Co obnáší koupě ojetého auta?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Co obnáší koupě ojetého auta?
Ahoj všichni.
S parnerem už nějakou dobu pokukujeme po nějakém ojetém autě, i když mám pocit, že to spíš já hledám a přítel flegmaticky prohlídne nabídku, nad některým řekne, že tohle by možná nebylo šptné a tím to končí
Možná je za tím i strach z různé domluvy a řešení, se kterým nemáme ani jeden zkušenosti.
Chtěli bychom auto maximálně do 100 000,–, nejspíš Škodu Fabii combi - slyšela jsem na Febie zatím chválu a viděla jsem, že se dají sehnat za slušné ceny. Z bazaru auto nechceme, slyšíme na ně jen samé stížnosti, že máme hledat rovnou od lidí. Tak prohlížím Bazoš a na některá auta bych se ráda podívala osobně. Ale netuším, co všechno a kdy zařídit.
Jak vlastně takový prodej/koupě probíhá? Zavolám prodejci, domluvíme si schůzku, my příjedeme (třeba přes půl republiky) podívat se na auto? Žádného známého automechanika nemáme, máme někoho uplatit, aby jel s námi a zhodnotil stav vozidla? A co potom, kdyby se nám auto zamlouvalo? Odjedeme, vybereme hotovost nebo pošleme peníze, příště si pro auto přijedeme a odjedeme už v něm? Než bychom si auto převzali, musíme už mít zaplacené povinné ručení? Jak se to řeší s poznávací značkou? Jak dlouho asi tak trvá, než si budeme moct auto odvézt?…
Zatím jsme nic takového v životě neřešili a tak nevíme.
Pokud se najdou nějaké rady a zkušenosti, budu jen ráda ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
My si vždycky brali peníze sebou, platili jsme rovnou. Ani bych auto nikomu neprodala s tím, že mi pošle peníze potom. Když zaplatíš, auto si rovnou odvážíš. Povinný ručení bys měla mít teoreticky zaplacený, ale je logický, že mít nebudeš, tak holt si ho zařídíš třeba druhý den. Auto je zatím pojištěno na předchozího majitele.
SPZ se teď snad už nemění, měla by ti zůstat ta, co na autě je.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
My jsme zaplatili člověka, kterej tomu rozumí a vše zařídil za nás. Přivezl mi kupce. Smlouvy jsem měla prostudovaný už předtim, tak jsem je zkontrolovala a podepsala.
Tchýni pak ten samej člověk pomáhal koupit auto. Ona řekla, co chce, on to auto našel, dojel tam s nima, změřil lak, prohlížel to auto velmi důkladně a dlouho.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@PetraJ Aha, jako že kdybychom to auto chtěli, rovnou bychom dali peníze a mohliv něm rovnou odet? A až potom jít zařídit povinné ručení? (logicky když nevím, jaké auto budeme - jestli budeme - kupovat). A když seodjíždí s autem, zatím s techničákem aj. původního majitele, co?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Izzz Kolik si takový pán bere? Jeden známý také mluvil o někom takovém, ale dávat 10 tisíc navrch, to mi přijde docela pecka ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Petule030 3000 kč. my teda platili půlku, protože to je kamarád bráchy. my jsme na to oba blbý. ten člověk mě vedl. kam kdy jít, co zařídit a tak. mě to teda za ty peníze rozhodně stálo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Petule030
Pokud si vyberete auto radši si objednej prohlídku v autorizovaném servisu, +- 1000kc.
Před 2 týdny jsme se jeli podívat na auto, 300km od baráku, v servisu objevena závada o které bysme nevěděli kdyby auto nebylo na zdvyšce.
Dále dle vin kódu si můžeš zkontrolovat km a právně volný auta atd. U aut z ciziny jde těžko dohledat původ. Nejlépe sehnat auto od rodnyho čísla a původního majitele.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Izzz A napíšeš (třeba do sz) odkud jste? Nebo spíš odkud je ten pán? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anix Jsem hodně blbá
Prosím, mohla bys mi krok po kroku popsat, jak jste domlouvali tu prohlídku, kdy chtěli zaplatit, co na to majitel, jestli vada vozidla ovlivnila vaši koupi?
Já se obávám, že pokud někam s přítelem pojedeme, tak jedině večer a někam dál jedině o víkendu. Já si v práci nemůžu vzít volno, kdy chci ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Petule030 píše:
@PetraJ Aha, jako že kdybychom to auto chtěli, rovnou bychom dali peníze a mohliv něm rovnou odet? A až potom jít zařídit povinné ručení? (logicky když nevím, jaké auto budeme - jestli budeme - kupovat). A když seodjíždí s autem, zatím s techničákem aj. původního majitele, co?
No určitě můžete hned odjet.
Prodávající vám dá kupní smlouvu a tou se měsíc můžete prokazovat při případný policejní kontrole. Povinný ručení zařídit co nejdřív, nejlépe ten den nebo hned druhý.
Jinak o přepisu ti radši nic nenapíšu, já kupovala auto naposledy před 2,5 rokama a pak se to nějak změnilo, musí na dopravák kupující spolu s prodávajícím nebo se píšou nějaký plný moci či co, to fakt už nevím, jak probíhá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
My jsme si sebou na prohlídku tahali automechanika. A zrovna na to auto, co jsme koupili jsme ho neměli a riskli to. Ale už jsme věděli na co dát pozor. Naštěstí po prohlídce nám řekl, že je v super stavu. Jinak máme x-té ojeté auto a ty předtím stály za… ![]()
Přijedete s penězi, sepíšete smlouvu. Bývalý majitel auto odhlásí. Vy si zařídíte povinné ručení a s tím půjdete na dopravku auto přihlásit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak ten přepis je čerstvá zkušenost z minulého měsíce. Buď to půjdete přihlásit spolu, nebo si napíšete plnou moc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lidym Kolik si případný automechanik za jeden „výlet“ řekne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano, s bývalým majitelem. Byl to automechanik, co nám opravuje auta, tak jsme to měli za 500kč.
Nejdřív jsme se jeli na to auto podívat. Pak jsme přijeli ještě jednou a koupili ho. A protože to bylo dost daleko, měl majitel za úkol auto odhlásit než přijedem, pak bychom sepsali smlouvu, povinné ručení přes internet a jeli spolu na dopravku auto přihlásit. No auto odhlásit nestihl, tak jsme na něj čekali a trochu se nám to protáhlo, ale nakonec jsme to zvládli.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit