Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Můj starší syn je ochotný sníst jen suché buchty (bez ovoce, bez tvarohu, krému), maximálně smí být pocákané čokoládou (to je naopak vítané
), má celkem rád např. kefírovou buchtu, v rámci „ozdravění“ do ní dávám část mouky špaldové, méně cukru…, dělám buď na plech nebo jako muffiny (pro mě a manžela jim pak udělám nějakou dobrou krémovo- ovocnou čepičku
). Ale nikdy toho nesní moc, abych si to musela nějak vyčítat. Jo, má ještě rád, když upeču sladké makové rohlíky (taky část špaldové mouky), ty mám pak v mrazáku a on je postupně ujídá). Mladší syn ochutná leccos, klidně i s krémem, ovocem, ale nikdy ve větším množství, aby mě to nějak drásalo.
Takže pokud peču cíleně pro děti, bývá to: sladké makové rohlíky, kefírová buchta, jogurtová buchta (jogurt v těstě), margot buchta, koblihy (bez náplně, s dírou uprostřed jako donuty), tvarohovo- jogurtová buchta. V případě zájmu jakýkoli recept rozepíšu.
Malej bude mit rok a pul a zatim jsem delala jen strudl jablecnej nebo bananovej, bananovou babovku a jogurtovou buchtu s ovocem. Taky bych rada rozsirila repertoar.
Mám to podobně, 4 roky a 14měsíců.
teď měli karotkové muffiny
bude koláč s malinama a tvarohem dneska
kefírová buchta jako píše @Samamama je taky oblíbená (málo cukru, kefír, žitná nebo špaldová mouka)
jinak jsou docela oblíbené perníčky - normální perníčky, co se pečou na vánoce, akorát tam vůbec nedávám cukr, jenom med (manžel včelař), klidně 300g medu. A mouku dávám špaldovou a částečně celozrnnou žitnou. pak normálka, vajíčka, máslo aspol. Peču to celoročně, mám obří krabici vykrajovátek, zvířátka, auta - ne jen vánoční motivy. Dostávají to do ruky třeba venku. Starší je na to hodně zvyklej, mladší si pomalu zvyká.
@Samamama
tu jogurtovo-tvarohovou buchtu a makove rohliky, prosim ![]()
Naše malá (17 m) má ráda perník, buchtu typu bábovka, svatební koláčky od babičky, v podstatě jakoukoliv buchtu jsem upekla, jakože nepeču nic složitého, nejraději to, co odměřím v hrnku, smíchám a naleju na plech, žádné krémy.
Jo a ano, vánoční perníčky, tak těch se mohla ujíst.
@Ali-Ali
Tvarohovo- jogurtové řezy: 500g tvarohu, 2 vejce, 1 prdopečiva, 7 lžic krupicového cukru, 7 lžic polohrubé mouky, 7 lžic oleje, 370ml bílého jogurtu (prostě velký kelímek, neměřím ml), na polevu 180ml (kelímek) zakysané smetany, 1 vejce, 1 van cukr, 1 lžíce krupic. cukru. Prvních 7 přísad důkladně promíchat v míse, vylít na plech s pečícím papírem (velký plech), dát do trouby vyhřáté na 200°C, péct asi 10 min. Mezitím našlehat suroviny na polevu, natřít na zapečené těsto a při teplotě 180-190°C 35 min dopéct. Je to opravdu moc dobré, kamarádka tomu říká buchta bez těsta, opravdu to vypadá jako upečená samotná tvarohová náplň, je to lehoučké.
Loupáky (sladké rohlíky s mákem):600g hladké mouky (ev. dát část špaldové, aby to bylo zdravější), 300ml mléka, 100g rozpuštěného másla, 100g cukru, špetka soli, 1 žloutek, 1/2 čerstvých kvasnic, na potření žloutek s trochou mléka, mák na posyp. Zpracovat klasicky kynuté těsto (kvásek,…), vykynout cca hodinu, udělat 16 bochánků, vyválet každý na placičku a srolovat do rohlíku, na plechu nechat ještě 30-40 min kynout, potřít žloutkem s mlékem, posypat bohatě mákem, péct na 180°C 15-20 min (v naší troubě je reálných těch 20). Pokud nechceš mrazit, tak bych dělala raději z půlky dávky, protože jako většina kynutých věcí jsou nejlepší čerstvé. Já zamrazuji hned po vyhlazení, pak jsou po rozmrazení „jako nové“ ![]()
Já dělám jablečnou buchtu. Je to klasika - mouka, cukr, olej a nastrouhaná jablka. Jestli chceš recept, doodám.
@Carmen6 Je tam opravdu jen ten med, sladké je to na nás dost, ale je fakt, že my obecně nemáme rádi přeslazené buchty.
@Aries6 píše:
Já dělám jablečnou buchtu. Je to klasika - mouka, cukr, olej a nastrouhaná jablka. Jestli chceš recept, doodám.
Prosim o recept. Dekuju ![]()
@Ali-Ali Patří tam i vajíčko, to drží tu buchtu pohromadě
tady je celý recept:
4 mrkve, 1 jablko, 1 banán, 2 vejce, 2 šálky ovesných vloček, skořice, 4 lžíce medu/agávového sirupu, 1/2 prášku do pečiva bez fosfátů– rozmixovat a přidat sušené hrozinky (nebo jiné sušené ovoce), oříšky, různá semínka.
@zuzukobylka : 2 přezrálé banány, šálek a půl vloček (může se přidat trochu nasekané 70% čokolády)-smíchat a péct 15 minut na 180 stupňů. Vydrží to určitě do dalšího dne, ale asi to bude pěkně gumové
U nás to nikdy nestačí ani vychádnout ![]()
Jinak perfektní stránka je: fitrecepty.sk (je tam moc receptů na zdravé moučníky i hlavní jídla, tyto recepty mám z té stránky) Přeju zdravé mlsání ![]()
@Carmen6 1 hrnek polohr. mouky, 1 hrnek hl. mouky, 1 hrnek cukru (dávám méně), 1 hr. oleje, vanilkový cukr, pr. do peč., 2 lžičky skořice, 4 nastrouhaná jablka - to podle velikosti a chuti, dávám i 6 ![]()
Vždycky se po ní zapráší.
@Aries6
drive jsem ji delala, dik za pripomenuti. „hrnkove“ buchty mam nejradeji ![]()
@Ali-Ali Já taky, šup šup a je to. Jednou jsem měla přemíru banánů, tak jsem zkoušela i banánovou, ale nebyla moc dobrá.
@Aries6 píše:
@Carmen6 1 hrnek polohr. mouky, 1 hrnek hl. mouky, 1 hrnek cukru (dávám méně), 1 hr. oleje, vanilkový cukr, pr. do peč., 2 lžičky skořice, 4 nastrouhaná jablka - to podle velikosti a chuti, dávám i 6
Vždycky se po ní zapráší.
@Carmen6 Ještě hrnek mléka
![]()