Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Necvičit a neposlouchat doktory
to znamená, že správně cvičit a poslouchat doktory a najít si dobrého fyzioterapeuta, což je bohužel drahý špás
Opravdu dodrzovat zasady zdraveho zivotniho stylu, protoze opak bude mit horsi dopady, nez u zdravych.
Dle toho, jak je skoliosa vážná…každopádně u všech stupňů Cobb cvičit, cvičit a zase cvičit. Pokud je skoliosa vážnější, neměly by se provádět skoky, doskoky nebo složitější gymnastické prvky a být pod dohledem lékaře rehabilitačního či ortopeda
Mně na fyzio zakazuje dávat nohu přes nohu. Dost striktně. Dál fakt nedoporučuji přibírat, snažit se držet spíš nižší hmotnost. Blbé jsou taky netlumené tvrdé dopady - tedy skoky jak tady někdo psal. Mně vadí i běh po betonu. Nenosit kabelku, ale batoh. Obecně netahat těžké věci, pokud na to není svalstvo trénované (jako máma dvou dětí milujících nošení vím své - záda se prostě zhoršila, když byly dětí už těžké, řekněme nad 10 kg). Rozhodně u nošení dětí NE nosítka, která jsou asymetricky.
A co je podle mě super? Cvičení SM system, pilates, pravidelná svižná chůze. Já cvičím každý den ráno cca 20 minut SM a ještě 2× v týdnu chodím cvičit fyzio, jógu nebo pilates a držím se teď celkem dobře. Váhu si cíleně udržuju na spodní hranici normy. Když jsem mívala víc, záda bolela.
Mám otázku, co nedělat při skolióze?
Za rady moc děkuji.