Jak vycházíte s penězi, dva platy a výdaje?

Anonymní
3.4.16 17:05

Jak vycházíte s penězi, dva platy a výdaje?

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jak vycházíte s penězi, co vyděláte. Jestli vycházíte od výplaty k výplatě nebo Vám i něco zbyde na ušetření.

My s manželem oba pracujeme, máme dva platy. Manžel má plný úvazek a celkem dobrý plat 26 500,– Kč. Já mám třičtvrtě úvazek, ale málo placenou práci 11 400,– Kč. Plný úvazek v práci stejně nedostanu. Dohromady tedy dáme skoro 38 000,– Kč. Ono se to zdá úžasně moc peněz, ale na konec po zaplacení všech povinností jsme na nule, někdy to i překročíme a jdeme do mínusu. Tuhle službu zřídil manžel u banky, abychom mohli jít do mínusu až 10 000,–, kdyby se nám třeba pokazila lednička nebo pračka. Uvažuji proto o brigádě, protože žijeme od výplaty k výplatě a nejsme schopni nic ušetřit.

Naše výdaje:
Hypotéka 4865,–
Sipo průměrně 6500,–
Manželovo životní pojištění 384
Moje životní pojištění 137
Telefony dohromady manžel, dcera a já průměrně 500,–
Legitka na MHD měsíčně 550
Mé obědy v práci 750
Manželovy peníze na jídlo a drobnosti na měsíc 2500,–
Každý si platíme na důchod, takže 2×300,–
Dětské obědy ve škole pro 2 děti kolem 900,–

Když započítám jídlo na měsíc a drobné útratky, žádné velké nákupy, tak to vychází na 11 000,– a to jsou opravdu jen základní věci.

Každý měsíc jsou mimořádné výdaje:

V září jsou to kroužky:
Dcera plavání na půl roku: 2000,–
Dcera kytara na půl roku: 2000,–
Syn florba na půl roku: 900,–
Syn flétna na půl roku: 1900,–
Syn družina na půl roku: 750,–

Vím, že kdybychom jim kroužky neplatili, že by nám potom peníze nechyběly, ale proč šidit děti, že?

Takže tam už začíná mírný dluh, když se z něho se sebezapřením sotva dostaneme, jsou tady Vánoce a nejsem typ člověka, který koupí každému jen jednu levnou věc. Ale také nijak zvlášť nehýříme. Nejvíce dávám dětem a ostatním pak už jen drobnosti. Takže v lednu se vzpamatováváme z dalšího finančního zásahu a v únoru platíme druhou polovinu kroužků. V září a v březnu také půlročně platíme pojistku na auto. Povinné ručení 954,– a Havarijní pojistku 1219,– Auto jsme si sami nekoupili, neměli bychom na něj. Dostali jsme ho darem od manželových rodičů. Takže ještě platíme benzín, protože jezdíme za manželovými rodiči jednou měsíčně 160 km tam a zpět. Také člověk chce občas jet i na výlet, takže benzín se opravdu platit musí.
V květnu jsou to odpady 4×670,–
Do toho školní výlety a školy v přírodě také tisícové položky.
V červnu trochu klid a jsou tady prázdniny. Nejvíce ušetříme, když nechodíme do drahých vstupů, které se právě o prázdninách nabízí.
Loňské prázdniny jsme se zadarmo jezdili vykoupat na brněnskou přehradu a výlety bez vstupů někam. Byli jsme na dovolené na Šumavě pod stanem a platili jsme to z peněz, které nám vrátili za energie.
A to nemluvím o tom, že potřebujeme nové pneumatiky na auto. Odkládám na to každý měsíc. Manžel by si přál nový mobil, takže mu na něj také měsíčně odkládám. A ještě měsíčně odkládám na antikoncepci a léky, které manžel užívá.

Nechci si tu stěžovat, spíš mě zajímá rozpočet ostatních. Mám totiž pocit, že kam se okolo nás podíváme, tam jsou všichni dost při penězích, jezdí na lyžovačky, k moři, mají nová auta. Já jim to vůbec nezávidím, to není smyslem mého života. Jen mě zajímá, když člověk chodí do práce, jak vychází s penězi.

Uvažuji o brigádě 3 x týdně.

Děkuji za Vaše názory.
Nezlobte se, že jsem to sem uvedla anonymně.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
26574
3.4.16 17:14

Proč nezvažuješ přímo změnu práce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.4.16 17:18

No nepřijde mi, že byste někde moc utráceli :nevim:
Jestli nevycházíte, tak bych se určitě snažila zvýšit příjmy. Poohlédla bych se po lépe placené práci a nebo vem tu brigádu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.4.16 17:25

Nic si z toho nedělej, máme čistý příjem cca 75 tis a zbyde nám měsíčně zhruba tolik co vám. Máme tedy dražší hypotéku, neboť proč bychom si nekoupili lepší nemovitost, děti mají dražší kroužky, protože proč bychom na nich šetřili. Auta máme laciná, ale laciná - na co audiny, když škodkou se svazem taky :nevim: Tedy železnou rezervu máme, ale to je fakt pro případ nouze, nebereme z toho ani na dovolenou. Jo a na dovču jezdíme nejradši na „road tripy“ pěkně po kempech i k moři a vyjde to tak na polovinu takovejch těch all inclusive, kde dřepíš 14 dnů na jednom místě.
Tím chci jen říct, i ty i já máme nějaké rezervy v těch výdajích, na kterých se dá ušetřit, ale momentálně se člověku moc nechce omezovat. Já příjmy ani zvyšovat netoužím, víc svého anebo partnerova času nehodlám obětovat práci. A ohl. těch ostatních - jak víš, jestli si na to všechno neberou půjčky a kolik je stojí ta nová auta. :think:

• Citovat
  • Upravit
3436
3.4.16 17:27

Pořád mám pocit, že vám zbývá spousta peněz, přibliž výdaje, piš si je jinak nikdy nepřijdeš na to, kam mizí. manžel jídlo 2500,to jsou jen obědy, trochu drahé ne? proč si nenosíte obědy do práce a ty doma nevaříš, když jste v mínusu? výdaje na jídlo kromě obědů je kolikT? co jiného platíte,?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6536

Žiju se synem z jednoho platu a alimentů, můj plat není závratný, ale když jsem dokázala před tím vyžít jen z rodičáku a alimentů, naučilo mě to nekupovat zbytečnosti. Co jsem v práci přes dva roky, tak si žijem dobře, nemusím přemýšlet co koupit, synovi dopřávám, neživoříme, a ještě ušetřím. Takže já jsem dost spokojená. Kdyžtak se podívej po nějakém přivýdělku nebo po lépe placené práci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

Manzel plat 19000kc ja materska(3leta). 8000kc hypoteka 5000kc inkaso. 5000kc benzin. Potraviny 4-5000 varime si doma. To jeste se drobec nenarodil hruza

• Citovat
  • Upravit
23847
3.4.16 17:28
@fashion_victim83 píše:
No, ja bych jim ty kroužky bohužel osekala.Sama jsem chodila jen do kreslení a pak ani to ne a ziju, nemělo to vliv na moje záliby ani intelekt.Dela to 14 tis ročně a to je slušná rezerva.PLus tvoje Zivotko je zbytečně-ma ho mít ten, kdo vydělá vic a živí rodinu, ten tvůj mini výdělek nemá na Zivotko smysl.Bud to zrušit nebo navýšit u manžela, ať dostane vic v případě plnění.

Já bych tedy na kroužkách nešetřila - hudba rozvíjí intelekt a sport je taky potřeba. To mi spíš přijde naprosto nesmyslné platit si důchodové pojištění. K čemu jako? :nevim: Stejně se důchodu s velkou pravděpodobností nedožiješ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3436
3.4.16 17:32

Kroužky bych neosekala, ale koukla bych po levnějších-maje děti chodí do domova mládeže a platím 40/os /kroužek, navštěvují bembajs, klavír, divadlo, florball, dřív tenis, klidně příští rok zařadíme ještě fotbal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
3.4.16 17:39

Změň práci.. dle mého jsou tam položky, co by být fakt nemusely :nevim: máme vyšší náklady na bydlení a víc kroužků, v létě dovolené, fesťáky a zvládáme.. ale jako za jídlo pro 4+1(střídavka) dáme max 8 tis :nevim: být Tebou, změním práci :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3711
3.4.16 17:40
@fashion_victim83 píše:
PLus tvoje Zivotko je zbytečně-ma ho mít ten, kdo vydělá vic a živí rodinu, ten tvůj mini výdělek nemá na Zivotko smysl.Bud to zrušit nebo navýšit u manžela, ať dostane vic v případě plnění.

Ale má, třeba to mají kvůli hypotéce.
Nesmysl to není, to pro mě je spíš to důchodové.

A kroužky bych nechala, spíš opravdu zvýšit tvé příjmy. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
3.4.16 17:49
@fashion_victim83 píše:
No, ja bych jim ty kroužky bohužel osekala.Sama jsem chodila jen do kreslení a pak ani to ne a ziju, nemělo to vliv na moje záliby ani intelekt.Dela to 14 tis ročně a to je slušná rezerva.PLus tvoje Zivotko je zbytečně-ma ho mít ten, kdo vydělá vic a živí rodinu, ten tvůj mini výdělek nemá na Zivotko smysl.Bud to zrušit nebo navýšit u manžela, ať dostane vic v případě plnění.

No, vidím to s těmi stejně. Na důchodovém připojištění šetříte nula nula nic, tam snad přicházíte i o státní příspěvek. A kde máte odchozí peníze na tvorbu nezbytné životní rezervy? Mít na tyto věci kontokorent v poměrně vysoké výši není dobré řešení, to je splatná půjčka jako každá jiná. Nevidím zmínku o úsporách. Ta je u hypotékářů, ale nejen u nich nezbytnou nutností.
Dost vám žere auto. Neměli jste na jeho pořízení a horko těžko ho živíte. Je opravdu, ale opravdu nezbytné?

Pokud je Vám líto, že nemáte na víc, pak jediná cesta vede u tebe přes změnu práce. Toto je směšně nízký plat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
3.4.16 17:53
@Gina108 píše:
Já bych tedy na kroužkách nešetřila - hudba rozvíjí intelekt a sport je taky potřeba. To mi spíš přijde naprosto nesmyslné platit si důchodové pojištění. K čemu jako? :nevim: Stejně se důchodu s velkou pravděpodobností nedožiješ.
Že se nedožijeme důvodu, to jsou takové lidové řečičky. Dožijeme a kdo nebude mít naspořeno, bude jen smutně koukat. Přece nějakou částku mohl mít.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
3.4.16 17:58

Kroužky jsou strašně krásná věc, ale teď na ně prostě nemáte :nevim: To samé havarijko. Strašně krásný, ale jsou to výdaje. A vy když to auto rozbijete, tak na tom nakonec ušetříte :lol: Píšeš, že vám vracejí za energie, takže máte vysoko nastavené zálohy. Je to sice celkem slušný způsob šetření, ale nesmí vás to ruinovat měsíčně. Měsíčně vám to vychází na 15.000,– za jídlo. Tam si zkontroluj, jestli tam nejsou nějaký rezervy. Jestli na Vánoce lezete do kontokorentu, tak to nedělejte.

• Citovat
  • Upravit
36504
3.4.16 18:05
@Tunrida píše:
Kroužky jsou strašně krásná věc, ale teď na ně prostě nemáte :nevim: To samé havarijko. Strašně krásný, ale jsou to výdaje. A vy když to auto rozbijete, tak na tom nakonec ušetříte :lol: Píšeš, že vám vracejí za energie, takže máte vysoko nastavené zálohy. Je to sice celkem slušný způsob šetření, ale nesmí vás to ruinovat měsíčně. Měsíčně vám to vychází na 15.000,– za jídlo. Tam si zkontroluj, jestli tam nejsou nějaký rezervy. Jestli na Vánoce lezete do kontokorentu, tak to nedělejte.

jj, v položce jídlo jsou úspory. A auto, pokud nebydlíte na samotě, bych zrušila. Ano, je to jistá ztráta pohodlí, ale veřejná doprava je dostupná všude. Pokud máte vysoký kontokorent, tj. jedete na půjčku, tak na něj v podstatě stejně nemáte. Stav financí u rodiny s dvěma platy by měl být takový, aby se v případě pračky vzaly peníze a šla koupit za hotové, ne aby v rodině dvou vydělávajících lidí nebylo na výdaj za 8 tisíc! Jedete od výplaty k výplatě, není to dobré, musíte některé věci prostě zrušit a osekat.

Příspěvek upraven 03.04.16 v 18:16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat