Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky, docela jste mě pobavily - ta pánvička by možná stála za pokus. Jen nevím, jestli bych ji o tu jeho tvrdou palici nerozbila. Možná, že dělám z komára velblouda, fakt nevím. Nebo jsem jen zbytečně moc přecitlivělá a podezíravá. Za normálních okolností jsme celkem bezvadná rodinka, ve všem si rozumíme, vycházíme si vstříc. Psala jsem, že mi občas i pomůže, když potřebuji, nebo i udělá večeři, takže nás určitě nezanedbává. Ale tyhle jeho tajnosti a výmysly mi prostě nedají spát. Je fakt, že když se s ním o tom snažím mluvit, tak on mluvit nechce. Nechápu proč. Ale až dám večer malou spát, tak si s ním promluvím, doufám, že z něj konečně něco dostanu. Možná bych mu měla napsat nějaké psaníčko, a pak ho nechám, aby se sám vyjádřil. Asi si vážně neuvědomuje, že mi ubližuje, protože jediné co mi řekl bylo, že neví o tom, že by dělal něco špatného. Teda já se v chlapech vůbec nevyznám ![]()
Ten dopis, kde bys mu jasně vysvětlila, co ti na jeho chování vadí, není vůbec špatný nápad. Doporučuji poslat do vlastních rukou… ![]()
Ahoj Jani,
už to tady sice padlo, ale evidentně se ti to musí opakovat, aby sis to uvědomila. Nejsi to ty, kdo dělá něco špatně, přesto ve vašem vztahu trpíš. On si to asi neuvědomuje, jak moc ti ubližuje. (Že se ti to nelíbí, to už doufám pochopil.) Chápu, že má trochu jiné potřeby než ty. (Asi by ani nebylo normální, kdybyste se 100% shodli na všem.) Ale nejde uspokojovat svoje potřeby na úkor potřeb druhého.
Kdybych byla na Tvém místě, tak bych rozhodně do dalšího těhotenství nešla. Jemu to tak vyhovuje - mít svoje rodinné hnízdečko, kam se může vrátit. Moje mamka by řekla, že tím druhým dítětem si tě chce jenom pojistit, abys ho neopustila. Utíkat od manžela se 2 dětma je horší než jenom s jedním.
Píšeš, že ti pomáhá, ale nedočetla jsem se, zda máš čas jenom sama pro sebe, pro svoje záliby, kamarádky, případně si najít nějaké nové naplnění svého volného času (jako to má tvůj manžel). Souhlasím, že tohle by sis měla pro:,–(it a nebýt stále uvázaná u dítěte a domácnosti. Píšeš, že scházet se klukama není tvůj styl, ale cházet se můžeš i s holkama. Trochu mu ukázat svoji nezávislost, možná být i trochu tajemná, vzbudit trochu žárlivosti (když si pořídíš nový účes, dojdeš na kosmetiku, nemusí vědět, že jdeš jen do cukrárny s kámoškama…). Možná mu to trochu pocuchá jeho mužskou ješitnost a pýchu a možná s uvědomí, jak ti jeho chování ubližuje.
V každém případě bych si s ním o tom snažila buď promluvit nebo mu napsat ten dopis. Asi nic nevyčítat, jen prostě popsat svoje pocity, jak to na tebe působí a jak tě to zraňuje. Pokusila bych se najít kompromis a přistoupit na dopisování po netu, ale žádný osobní kontakt.
Radikální řešení - nůž na krk - buď já a dítě nebo cizí slečny, asi pro tebe nebude to pravé.
Snadno se mi radí, ale takhle bych se k tomu ais postavila já.
Já mám pořád pocit, že se to tady řeší v rovině nevěry, ale spíš mi to připadá, jako že on jenom flirtuje (být tebou, tak podrobnosti raději nejzjišťuju), proto taky nemá pocit, že by se v tom měl nějak omezovat (ty kondomy klidně může mít „pro všechny případy“ - ostatně to by snad ani nebyl chlap, kdyby ho nenapadlo, co by mohlo být, aniž by se to manželka dozvěděla). Podle toho, co píšeš, on určitě nechce rozbíjet rodinu a myslím, že ti ani nechce ubližovat, takže já osobně bych s ním počítala i do budoucna, i jako s otcem dalšího dítěte (pokud se situace nějak nevyhrotí, ale to snad přece ne). Myslím, že bude opravdu stačit, když mu vymezíš nějaké mantinely (taky mi nepřipadá až tak strašné s někým si psát po internetu, popřípadě se i občas sejít, pokud to nebude zatěžovat rodinu - finančně, časově, emočně), ale asi by nebylo to pravé, abys za ním slídila jako žárlivá fretka kvůli každý SMSce. No já bych to prostě asi legalizovala a zároveň omezila na mez, která by pro mě byla únosná. V takovém případě mi pak přijde zbytečný, aby měl tajný telefon, aby dělal tajné výlety atp. Prostě bych rámcově věděla, že s někým kamarádí, že třeba jdou na kafe, atd. a dál už bych nic nezjišťovala, byla bych v klidu, jen bych monitorovala, jestli nepřekračuje stanovené meze. Vypadá to, že máte vlastně šťastnej vztah, tak by byla škoda ho ničit nějakým vzájemným nedorozuměním, přílišným vyčítáním a přílišným utahováním vodítka. Ze se ženáčovi budou líbit i jiné než manželka, je úplně přirozené - tobě se taky určitě líbí i jiní muži, že je v sedmém nebi, když o něj projeví někdo jinej zájem, to je taky úplně přirozené, tak jen jde o to, aby to udržoval v limitech, které tě nebudou bolet. A jak už tady někdo říkal - asi by bylo dobré, abyste oba malinko ustoupili a udělali kompromis.
PS Až mu budeš psát ten dopis, nezapomeň mu dát vědět, že očekáváš odpověď (popřípadě i s termínem, pokud je sociálně zabedněnější
)
No, jen malou poznámku. S tou navrhovanou kadeřnicí a jinejma zkrášlovacíma aktivitama to má smysl v pouze případě, že to pomůže tý ženský a zvedne jí to náladu. Nepřeceňovala bych mužskej pozorovací talent a smysl pro detail. Poslední, čeho si průměrnej chlap všimne, je ženin novej módní kokrhel. Leda že by přišla domů holohlavá
Spíš bych to viděla ten dopis a když nezabere, tak na přímou konfrontaci z očí do očí, ta bude zřejmě účinnější než nějaká rafinovaná tajemnost.
BP,
mně se ale zdá, že to teda docela pohnojil tím postupným vysvětlováním, jak se k němu ty kondomy dostaly.
A s tím scházením se s kamrádkama - mně by manžel asi nerad viděl s kamarádama, takže já ho taky nechci vidět s kamarádkama.
Je mi jasné, že to může být u každého jinak, ale Jana by měla udělat co jí radíš - taky trávit čas mimo domov, třeba i jenom na cvíču nebo s kámoškama - a záleží na něm co on na to - to by dost změnilo situaci, kdyby mu to jakkoliv vadilo - že teda u něho je to normální a nikomu tím neubližuje a Jana nemůže.
Ale to předbíhám, že? ![]()
Kaede,
to by nebyl jen ten nový kokrhel (
), ale právě, že on by musel víc hlídat a být doma a tak, že by jako i vyrážela Jana ven.
Zu- No to je evidentní, že kondomy měl pro svojí případnou potřebu, a je pravda, že se vymlouval jako blbec - ale to já bych mu sdělila už při té příležitosti, že tohle na mě nemá zkoušet (i když já bych mu je asi někam pohodila a víc bych to nekomentovala). Nicméně kondomy a jejich vysvětlování by byl určitě užitečný bod dopisu ![]()
Teda vy ale máte přísný pravidla. Já bych nikdy nepřistoupila na to, že bych nemohla jít v pánské společnosti někam. Jsem na to normálně zvyklá, řeknu s kým a kam a kdy se asi vrátim a tím je to vyřešený. Nedělám tajnosti. Stejnou možnost samozřejmě poskytuju partnerovi.
Abych pravdu řekla, nedočetla jsem všechny příspěvky, tak sorry jestli se po někom opakuji.
Když by se ti protivilo, dělat to jako on (smsky, seznamka, atd.), začni pracovat sama na sobě - kadeřník, manikura, kosmetika, fitko. Zapojit ho do domácnosti daleko víc, než dosud. Některýmu to stačí, aby mu začalo vrtat v hlavě, PROČ to najednou děláš, nebo pokud to děláš, tak zintenzivnit ![]()
Já jsem taky dost tolerantní a manžovy kamarádky mě nechávají naprosto klidnou. Mám svoje kamarády a nenechala bych se nikdy od manžela omezovat.
Myslím, že Janě by třeba manžovy internetový pletky s holkama vadily míň, kdyby o nich informoval a takhle blbě nezatloukal. Ono je rozdíl mít kamarádku na netu, nezávazně chatovat, nebo manželce vykládat, že těžce pracuju a místo toho prorandit celej den s různejma slečnama. To prostě normální není a zdaleka to překračuje míru toho, co je považováno za standardní chování. A ty kondomy, to už je prostě jen taková třešnička na shnilým dortu jeho lží a nefér jednání.
Ahojky,
nevím, tahle situace mi přijde úplně bizardní. Možná má tvůj manžel závislot na seznamování po netu a je to pro něj určitý druh adrenalinu.. chytá ho druhá míza, nevím.
Každopádně já jsem toho názoru, že je to velmi ponižující. Rozhodli jste pro společný život, máte děťátko.. Něco takového do manželství, kde jsou si partneři rovnocení, váží si jeden druhého a respektují se prostě nepatří. Jasně, že všude je něco, nic není jen růžové. Ale abych byla celý život jen vystíhovaná, co kde on s kým a zda už došlo i na sex a jestli když na mne sáhne, jestli před hodinou nesahal stejně na nějakou jinou… Asi bych rázně zakročila tak, jak už se výše zmínila jedna z holek - dopis, nebo třeba e-mail, ať je to uplně trefné.(omlouvám se , nepamatuju si nick). Pokud se ti s ním tedy o tom těžko hovoří.
Jít někam s kamarádkami, nebo ve smíšené společnosti proč ne, to je v pohodě. Ale aby honil nové známosti po netu… to je už trošku jiná situace.
Nemohla bych být jen ponižovanou ovečkou, která na partnera vzhlíží milujícím pohledem a raději zavře oči před neplechami, co on jí vyvádí s jinými, jen aby u ní zůstal třeba i jen jako dobrý táta pro dítě.
.. ani na sex x ním bych neměla náladu, natož druhé děťátko od tak bezohledného člověka.. třeba ti tím chce jen zavřít pusu.. udělat si děťátko - to je od něj pěkné mužné gesto, je vidět, jak mu jde o rodinu
- to opravdu myslím ironicky
Opravdu ti přeju hodně síly a abys našla tu správnou cestu jak dál.
ahoj
Nenicka
Jani omlouvám se,spletla jsem se,máš podobné jméno jako ještě jedna Jana akorát ona má jinak velké písmeno
..a já se divila, že tam máš dané nováček
![]()
Zde asi platí babo raď, jenže i tady je každá rada drahá.
Já sama bych asi byla radikální, jenže ona horká hlava asi taky není řešení, protože jak říká Plzák, chlap bude zatloukat, zatloukat, zatloukat…
Možná by to chtělo zajít do manželské poradny - zatím sama, bez manžela. Pak by se vifdělo, co dál. šárka
p.s. Mám recept na šťasný manžetsví: Musíte si říkat: Je blbej, je blbej, je blbej a usmívat se …
Ahoj, prave jsem narazila na clanek na netu, tak pro zajimavost posilam.
H.
Jak bojovat s milenkou
Nevěra v partnerství je v poslední době na vzestupu. Přestože máte pocit, že váš vztah funguje na jedničku, na jevišti se objeví další osoba a váš život se ze dne na den může obrátit naruby.
26.9. 2006 11:56
V první řadě je velmi důležité, aby si každá žena uvědomila, zda je vůbec schopná tolerovat nevěru a zda bude vůbec v jejích silách, muže přijmout nazpět. Pokud ano, pak je na řadě další otázka. Stál dosavadní vztah skutečně za to, nebylo to jen utrpení pro oba z vás?
Pokud byl váš vztah fungující a vám stojí za něj bojovat, pak zmobilizujte všechny síly a vyražte do útoku!
Za vše může příroda
Ať se nám to líbí nebo ne, za nevěru našich mužů může ve velkém množství případů příroda. Ona jediná jim dala kdysi dávno do vínku odpovědnost za zachování kmenu, tudíž je nutila rozsévat své sémě u všech samiček v okolí. Proti polygamním rozsévačům se jeví jako nejúčinnější zbraň milenec, jelikož znamená přímý zásah do mužova ješitného ega. Jakmile zjistí, že by se měl o vás dělit s dalším mužem, začne se cítit v ohrožení a začne nelítostný boj, ve kterém bude jediného vítěze - vás. Pokud se o vás nepokusí bojovat, pak se stala někde chyba. Pravděpodobně nevěra vašeho muže vám měla ukázat, že o vztah s vámi už prostě nestojí a není nic, co by to změnilo.
Pokud muž hledá u milenky únik před každodenními starostmi a stereotypem, kdy miluje svou rodinu i starající se a pečující ženu a milenka je jen zpestřením, pak je nutné zvolit jinou strategii. Sbalit svému drahému čisté i špinavé prádlo. Napsat seznam věcí a jídel, které má drahoušek rád, a co naopak nesnáší a předat manžela do péče jeho roztomilé milenky. Sama si pak začněte dopřávat věci, po kterých jste již delší čas toužila, ale díky starostem o rodinu jste si je nemohla dopřát.
Nemilé probuzení pak často čeká nejen na milenku, která by se o muže měla začít starat, ale i na muže, který vlastně ztratí ten pravý důvod, za kterým utíkal.
Komunikujte, komunikujte, komunikujte
Bohužel ne vždy jsou tyto rady natolik účinné, aby skutečně vyřešily váš individuální problém. Pokud nemáte odvahu pro zmíněné návody, pak si zkuste o všem v klidu s vaším mužem promluvit a navrhněte mu návštěvu v partnerské poradně. Pokud vám za to váš muž opravdu stojí, bojujte za něj a je jedno, zda zvolíte zmíněné návody a nebo rady odborníka. Někdy je velmi těžké odpouštět, nicméně i to ke kvalitnímu vztahu patří.
Nezapomeňte jen na fakt, že muži přistupují k sexu jinak než ženy. Zatímco pro vás je sex často spjatý s city, pro muže je to otázkou pouze fyzična, uspokojení svých pudů. Proto je někdy lepší řídit se příslovím, co oči nevidí, to srdce nebolí, a zbytečně nepátrat po důkazech nevěry.
Ahoj Jano, mě stejně jako Marinku2 zarazilo, že 1. příspěvek píšeš jako JJanina /zaregistrovaná 1.3.06/ a další už jako jjanina /zaregistrovaná dnes/ ?? L.