Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@desperhouse píše:
Porád doufáme, že až si s nimi promluvíme a řekneme jim, že by mohli jít do pronájmu, tak že půjdou. jinak už jsem s nimi skončila. jinak doteď byly vztahy moc dobé, tchýni i tchána jsem měla ráda, ale čím dýl jsem tady, tím víc si uvědomuju, jak to bude těžký a o to víc mě štve, že kvůli nim a jejich pohodlí a sobeckosti se nedokážeme postavit na vlastní nohy.
@Elke píše:
Obávám se, že v tomhle případě, pokud to nejde po dobrém, je jediným řešením lehké divadýlko a vydírání.Pokud na hypotéce figuruje jenom švagr, vy sami nemáte povinnost platit nic. Čili tchyni a tchánovi s kamennou tváří předložte informaci, že si hledáte vlastní bydlení, jak navrhovali, ale tím pádem budete mít vyšší výdaje a díky tvé RD nižší příjmy, takže si nadále nemůžete dovolit platit polovinu hypotéky na dům, v kterém bydlí oni. Následně musí zbytek zvládnout dohrát švagr s manželkou a dát jim vědět, že na celou částku nemají a tím pádem se bude muset celá situace nějak vyřešit, protože jinak barák coby zástava připadne bance.
Samozřejmě vás nenavádím k tomu, abyste to doopravdy nechali na švagrovi, ale pokud se na téhle strategii domluvíte předem a nenecháte se zlomit, mohlo by jim dojít, že nemůžou bezplatně bydlet v domečku, když jejich děti nemají ani na nájem v garsonce.
@desperhouse píše:
Ty majetkové vztahy si vyřešíme, jen jsem od vás chtěla slyšet, jestli mám právo být tak naštvaná a nesnášet je a tlačit na manžela, ať už s tím konečně něco udělá, nebo jsou to jen ty těhotenské hormony.
Ano, máš. Tchán s tchyní si od svých dětí a aktuálně vlastně i jejich partnerů, co k tomu přišli, jako slepí k houslím, nechali zaplatit dům, který díky věcnému břemenu může dost těžko používat někdo jiný. Majetkově je sice dům jejich dětí, ale ty s ním v podstatě stejně nemůžou nakládat, bez ohledu na to, že dům 4+1 je jim ve společném vlastnictví celkem k ničemu teď, i do budoucna.
Rodiče si vyčůraně zavázali oba syny a ti jim na to bohužel jako mladá jelita (pardon) skočili a sežrali to i s navijákem bez přemýšlení o tom, co bude za několik málo let.
@desperhouse píše:
o to víc mě štve, že kvůli nim a jejich pohodlí a sobeckosti se nedokážeme postavit na vlastní nohy.
Ne kvůli jejich pohodlí, ale kvůli blbosti tvýho manžela a švagra se na vlastní nohy nepostavíte. Oni jako ve 22 letech nevěděli ani jeden, že jednou budou chtít rodinu? A přišlo jim normální, že koupili rodičům barák? Jak dlouho to budou splácet? Aspoň 20 let, ne? To je hezký, že chtěli rodičům udělat radost, ale koupit jim barák? A ještě takovej, na kterej nemaj prachy? Fakt nechápu.
A jak to tak vypadá, díky tomu věcnýmu břemenu barák ani neprodáte.
Oni všichni spolehali na dedictví ze strany tchýniných rodičů, které ale ještě nemají a ani myslím si během deseti let mít nebudou, protoze prarodicove se maji k svetu a navic mi prijde hnusny trast se na to, az umrou. kazdopadne me zarazi, ze vzhledem k situaci by meli byt oni ti prvni, kdo prijdou a budou se snazit nam pomoct a najit reseni a nabidnout, ze se odstehujou, at mame klid a oni se nas jeste zeptaji, jestli by jsme nesli do pronajmu. a jeste k tomu musim snaset poucovani, jeji blbe nalady atd. s tchanem vychazim celkem v klidu.mam chut se sebrat, i s deckem, az se narodi, jit nekde do podnajmu a dat manzelovi kudlu pod krk, ze pokud s tim neco radne neudela, tak uz se nevratim a chci se rozvest, i kdyz ho mam moc rada. protoze jinak se z toho fakt zblaznim. nikdy bych neudelala svym vlastnim detem to, co oni!
@desperhouse Já bych byla taky naštvaná, podle mě to fakt neni normální ze strany rodičů, aby jim děti cálovaly bydlení(pokud by neměly nadstandartní příjmy). Ještě hůř než vy je na tom švagr, když je hypotéka na něj, vy byste v podstatě mohli přestat platit tu vaši půlku a nemělo to na vás vliv, ale samozřejmě, že bych to neudělala. To že tam musí rodiče dožít, to si opravdu hezky pojistili, takový barák je víceméně neprodejný. Jediné co mě napadá, ale to je fakt drastický řešení, přestat platit uplně a banka by si tím pádem vzala barák a fertig, ale to by byl zas švagr na seznamu dlužníků a těžko by pak někde dostal nějakou jinou hypotéku. Takže jedine opravdu zkusit zatlačit na rodiče. Držim pěsti, at to brzo vyřešíte.
@zuzukobylka - to mě taky napadlo, přestat platit, ať si ten barák banka vezme. Ale pak by jim nikdo už hypotéku nedal, což by znamenalo, že to svoje bydlení nebudou mít nikdy.
Je to dost patová situace. ![]()
Já bych to nechala na chlapovi, pokud mě má rád, tak pochopí, že takhle žít nemůžu a už vůbec né s miminkem, dala bych mu kudlu na krk, jak píšeš, on to s nima přece musí vyřešit..
Příspěvek upraven 20.02.14 v 13:32
@PetraJ píše:
@zuzukobylka - to mě taky napadlo, přestat platit, ať si ten barák banka vezme. Ale pak by jim nikdo už hypotéku nedal, což by znamenalo, že to svoje bydlení nebudou mít nikdy.
Je to dost patová situace.
Já to psala ve svém příspěvku, že by byl problém s novou hypotékou, ale týkalo by se to pouze švagra, tato hypo je psaná pouze na něj, manžel zakladatelky nikde nefiguruje..taky asi za těch sedm let už dost zaplatili, tak by to taky asi byla škoda.
Mě by nikdy nenapadlo hlavně bydlet takhle pohromadě, TO NEDĚLÁ DOBROTU SNAD NIKDY
@PetraJ Trošku to dokážu i pochopit, moje tchýně jednou pronesla podobný plán, když jsme s přítelem začali chodit, bylo nám oboum 21. Vzhledem k tomu, že ona si v životě na žádnou hypotéku nesáhla, upozorňuji jen vlastní blbostí, protože měla slušné příjmy ( víc než slušné ), ale rozfrcala to vždycky za hovadiny, tak tenkrát vymyslela, že by si přítel mohl vzít hypotéku na sebe, ona by tam dožila a byla věcné břemeno, aby nemusela platit věčně ten pronájem někomu cizímu do kapsy. Tak tenkrát se tvářil tak nějak neutrálně, dál se to neřešilo, protože jsem mu to naštěstí romluvila, jak jí znám, tak až by náhodou utratila penízky zase za hadříky nebo desatery boty, tak by přišla, že nemá a řekla by plaťte!!! Občas některé rádoby maminky umí svoje synáčky hezky zpracovat, málo které dítě by napadlo, že ho matka takto záměrně v živote zazdí.