Co s těma dětma? Už jsem unavená

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
bamba
30.12.12 22:02

@rejžička No tak nějak.

• Citovat
  • Upravit
nepřihl. mili
31.12.12 02:09

Bambo, ač v jiných tématech s tebou často souhlasím, ted si dovolím nesouhlasit. Dřív matky strkaly dětí do jeslí už v pár měsících, což bylo naprosto běžné. Možná, že ty jsi byla dlouho žena v domácnosti, takže proto to vidíš jinak. Ted ti připadá divné, když některé matky občas dají děti do jeslí? Dřív si lidi nemuseli brát velké hypotéky na bydlení, což dnes má pomalu 60% lidí hypotéku, takže žena musí začít brzo vydělávat i kdyby nechtěla. Kdysi si v jedné diskuzi vytýkala ženám, že to není dobré pro rodinu, když můž pracuje do večera a nevidí své dítě vyrůstat, ale na druhou stranu tady vytýkáš, když je dítě brzo v jeslích, takže ti fakt nerozumím a dost si protiřečíš. Dřívější a dnešní dobu fakt nemůžeš srovnávat. Jsem ročník 71 a moje máma je fajn ženská, ale pamatuji si, jak mě v dětství občas dala na zadek nebo později pohlavek, když jsem zlobila nebo přinesla špatnou známku. Dnes mi říká, že to byla chyba a že se takto nevychovává, ale tenkrát se takto běžně vychovávalo. Na svá vnoučátka, jak mi říkala, by níkdy nevztáhla ruku, protože ví, že by to bylo hlavně její selhání, když to neumí řešit jinak. Silou se poslušnost nemá vynucovat. Já sama jsem u starší 6 leté takto selhala asi 5× a doufám, že se to už nestane a já se naučím dospělejí vychovávat svou dceru, než tímto způsobem. S mámou dnes nemám problém, ale nemám s ní ten vztah, že si k ní jdu pro radu nebo jen tak pokecat. Možná, že tvá vnoučátka k vám chodí ráda, ale za pár let se třeba na to taky budou dívat jinak. To nikdy nevíš.

• Citovat
  • Upravit
nepřihl. mili
31.12.12 02:58

Ted jsem si všimla, že jsem špatně formulovala větu o tom, jak si protiřečíš, když je dítě v jeslích. Takže, abych to rozvinula, někteří, si představ, že dávají občas dítě do jeslí nebo školky, aby mohly pomoci zvýšit rod. rozpočet a manžel nemusel dřít až do večera a být častěji s rodinou. Všichni nemají k dispozici hlídací babičky. Např. já chodím občas na noční směny, a o děti se v tu dobu stará manžel, který si vyzkoušel, jaké to je starat se sám o děti a vybudoval si díky tomu k holkám skvělý vztah a holky k němu. Nikdy mi nevyčetl, že mám doma na rodičáku pohodu a že by si to se mnou rád vyměnil. Naopak, občas z něj vypadlo, že ani v práci není tak unavený, jako když se sám stará o děti. U manžela mají děti větší leháro a on tak moc neřeší věci, které já řeším až moc a musím přiznat, že jsem se od něj naučila některé věci tak neprožívat a ulevila jsem díky tomu nám všem. Ono, matky ani babičky nemají vždy pravdu a až ten chlap nám ukáže, že to jde i jinak a mnohdy lépe ;)

• Citovat
  • Upravit
941
31.12.12 07:24

@Veruš1 a jak má zrušit to spaní, jsem si je navykla tak sama, to vím, páč jsem chtěla trochu klidu a usnou skoro hned, jenže když je tam nechám budou brečet nebo dělat kraviny, takže s té televize stejně nebudu nic mít, nevím, jedině nechat lampičku nebo co na to pomáhá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
31.12.12 09:02

Nepřihl. mili, Jsou dvě možnosti, buď jsem to špatně formulovala, nebo jsi mě špatně pochopila. Měla jsem na mysli, že matky jsou na RD s více dětmi a tříleťáky dávají do školky. Dokonce je můžou dávat do školky i když jsou jen s tím jedním. Když matka chodí do práce, tak to je přece něco jinýho. Asi bys měla líp číst, abys nevytahovala slova z kontextu. A že jsme strkali děti po půl roce MD do jeslí…jaksi to jinak nešlo, bo jsme musely do práce, nám nikdo až 4 roky RD neplatil a jeden plat teda většinou nestačil. I my měli půjčky, samo ne tak vysoké, ale měli. Jinak mi hlava nebere, že matka pobírá RP, dává dítě do školky a k tomu chodí do práce. Proč teda nezrušíte v tom případě RP?

• Citovat
  • Upravit
13415
31.12.12 12:17
@AdaNaty píše:
@Veruš1 a jak má zrušit to spaní, jsem si je navykla tak sama, to vím, páč jsem chtěla trochu klidu a usnou skoro hned, jenže když je tam nechám budou brečet nebo dělat kraviny, takže s té televize stejně nebudu nic mít, nevím, jedině nechat lampičku nebo co na to pomáhá?

Kluk by nejraději taky byl buď vzhůru nebo s náma v ložnici, ale necháme mu malé světýlko a může si „číst“, během chvíle spí. Jen prostě zkusit nějak eliminovat pláč a trvat na tom, že z postele nesmí. Ale nedělej to hned najednou, zkus pomalu, budu číst, přečtu jednu pohádku, pak půjdu, postupně ubírat, až si budou „číst“ bez tebe a nakonec třeba knížka nebude ani potřeba. Syn čte plyšovýmu krtkovi :mrgreen: a během chviličky už neslyším, že by mluvil, nakouknu a spí :palec: Starší třeba může předčítat mladšímu :nevim: Neboj, to zvládneš, hlavně buď důsledná a nepolev. Švagrová pouští klukovi vyprávění pohádek na CD, což já třeba bych nechtěla, já sama nemám ráda zvuky, když usínám, ale každému vyhovuje něco jinýho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nepřihlášená mili
1.1.13 13:06
@bamba píše:
Nepřihl. mili, Jsou dvě možnosti, buď jsem to špatně formulovala, nebo jsi mě špatně pochopila. Měla jsem na mysli, že matky jsou na RD s více dětmi a tříleťáky dávají do školky. Dokonce je můžou dávat do školky i když jsou jen s tím jedním. Když matka chodí do práce, tak to je přece něco jinýho. Asi bys měla líp číst, abys nevytahovala slova z kontextu. A že jsme strkali děti po půl roce MD do jeslí…jaksi to jinak nešlo, bo jsme musely do práce, nám nikdo až 4 roky RD neplatil a jeden plat teda většinou nestačil. I my měli půjčky, samo ne tak vysoké, ale měli. Jinak mi hlava nebere, že matka pobírá RP, dává dítě do školky a k tomu chodí do práce. Proč teda nezrušíte v tom případě RP?

Podívej Bambo, myslím, že jsem pochopila moc dobře, co píšeš. Takže postupně, v poslední době mám často s tvých příspěvků pocit, že vy jste to tenkrát měli strašně těžké a dnešní matky jsou velmi zhýčkané a rozmazlené. Každá doba měla něco. Např., ano, tenkrát byly půjčky, ale existovaly tzv. novomanželské půjčky nebo nenávratné půjčky, což v dnešní době není. Moje máma je důchodkyně, pobírá 9000,– důchod, a vždy se rozčiluje, když důchodci brečí, jak mají málo peněz a jak jsou na tom špatně. Vždy jim říká, že co mají říkat ti mladí, kteří mají hypotéky na bydlení a ztratí třeba práci. Jinak, vůbec nerozumím té tvoji poslední větě. To bylo myšleno na mně? Mám dvě holky (6 a 2 roky), rodičák na tu mladší beru do 3 let a můžu si k rodičáku neomezeně přivydělat. Takže podle tebe, mám rod. příspěvek zrušit a nechat si jenom ten přivýdělek nebo jak to bylo myšleno? V tom případě, pokud jsem dobře pochopila, ty pobíráš inv. důchod, takže když budeš mít možnost přivýdělku, tak podle tvoji logiky by jsi i ty měla ten. inv. příspěvek zrušit.

• Citovat
  • Upravit
nepřihlášená mili
1.1.13 13:17

A ještě ke tvé narážce, jak se na tom mají dnešní matky, oproti vám skvěle, že mají až 4 letý rodičák, tak toto může říct taky jenom ten, kdo to vidí jenom z té druhé strany a ví o tom jinak velké h…o. Vláda zacpe matkám pusu dlouhým příspěvkem, aby se pak nemusela o nic starat. Jsem pro, aby se rodičák jednotně snížil na 1-2 roky, zvýšil se počet jeslí a školek a hlavně se umožnilo, aby se firmám vyplatilo zaměstnat matky např. do 10 let dítěte na zkr. úvazek. Aby stát za ušetřené peníze na rod. přís. rozšířil školky a např. snížil fa odvody za matky prac. na zkr. úvazek. Ano, dřív matky museli děti dávat do jeslí, ale měly většinou umožněné, aby pracovaly na zkr. úvazky. Každá doba měla něco a nelze říct, že dnešní matky to mají daleko lepší, než ve dřívější době. Když řeknu A musím taky připsat B

• Citovat
  • Upravit
bamba
1.1.13 13:38

Ne nejsem v invalidním důchodě, ale v předčasným, bo jsem dlouho nenašla práci a žít z jednoho důchodu není sranda. K přivýdělkům, nebyla to narážka na tebe, ale na všechny, co pobírají příspěvky na péči o dítě a přitom se o to dítě stará někdo jiný a matky chodí do práce. To je podle mě nefér. Buď jsem s dětmi doma a pobírám příspěvky, nebo jdu do práce a příspěvky nenárokuju. V mnoha diskusích tady čtu, jak je skvělá demokracie a svoboda, tak proč na druhou stranu chcete, aby se o vás postaral stát. Každý by se měl umět postarat sám o sebe. Nevím, kde vzalas, že za bývalého režimu byl matkám umožněn skrácený úvazek. V dělnických profesích teda ne. A nezlob se na mě, tolik výhod, kolik mají dnešní matky…to nemá nikdo. Takže za mě, starejte se plně o děti a pobírejte RP, nebo jděte do práce a RP nečerpejte. Pak třeba zbydou peníze na školky a jesle.

• Citovat
  • Upravit
7240
1.1.13 13:49

Ideálně umožnit matkám být doma třeba jenom rok, dva, zavést školky pro všechny a možnost práce na zkrácený )vazek nebo ideálně jenom ranní - ve dvě si vyzvednou děti a paráda. Maminky by měly svůj plat, stát by mohl dát příspěvky do školem, ale problém dnešní doby - není práce. Ani normálně, natož se přizpůsobovat maminkám. :nevim: :nevim: :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nepřihlášená mili
1.1.13 13:50
@bamba píše:
Ne nejsem v invalidním důchodě, ale v předčasným, bo jsem dlouho nenašla práci a žít z jednoho důchodu není sranda. K přivýdělkům, nebyla to narážka na tebe, ale na všechny, co pobírají příspěvky na péči o dítě a přitom se o to dítě stará někdo jiný a matky chodí do práce. To je podle mě nefér. Buď jsem s dětmi doma a pobírám příspěvky, nebo jdu do práce a příspěvky nenárokuju. V mnoha diskusích tady čtu, jak je skvělá demokracie a svoboda, tak proč na druhou stranu chcete, aby se o vás postaral stát. Každý by se měl umět postarat sám o sebe. Nevím, kde vzalas, že za bývalého režimu byl matkám umožněn skrácený úvazek. V dělnických profesích teda ne. A nezlob se na mě, tolik výhod, kolik mají dnešní matky…to nemá nikdo. Takže za mě, starejte se plně o děti a pobírejte RP, nebo jděte do práce a RP nečerpejte. Pak třeba zbydou peníze na školky a jesle.

No nevím, kdy jsi za býv. režimu žila ty, ale v naši oblasti - Moravskoslezský kraj, bylo naprosto běžné, aby matka pracovala na zkrácený úvazek. Moje máma byla taky dělnice, takže jednak v jejím dřívějším pracovišti - velká fabrika, tak i v novém pracovišti JZD bylo naprosto běžné, že tyto ženy pracovaly na zkrác. úvazky. Nepíšu, aby se o matky staral stát, to zase ty vytrhuješ něco z kontextu, píšu, aby firmám umožnil takové podmínky, aby se jim vyplatilo zaměstnávat ženy na zkrác. úvazky. Každá doba fakt měla svoje a já fakt nejsem jedna z těch, která na býv. režim jenom nadává a myslí si, že vše, co bylo, bylo špatné. Stejně tak i v dnešní době mi nestačí „jenom to“, že máme svobodu

• Citovat
  • Upravit
bamba
1.1.13 16:19

Ale já poukazuju hlavně na to, že matky pracují a ještě pobírají RP.No a chtěla bych vidět, kolik matek by šlo dřív do práce na skrácený úvazek a vydělaly by si míň jak RP.To by raděj zůstaly doma a k RP si přivydělávaly bokem.
No a docela mě žere, že já v předčasnémdůchodu si přivydělat nesmím, to se vám zdá férový? A to můj důchod je nižší než rodičák na 3 roky.

• Citovat
  • Upravit
941
2.1.13 12:42

@bamba a můžu se zeptat proč jste šla do předčasného? já si myslím, že nějakou tu práci na doma dělat můžete, ne? abyste měla víc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
2.1.13 16:47
@AdaNaty píše:
@bamba a můžu se zeptat proč jste šla do předčasného? já si myslím, že nějakou tu práci na doma dělat můžete, ne? abyste měla víc

No a mohla bys mi nějakou doporučit? Myslíš že jsem nic nesháněla? Šla jsem proto, že jsem byla víc jak dva roky zadarmo doma a šance najít práci byla utopie..

• Citovat
  • Upravit
anonymni12
17.1.13 08:08

Bambo mas naprosto uzasny nazory. Souhlasim se vsim, takovych jako ty se tu najde bohuzel sakra malo.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin