Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj,ráda bych znala váš názor na mou situaci. Jsme s manželem šest let, máme dvouměsíční miminko. Už před svatbou jsme měly jasné společné vize - děti a vlastní bydlení. Doted jsme žili po podnájmech.
V posledních měsících jsme si hledali byt, který koupíme. Manželovi se jeden moc líbil, byl za dobrou cenu, pro mě tam byla spousta věcí, které jsem nechtěla a raději bych 100 000 připlatila za něco, čím si budu jistá, že si mi tam bude líbit a budu schopna tam pár let žít.
Ted ale k věci. Manžel má z dřívějška ušetřené nějaké peníze, chtěl je dát jako základ na hypotéku. Teď vymyslel, že tenhle byt koupí sám za své peníze jako investici na hypotéku, bude to jeho majetek a my prý budeme dál žít po podnájmech. Já mu řekla, že s tím nesouhlasím, že o tomhle máme rozhodovat jako rodina. Prý jsou to jeho peníze a může si s nima dělat co chce a to, že takhle zbořil naše plány je mu jedno. Ve vztahu prý pokračovat chce o to prý nejde. Prostě tohle je prý výborná šance investovat, tak to udělá. Jinak teda dodám, že je těžce na prachy, ale tohle už mi fakt přijde přes čáru.
Co si o tom myslíte?
Díky za názory.
Mysllim, ze je na miste obligatorni otazka : A zmenil se az po svatbe, ze?
@Anonymní píše:
Podobný případ byl můj exmanžel. Už od začátku vztahu si nechával účtenky, abychom po případném rozchodu věděli, kdo co platil a kdo si co nechá. Když jsem před dětmi pracovala, tak to ještě šlo. Po svatbě a když jsem byla na rodičáku, tak hrůza, velký žgrt to byl. Po celou dobu manželství si odkládal peníze, ze kterých si pak koupil auto. Šetřil dále i po nákupu auta.. Já jsem ze svého rodičáku platila nájem (bydleli jsme v domě u jeho matky). Když jsme šli nakoupit a chtěla jsem si koupit třeba triko za 200Kč, zaplatil ho, ale peníze jsem mu pak musela vrátit..
Nechtěl jezdit na dovolené, jsou to prý vyhozené peníze, radši si šetřil. Bylo toho daleko víc, ani se nechci rozepisovat.
Vše dopadlo rozvodem a já odešla s dvěma malými dětmi, igelitkou a holým zadkem.
Zůstalo mu všechno- vybavení celého patra v domě, auto, peníze na jeho účtu..z rekonstrukce provedené za dobu manželství jsem neviděla ani halíř.
Vyhrožoval mi, že pokud budu chtít řešit majetek, bude požadovat děti do péče nebo střídavku. Tak jsem radši couvla, aby vše proběhlo hladce a netrpěly děti..
Zakladatelko, asi líp nebude a dle mé zkušenosti- začít si šetřit a myslet na zadní vrátka. Hodně síly
Vis ale za tohle vsechno si muzes sama, ze mu odzacatku do konce ustupujes a porad se bojis konfrontace. ![]()
@Anonymní píše:
@Kelsey Dřív bylo vidět, že mu na penězích záleží, ale co jsem otěhotněla začalo to brutálně gradovat. Jinak ano, hypo by se mu splácela z nájmu. Financování dalšího společného bydlení by nebylo, byli bychom v pronájmu. Ono právě před mimčem jsme měli všechno vymyšlené, naplánované. Pár měsíců už se díváme po bytech, tenhle měl být původně pro nás tři, byli jsme na prohlídce, ale já tam být nechtěla, jemu se to líbilo, nechce propásnout, že je o cca 200 000 levnější, než jiné podobné byty, tak řekl, že nemovitosti se budou zdražovat a on si to koupí..:(Zakl.
No a kdo se bude starat o nájemníky? Asi ty, protože stejně máš čas a nic na mateřské neděláš.
a co se stane když vám víc znicinez dají na nájmu…
Za mě se investicni byt kupuje, když máš své bydlení zařízené.
Zakladatelko, v okruhu mých známých bylo něco podobného. A nedopadlo to dobře.. takoví lidi se bohužel nemění..
@Sandokanec Ano, mohla jsem si za to i sama, byla jsem mladá a blbá. S dnešním rozumem a zkušenostmi bych se zachovala jinak. Naštěstí je vše minulost, jsem několik let znovu vdaná a šťastná..
Možná bych si sedla a začala mu to psát. Pravidla SJM. Fakt, že i když nakrásně s tvým souhlasem napíše byt jen na sebe, nájem z něj budou obou napůl. Kolik bude vyžadovat příprava bytu před prvními nájemníky. Jak dlouho se bude hypotéka na byt splácet - za tak dlouho teprve můžete začít řešit vlastní bydlení. Kolik za ty léta mezitím narvete do nájmů.
Jedna věc je, že je to nechutný podrazák. Druhá, že mu to moc nepálí. Tohle nemůže finančně vyjít dobře… Zatímco byt se bude splácet z nájmů (jenže část nájmu taky nutno nechat na opravy…), tak zatím po celou tu dobu budete házet nájem cizím, jak z okna. Byt za tu dobu nevydělá nic do rodinné kasy plus všechno za vlastní nájem ztratíte.
Investiční bydlení řeším, když mám svoje jisté, ne?
@elibro Ahoj, no máš pravdu. Nejhorší je, že krom odejít od něj s tím nemůžu udělat vůbec nic.
Jak kdybych to nemohla ovlivnit, cokoliv řeknu, nerespektuje..
Strašně mě to naštvalo, potřebuju jisté bydlení pro své dítě, naplánovali jsme si to, domluvili se a ted kvůli jeho rozmaru na to nebudeme mít nárok.
Jinak jak jsem si zjistovala, tak fakt bez mýho souhlasu nic nedostane, a to mu teda nedám. Nebudu riskovat, že mu nebudou nájemníci platit a já z toho budu mít problémy.
Jinak holky, jste si fakt jisté, že na polovinu toho nájmu bych měla nárok? Jakože byt by byl jeho, on by splácel hypo a přesto by mi dával půlku? ![]()
A řekněte, byl by to pro vás tak velký podraz/ztráta důvěry, že by to byl impuls k odchodu? Ono u nás je toho víc, je to škrt, pořád vyčítá prachy, doma moc nepomáhá, moc nemám vidinu budoucnoti ještě po tomhle..
Zakl.
A ještě mě napadá, holky, teoreticky..
V případě rozvodu, jak může vypadat péče o dvouměsíční dítě? Mohl by ho vidět jenom pod mým dohledem, nebo jak často mu ho může soud svěřit? Jinak teda plně kojím..
Zakl.
@Anonymní píše:
A ještě mě napadá, holky, teoreticky..
V případě rozvodu, jak může vypadat péče o dvouměsíční dítě? Mohl by ho vidět jenom pod mým dohledem, nebo jak často mu ho může soud svěřit? Jinak teda plně kojím..Zakl.
Na dítěti mu podle mě až tak nezáleží. Nejvíc se bude prát o prachy. A není to tak, že nemůžeš nic dělat. Zajisti si právníka, ať nedopadneš jako anonym zde, který odešel s igelitkou. Hlavně se ho neboj, je to trouba.
@PETRAKIM píše:
Pokud tam nebude ošetřené zúžení SJM od notáře, tak se bude velmi těžko vylučovat ze SJM, i kdyby ve smlouvě o koupi bylo psané cokoliv. Takže vlastně to bude vás dvou bez ohledu na zápis v KN. Ale pokud prokáže, že jej kupuje za peníze, co měl před vznikem manželství, už to je napadnutelné - ale musel by skutečně koupit to celé za hotové bez hypotéky/půjčky. U hypotéky musí být váš souhlas, banka mu to jen tak nepřiklepne. Což ostatně zjistí sám.Ale ano, brala bych to jako podraz, že nyní bere byt na hypo a vlastně odsouvá dozadu vaše společné bydlení - dost mi to smrdí něčím na pozadí… a to by chtělo zjistit, jak tedy si představuje financování dalšího bytu pro vás dva a vaše dítě, když nyní uvalí peníze do bytu na investici? To je dost zásadní otázka i odpověď, bez níž se váš vztah časem může dostat do nesnází…
Pokud nyní máte mimčo čerstvě, tak určitě před víc jak rokem jste pracovala, mohla si do té doby vydělávat a našetřit si, možnosti jste měli podobné - to, že třeba jste měla hůře placenou práci, je osud každého z nás - každý máme možnost na tom být lépe, pokud chceme. Ale pokud vám nyní předhazuje to, že nevyděláváte, tak to by u mě také těžce pohořel - však si to můžete otočit? Ty se starej o dítě a já budu vydělávat… uvidíte tu reakci. Zde platí bohužel jediné - měli jste si to ujasnit před výrobou dítěte, co a jak bude - je jasné, že po narození potomka komfort pečujícího rodiče vždy klesne, nepracuje-li tedy dál.
Já bych takového chlapa ve vztahu patrně nechtěla a dala najevo, že svým současným jednáním podlamuje vaši důvěru a budoucnost vztahu jako takového. Samozřejěm platí, že když dojde na blbý scénář a půjdete kvůli penězům od sebe, myslete na to už nyní - abyste měla kde bydlet… takhle vás má totiž v kleci.
Pochopila jsem, že to vyjasněné před výrobou dítka měli. Pan tvorstva se teď ovšem cítí být na koni, když je u vázaná dítětem.
@Mišu G píše:
Na dítěti mu podle mě až tak nezáleží. Nejvíc se bude prát o prachy. A není to tak, že nemůžeš nic dělat. Zajisti si právníka, ať nedopadneš jako anonym zde, který odešel s igelitkou. Hlavně se ho neboj, je to trouba.
Už jenom kvartýr o 200 tisíc levnější, to vypadá na blízké působení slovenských osadníků, no to je realná investice, jen ať si vtom pošmajdá.
Zjistil, že mu uspořené prachy devalvují, tak vymýšlí blbosti. To si měl chlapec rozmyslet dříve, než se blbec oženil. Teď může ty prachy tak leda spláchnout do záchodu. Anebo to chytře zaonacit tak, aby ten byt dostal od někoho darem.
@zoidberg Jj, domluvil se s maminkou, že to „koupí ona“.
Takže dosáhne svýho a já nebudu mít nárok na nic, protože to bude papírově její..
Zakl.
Podobný případ byl můj exmanžel. Už od začátku vztahu si nechával účtenky, abychom po případném rozchodu věděli, kdo co platil a kdo si co nechá. Když jsem před dětmi pracovala, tak to ještě šlo. Po svatbě a když jsem byla na rodičáku, tak hrůza, velký žgrt to byl. Po celou dobu manželství si odkládal peníze, ze kterých si pak koupil auto. Šetřil dále i po nákupu auta.. Já jsem ze svého rodičáku platila nájem (bydleli jsme v domě u jeho matky). Když jsme šli nakoupit a chtěla jsem si koupit třeba triko za 200Kč, zaplatil ho, ale peníze jsem mu pak musela vrátit..
Nechtěl jezdit na dovolené, jsou to prý vyhozené peníze, radši si šetřil. Bylo toho daleko víc, ani se nechci rozepisovat.
Vše dopadlo rozvodem a já odešla s dvěma malými dětmi, igelitkou a holým zadkem.
Zůstalo mu všechno- vybavení celého patra v domě, auto, peníze na jeho účtu..z rekonstrukce provedené za dobu manželství jsem neviděla ani halíř.
Vyhrožoval mi, že pokud budu chtít řešit majetek, bude požadovat děti do péče nebo střídavku. Tak jsem radši couvla, aby vše proběhlo hladce a netrpěly děti..
Zakladatelko, asi líp nebude a dle mé zkušenosti- začít si šetřit a myslet na zadní vrátka. Hodně síly