Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Koupila bych si základní vybavení kuchyně, aspoň 2 hrnce, rendlik, panvicku a vysokou panvicku typu wok. Příbory klasicky po 6, 2 menší ostré nože, jeden velký a jeden velký zoubkovany. Otvírák na víno a na konzervy, škrabka, struhadlo. Žufanek, „kleště“, obracecka, 2× vařečky. A 2× prkynko.
Spousta těch věcí je se dá levně koupit v ikea.
A sadu talířů a hrnků. Mít 1 talíř je dost o ničem.
Jestli budeš mít v bytě gauč, koupila bych takovy na kterém se dá i spát a postel koupila později - až budou finance.
Ale upřímně vše je to o financích. V provizoriu se dá taky několik měsíců bydlet.
A byt už máš vybraný? Víš, co v něm je za vybavení? My třeba v bytě na pronájem máme lednici, pračku, myčku i mikrovlnku, nájemník nic z toho kupovat nemusel.
S matrací na zemi se dá vydržet i roky, naopak s jedním talířem a lžící bych nepřežila ani týden. Jestli hodláš vařit, tak to chce minimálně dva hrnce různých velikostí a dobrou pánev. Nože na krájení, prkýnka, vařečky… Pokud jde o nábytek, nebála bych se bazarů. Postel, stůl, židle, křeslo/gauč, komoda a skříň na oblečení… A znovu - záleží i na tom vybavení bytu. Před patnácti lety jsme třeba měli pronajatý byt, kde byla spousta vestavných skříní, tak logicky už žádné další nebyly potřeba.
Můj první spotřebič byl pákový kavovar.
Třeba vysavač (byly koberce) jsem si asi půl roku poucela.
Zabydleno je rychle i podle peněz a volného času.
@Tarena píše: Více
Debra. morgan ve 14:30 - otvírák na víno. Osobně bych to teda taky neměla jako prioritu. Jestli má radši sekt nebo prosecco, obejde se bez vývrtky.:-D
Na 4home jsem koupila sadičku nerez hrnců i s pánví kolem litru, v tom pro 1-2 uvaříš v pohodě x let, v Ikea osušky, utěrky, základní nádobí (talíře, skleničky, příbory), jako kvalita spíš nižší, ale pár let OK
v Ikea mají i postel kolem 3000, nejdražší bude matrace, na té nešetři a kup novou z hygienických důvodů,
ALE třeba lednici a pračku jsem klidně koupila zánovní na marketplacu na chalupu do začátku asi za dvojku
a pár let to jelo OK
v Ikea taky mají levný kuchyňský stolík a aspoň tři židle k němu, když někdo přijde, ať nesedíte na té matraci
tv jde taky koupit z druhé ruky, záleží, zda na ni koukáš…
určitě věci na úklid, hadry, houbičky, smeták, pračku asi radši novou, brala jsem třeba úzkou Candy na 7kg prádla v akci za šestku a jede super ![]()
jako bez pračky bych nebyla
mw počká, seženeš i za litr v akci, ale záleží, zda ji používáš, my v rodině pro ohřev ano, i když chutnější je to z trouby-sporáku…
na povlečení a pár dekorací doporučuju Jysk, mají tam i solidní tyčky a záclony/závěsy, kdyby sis to chtěla takto zútulnit a i kobereček třeba „slaměný“ za litr a košíky na věci, které nemají být vidět, ostatně i tam se dá koupit tv stolek a konferák
můžeš taky řešit rozkládací sedačku do obýváku z druhé ruky, občas je štěstí na zánovní a můžeš ji využít i na spaní, pokud bude kvalitní a v dobrém stavu
já jsem estét, takže u mne se to nikdy neobešlo bez dvou tří velkých obrazů, které daly ráz tomu bytu/domu, nakonec jsem vyhodnotila jako nejlepší www.tulup.cz , tam jsi do litru na krásných reprodukcích, i velmi moderních…
ohledně svítidel je fakt to nějak sladit, třeba světla24… ale poslouží i lampa z Ikea a papírová koule za 200, když nejsou prachy, klidně to pár let poslouží ![]()
ohledně skříně si kupovala kámoška teď na chatu z temu textilní skříň, dala za ni asi 1500 a pojme fakt hodně oblečení, je to jako velký kufr
stačí jen navěsit věšáky a máš kam dát oblečení.. to je pak otázka vkusu, jak řešit úložné prostory, výhoda je, když jsou v chodbě vestavené skříně…
jo a vždy jsem si kupovala nové své vlastní wc prkénko, u toho u mne jaxi nikdy „nejel vlak“
![]()
PS : Vysavač ANOOO, za každou cenu, nedávno jsem koupila na m-place skoro nový luxusní, původní cena 6000 Kč včetně x nástavců, paní se stěhovala a řešila jiné věci, nechala mi ho za litr, super deal ![]()
Ono záleží jestli jdeš do spolubydlení kde často bývá veškeré kuchyňské spotřebiče i vybavení, pračka a někdy i skříně nebo jdeš do prázdného samostatného, kde není nic.
Kupovala jsem lednici, pračku, varnou konvici, toustovač. Různé roboty jsem dostávala k vánocům už dřív. Sadu hrnců a pánví jsem dostala od babičky, které nám koupila na nějaké předváděčce všem vnoučatům, prý do výbavy jako svatební dar
, ale ukecala jsem ji a je fakt, že před těmi 10 lety do 1.bytu mi to pomohlo víc než kdybych je dostala až ke svatbě, kdy už máme domácnost zařízenou. Rodiče zas věnovali sadu talířů. Něco jsem vzala z domu od rodičů pro začátek (tam se našlo nepoužívaného nádobí
), no a určitě úklidové věci, pro začátek stačí i smeták a hadr, nemusíš mít hned vysavač jestli nejsou koberce. Na matracích teď znovu už měsíc spíme i po 30
a asi ještě chvíli budeme než dorazí nová. Na oblečení stačí štender za pár korun. Nábytek bych kupovala postupně podle priorit a financí buď ikea, xxxlutz, bonami nebo přes bazoš záleží jaký máš budget a zda chceš vše hned levně nebo raději budeš šetřit postupně na nové kvalitnější kousky. ![]()
@Lucy75 Dobrý seznam.
Osobně mám s kuchyňským vybavení z IKEA dobré zkušenosti. Nerezové hrnce nám drží roky, pánve totéž, miláček je litinový pekáč, ale to záleží na tom, jak moc bude zakladatelka hned vařit. Talíře máme dvanáct let bílou sadu 365+ ještě z doby, kdy místo misek na polívku měli klasické hluboké. Dneska bych vzala sadu Upplaga kvůli těm hlubokým talířům. Vydrží to každodenní používání mnoho let v pohodě. Sklenice na vodu bych klidně vzala ty nejlevnější Pokal, do prvního bydlení úplně v pohodě, sklenice na víno ty obyč taky vydržely roky (měnila jsem je za ručně foukané spíš ze zpovykanosti). Příborové sady mají taky přijatelné. Utěrky za pár korun, chňapky totéž. Nezapomenout škrabku na brambory. Ostré nože mají taky použitelné už v té nejlevnější kategorii.
Deka, polštář, povlečení - povlečení do začátku stačí dvě sady. Jedna je povlečená jedna na cestě od špíny k vyprání. S ručníkama totéž.
Spousta věcí může být řešena nějakou dobu provizorně. Třeba my místo skříně na začátku měli stojanovou šatní tyč než nám udělali vestavné skříně. Nestála ani dvě stovky.
My jsme si koupili ledničku, pračku, časem jsme museli dokoupit sušičku, nebylo kde sušit prádlo a doma se z toho objevovala plíseň. Nádobí (hrnce, kastroly, pánvičku) jsme ze začátku měli obyč sadu, co jsem používala na kolejích, pak jsme si dokoupili lepší časem. Ostatní nádobí jsme si koupili obyčejné bíle ve 4 kusech. Nábytek jsme si pro začátek vzali z dětských pokojíčků a ten se s námi stěhoval pak i do baráku. Z nábytku jsme si pořídili stůl, židle a pár skříněk do obýváku. Gauč manžel pořídil z druhé ruky, takže ten už byl. postel jsme taky pořídili nějakou levnější a slouží dodnes, jen jsme časem vyměnili rošty a matrace. Ze začátku není třeba mít vše super moderní, ale spíš dokupovat co uznáš, že fakt potřebuješ.
@Anonymní píše: Více
Ještě jedna věc. Stěhovat se mi takto z domu dítko, tak ho částečně vybavím tím co je doma. Ručníky navíc, ložní prádlo navíc atd. Nenašlo by se taky něco takového doma? Já jsem si taky z domu brala ložní prádlo, peřiny atd. To co jsem používala doma jsem si i vzala sebou.
KdZ jsem dělala vlastní byt, měla jsem všechny spotřebiče do kuchyně. Jen jsem to přestěhovala, měla jsem obývací stěnu, jídelní stůl, čtyři židle, pár skříněk, konferenční stolek, pracku. urcite je první mít základ pořádnou postel a matrace. Ledničku, pračku. Na zemi bych tedy nespala a prádlo taky prat nikam netahala. Takže jsem šla cestou nejprve vybavit kuchyň, přestěhovat pračku a koupit postel a skrine do ložnice. Přeci nebudu mít oblečení na zemi. Pak jsem do zařizovala ostatní. Noanafobi do kuchyně jsem měla všechno. Šlo tedy mastné jen o to zařídit ten nábytek.
Záleží přeci na tobě, co potřebuješ.
Jinak matraci na zem není dobrý dávat, začne ti plesnivět. Musí zespoda větrat.
Dcera se stěhovala před rokem, byla dost naivní ohledně toho, co potřebuje, ona si vůbec neuvědomovala, co všechno používá a taky měla našetřeno celkem málo peněz. Ale zas na druhou stranu ona je velmi skromný člověk. Odstěhovala si svůj nábytek z pokoje - komodu, stojan na oblečení, regál, stůl a židli. Dali jsme jí matraci (postel v bytě byla), ledničku, pračku, sušák na prádlo, sadu ručníků, utěrek a ložní prádlo. Pak jsem jí nabalila základní nářadí, což je velmi důležité, plech na pečení, kastrol, pánev a sadu prkének, dva pořádné nože, šufánek, talíře a hrnky, příbory, škrabku na zeleninu, struhadlo, misky, vařečky a krabičky na jídlo. No a ještě jsem přidala krabici s čistícími prostředky, houbičky, hadříky, lopatku a smetáček. Koupila si smeták a mop a tohle jí stačilo tak, že nic jiného nepotřebovala. Moc nechápala, proč pořád běhám a snáším tolik krámů, ale dost rychle potom zjistila, na co to všechno má. Na zemi bych nespala, postel je základ. Postel, pračku ledničku a bych řešila na prvním místě a klidně z bazaru, tam se dá koupit všechno a kolikrát za směšný peníz.