo minulé:-)
Díky
@Mišuna není dobré aby děcka 2 měs. zahálely. Pak přijde zpět po prázdninách a je v prdelce, nic si nepamatuje a přijdou pětky, zejména v těch vyšších ročnících. nemusí denně, ale tak jednou týdně pár příkladů, něco přečte, pohádku, napíše písmenka, ty by taky mohl zapomenout.
Řešila jsem to samé, nakonec jsem si našla nějaké pracovní listy na dětských stránkách a 2× týdně dostane nějaký úkol. Mám obavy, že donutit ho bude stejně nadlidský výkon a nechci to přehánět. Přece jen, ať si prázdniny taky užije. Na čem trvám je čtení každý den, aspoň chvilku. Stejně většinu prázdnin nebude doma…
U nás loni děti dostaly „prázdninový“ sešit - prázdný sešit, kam si měly zapisovat všechny zážitky z prázdnin. Jednou týdně jsem syna donutila něco napsat, sem tam musel vzpomínat, jak se které písmenko píše. Na začátku šk. roku sešity odevzdali a p. učitelka jim to oznámkovala (všichni měli jedničku
).
Já jsem nikdy o prázdninách teda do školy ni nedělala a nikdy pětky nelítaly… prázdniny jsou snad od toho, a by si děti odpočinuly a během září si ve škole oživí, co je potřeba…
Normálně v papírnictví jsem koupila písanku pro 2. třídu, matematiku 3. sešit pro 1. třídu, kde je počítání do dvaceti, prvouku neřeším a čtení taky ne, knížky máme.
Ale v každém knihkupectví je hodně knih/brožur, vybrala bys.
Tak nevím, asi jiná doba, nepamatuju si že bych já nebo ostatní děcka někdy o prázdninách šáhly na nějaký opakování
a že by pak kvůli tomu lítaly pětky o tom taky nevím
Zas bych to fakt nehrotila. Jako ok jestli je nějaké děcko vyloženě problémové tak pro klid duše rodiče to beru, ale jinak ![]()
Než pracovním sešitem bych to řešila hrou. Pamatuju si, jak jsem hlídala asi měsíc budoucího páťáka. Denně jsme četli - já stránku, on stránku. Pak jsme dělali pirátské dopisy (vyráběli jsme si na ně papír) jeden pro druhého a pirátský deník, kam jsme si psali, co se dělo. No a matematiku jsme řešili tak, že chodil na nákupy a vždycky se našlo něco, co se dalo využít.
Pak jsem mu třeba dala recept a on si ho musel přečít a uvařit podle toho (dělal různé ovocné a zeleninové seláty, deserty…).
Plus teda chtěl dělat různé pokusy a výrobky, tak si to musel sám přečíst a vysvětlit to i mně.
@Mišuna píše:
Náš kluk vždycky donese ze školy pracovní sešity z edice Poradím si, u vás by to bylo asi toto , a letos přitáhl ještě Opakuji si prázdninách. Pro budoucího druháka totoAle o prázdninách na to teda ani nesáhne
To opakujui si oprázdninách jsem měla jako dítě (nebo to bylo strašně podobný) a milovala jsem to :d
Ale jinak bych to nehrotila a spíš to brala hrou, než přípravu na další rok ![]()
Ja bych to spis brala hrou, tedy jak tu nekdo psal na nakupu at pocita, at si pise prazdninovy denik, pustila bych mu nejakej anglicke pisnicky/pohadky, nebo si s nim jen anglicky popovidat… Sesit bych vybrala s ditetem, nedoporucuji nutit dite ucit se pres prazdniny, jako dite jsem to nesnasela a primo jsem nesnasela posledno tydny prazdnin, kdy jsme se zacinali ucit ![]()
@Billi píše:
Než pracovním sešitem bych to řešila hrou. Pamatuju si, jak jsem hlídala asi měsíc budoucího páťáka. Denně jsme četli - já stránku, on stránku. Pak jsme dělali pirátské dopisy (vyráběli jsme si na ně papír) jeden pro druhého a pirátský deník, kam jsme si psali, co se dělo. No a matematiku jsme řešili tak, že chodil na nákupy a vždycky se našlo něco, co se dalo využít.
Pak jsem mu třeba dala recept a on si ho musel přečít a uvařit podle toho (dělal různé ovocné a zeleninové seláty, deserty…).
Plus teda chtěl dělat různé pokusy a výrobky, tak si to musel sám přečíst a vysvětlit to i mně.
Tak zatím to ještě řešit nemusím, ale toto se mi líbí
. Dobrý nápad.