Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky mám problém. Jde o tchýni a jejího manžela. Jsou ve sračkách a pořád chtějí půjčovat peníze. Pominu-li fakt, že už nám cca 4 - 5 let dluží blbých 5 tis. (se kterýma už jsme se stejně rozloučili) tak to nebere konce. Teď máme dítě, mě bude končit mateřská a přejdu na rodičák, což pro nás znamená pokles o 7 tis. a oni stejně pořád mají tu drzost po nás chtít peníze. A ještě se urazí, když jsme třeba ochotni jim půjčit, ale musí si pro ně přijet. Nemají totiž auto. Ale teď už mi došla trpělivost. Měli jsme jet s přítelem a malým na víkend do kempu a oni chtěli jet taky. Samo, že na to nemají. Tak chtěli od nás půjčit. Už to mě dostalo. Víkend se nekoná, jelikož malej má horečky, tak jsme si říkali, že aspoň nebudou po nás ty peníze chtít. Jenže ouha - prý nemají na nájem
no chápete to? Nemají na nájem, ale půjčovali by si od nás, aby mohli jet na dovču
a nájem jako co?
já už fakt nevím. Pak je taky problém, že tchýnin manžel chce třeba půjčit 500, že nemají na jídlo a do pátku to vrátí. Ok, půjčíme mu. Pátek pryč, sobota pryč, neděle, tak mu voláme co jako a odpověď zní, že nemá a možná v pondělí
v pondělí nám pak mrskne pětikilo a ještě se naštve, že jsme ho o víkendu naháněli, že za to nemůže, že výplata přišla později. Chápu, že se to může stát, ale podle mě je aspoň slušností dát vědět, že v ten pátek mít nebudu a jestli by šlo počkat do pondělí a ne dělat mrtvýho brouka a ještě se naštvat, co si vůbec dovolujeme po něm chtít. Já už fakt nevim
přítel už se tolikrát zařek, že už ne, že už jim nepůjčí, ale je měkkej…
A oni nepracují? Nebo proč se potloukají s takovými finančními problémy?
loretka píše:
Holky mám problém. Jde o tchýni a jejího manžela. Jsou ve sračkách a pořád chtějí půjčovat peníze. Pominu-li fakt, že už nám cca 4 - 5 let dluží blbých 5 tis. (se kterýma už jsme se stejně rozloučili) tak to nebere konce. Teď máme dítě, mě bude končit mateřská a přejdu na rodičák, což pro nás znamená pokles o 7 tis. a oni stejně pořád mají tu drzost po nás chtít peníze. A ještě se urazí, když jsme třeba ochotni jim půjčit, ale musí si pro ně přijet. Nemají totiž auto. Ale teď už mi došla trpělivost. Měli jsme jet s přítelem a malým na víkend do kempu a oni chtěli jet taky. Samo, že na to nemají. Tak chtěli od nás půjčit. Už to mě dostalo. Víkend se nekoná, jelikož malej má horečky, tak jsme si říkali, že aspoň nebudou po nás ty peníze chtít. Jenže ouha - prý nemají na nájemno chápete to? Nemají na nájem, ale půjčovali by si od nás, aby mohli jet na dovču
a nájem jako co?
já už fakt nevím. Pak je taky problém, že tchýnin manžel chce třeba půjčit 500, že nemají na jídlo a do pátku to vrátí. Ok, půjčíme mu. Pátek pryč, sobota pryč, neděle, tak mu voláme co jako a odpověď zní, že nemá a možná v pondělí
v pondělí nám pak mrskne pětikilo a ještě se naštve, že jsme ho o víkendu naháněli, že za to nemůže, že výplata přišla později. Chápu, že se to může stát, ale podle mě je aspoň slušností dát vědět, že v ten pátek mít nebudu a jestli by šlo počkat do pondělí a ne dělat mrtvýho brouka a ještě se naštvat, co si vůbec dovolujeme po něm chtít. Já už fakt nevim
přítel už se tolikrát zařek, že už ne, že už jim nepůjčí, ale je měkkej…
s takovyma lidma to je tezky.. hlavne musite byt vy jednotni, rict v klidu ze nejste ceska sporitelna, ze potrebujete penize pro dite, coz je nejprednejsi a ze te budete mit min a proste nemate.. finito..
slusne ale razne…
pracují, jenže on má exekuci na plat a milion dalších půjček. Některý platí, některý ne, tak mu choděj další a další upomínky a exekuce a nebere to konce ![]()
loretka píše:
pracují, jenže on má exekuci na plat a milion dalších půjček. Některý platí, některý ne, tak mu choděj další a další upomínky a exekuce a nebere to konce
Musím anonymně, jde o intimní téma. Tohle je hrozně těžká situace. Děda si takhle nabral dluhy úplně všude, babička o tom ani nevěděla a pak vždy řešil, když neměl peníze na splacení, tak si znova půjčil. Sečteno podtrženo když umřel nechal mojí babičku s dluhama 300 000 Kč. Víš třeba z jakého důvodu se do takových s… dostali? Protože děda nejspíš hrál automaty a díky tomu to skončilo takhle.
Víš, jsou to přítele rodiče, on jim jen tak ne říct nemůže, ale je to nezvyklá situace, to bych spíš řekla, že si děti půjčujou od maminek než že maminka od dětí. Existujou poradci v takových situacích, pamatuju si, že babička k jednomu šla a jsou zadarmo, ale já si nevzpomenu, jak se to jmenuje.
Zkus vyhledat na internetu. Třeba by jim nějak poradil jak z těch dluhů ven. Ale pokud je v tom nějaký problém, jako měl děda automaty, tak se z toho nevyhrabou. ![]()
A co zvazit osobni bankrot nebo to uz je ta exekuce? Co omezeni pravni zpusobilosti. Aby se aspon dal nemohli zadluzovat…
Drzim palce!
to už jsme jim říkali několikrát ale on si furt jen mele svou, že jemu nikdo nepomůže. Přítelovo je to jen mamka, on je její současný manžel, ale není to jeho otec. Kde k těm dluhům přišel? těžko říct, nabrali si hafo půjčej ale fakt nevím kde všechny ty peníze jsou, jelikož všehovšudy nic nemají co se týče majetku. Spíš ani tak nejde o půjčky jako takové, ale o to, že je neplatil a z pár tisíců se exekucí staly desetitisíce, možná i statisíce. Jednou se zmínili, že to dělá snad skoro půl mega. Ale nejhorší je ten jejich přístup, hlavně jeho. Dluží kam se podívá, někdy nemaj ani na jídlo, ale slyšíš od něj : sem viděl pěknou felinu a „jenom“ za desítku. bych do ní šel ![]()
Tak já bych to řešila tak, že bych počkala na dobu před výplatou, kdy už peníze obvykle nemívají a zašla bych si za nimi půjčit peníze, že vám nezbylo na nájem (třeba že jste si zaplatili drahou dovolenou.) Aby si také tchyně s manželem vyzkoušeli, jak je to nepříjemné někoho odmítat s takovouto žádostí, když si navíc svou špatnou fin. situaci zavinil sám a naprosto zbytečně (třeba chce jet na dovču a nemá na nájem.)Třeba jim něco docvakne…
Základní problém je v tom, co oni považují za normální a co za mimo normál.
Někdo hospodaří s přebytkem a někdo s deficitem. Nenechal bych se od nich finančně táhnout pod vodu…
Řekni to stejné co říkají oni: NEMÁM. a nebudeš ani lhát. Přece musíš hledět na vlastní dítě…
jde o to, že doteď jsme měli
ale za měsíc, až budu mít jen rodičák, tak už opravdu mít nebudeme, nevím co budou dělat pak ![]()
Jura007 píše:
me2dova: tomuto typu lidí nedocvakne nikdy nic. Znám to.
přesně tak.........jsou nepoučitelní
me2dova píše:
Tak já bych to řešila tak, že bych počkala na dobu před výplatou, kdy už peníze obvykle nemívají a zašla bych si za nimi půjčit peníze, že vám nezbylo na nájem (třeba že jste si zaplatili drahou dovolenou.) Aby si také tchyně s manželem vyzkoušeli, jak je to nepříjemné někoho odmítat s takovouto žádostí, když si navíc svou špatnou fin. situaci zavinil sám a naprosto zbytečně (třeba chce jet na dovču a nemá na nájem.)Třeba jim něco docvakne…
I tak by to šlo.
A nebo jasné NEMÁM. Ono až padnete na rodičák, přítel už měkkej nebude - pak už chechtáky třeba fakt nebudou a ruka na půjčování ho svrbět nebude. ![]()
Budou muset začít hospodařit s tím, co mají nebo nebudou na konci měsíce jíst. Dokud jim budte půjčovat, nebude je nic tlačit k tomu, aby se změnili.
Mimochodem, když si půjdete půjčit vy, tak vás 100% v klidu odpálkují, že přeci víte, že nic nemají.