Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Podle me bys potrebovala psychologa jeste pro sebe. Jinak pomáhá meditovat, antidepresiva, anxiolytika, sex, jídlo, filmy, seriály, knížky, dovolená bez dítěte, paní na úklid, dítě ve vlastním pokojíčku, hlídání, masáže a především sport. Choď treba denně běhat. Jinak tě upřímně lituji. Hráblo by mi…
Chodis do prace? ja chodim na polovicni uvazek a moc mi to pomaha. vypnu a myslim jen na praci. kdyz jsem doma a partner syna vezme nekam ven, tak myslim na to: jak se syn chova, nezlobi, uzivaji si to spolu? v praci na to vubec nemyslim. syn ma diagnozu. je hodny, ale velmi nestandartni dite.
@Anonymní píše:
@hanka.br. zas taková jinakost to není.
Ale prostě je náročný a je s ním hodně práce.
A já už neumím za ty roky vypnout. Neustále jsem nastartovaná a poslouchám, co se děje, jestli někde nevisí, nekreslí, neleze. Hlavně jsem pořád jak policajt. Jednu věc odbouráme a další někde vyplave.
Třeba to kousání. Už rok nekousal. Pak tu byla kamarádka se skoro dvouletým synem a ten kouše a náš se inspiroval. Nekouše už do krve a ani do bolesti, ale stejně mi to vadí. Má i problémy fungovat s ostatními dětmi. Sourozence má, do školky chodí. Školka už doporučila odklad z důvodu špatné socializace.
Takže je to problém s přijetím…
Pokud jsi svůj příspěvek z nějakého důvodu nezveličovala, tvůj syn se projevuje s velkou jinakostí a ty jsi to nepřijala. Že až tak jiný není si namlouváš. Zlobíš se na něj, na sebe, ale v první řadě musíš přijmout, že tvůj syn je trochu jiný. Pak se ti výrazně uleví. Toho psychologa hlavně pro tebe doporučuji také.
@Teresa.p pracuju na plný úvazek. Syn je ve státní školce a po obědě na hlídání. On je přehnaně aktivní. Není zlý, ale nedomýšlí důsledky a má chybé sebeovládání. No a emoce jak na houpačce.
@hanka.br. ale on opravdu není až tak jiný. Potvrzeno i psycholožkou. Bude chodit na běžnou ZŠ (nikdo ani nenavrhoval jiné školy, o AP se budeme bavit až po odkladu), ve školce ani nemá AP.
Ono to kompletně vypsané vyznívá hrozně, ale je to soupis toho, co vyvádí, neznamená to, že to dělá pořád. Umí se chovat dobře. Ve školce ho chválí, jen má problém s dětmi. No a doma máme taky denně nějaký problém. A můj největší problém je, že 100× nic umořilo osla.
No a asi je problém i psycholožka, co mi nevěří, čeho je schopný. Teď máme novou, tak doufám, že se to zlepší.
Tak to nevim co poradit. pokud chodis na plny uvazek, tak se vidite par hodin denne a kazdy den ti neco provede? na psycholozku bych nespolehala. ja jsem si musela nastudovat sama jak se synem pracovat a jednat.
@Teresa.p ano, denně je nějaký problém. Dneska ráno po mně házel boty, protože jsem mu řekla, že mi nemá hrabat v kabelce. Byla to moje chyba a nešťastná formulace, stačí říct jinak a nevzteka se. Odpoledne jsem přišla domů a visel mi na noze asi 2 hodiny.
@Teresa.p dám příklad z dneška. Vyzvedla jsem ho ze školky, prohlásil, že je pes a začal štěkat. Stekal prakticky nonstop až do chvíle, než sel spát. Do toho mě několikrát kousnul, protože je přece pes. Při cestě poskakovali, pouštěl se a skákal do silnice. Zkusila jsem ho vzít do obchodu, což jsem vzdala, protože stekal a běhal. Byl unavený ze školky. Obvykle s ním nákupy zvládám.
No a psycholožka mi ve vyjádření napsala, že je to tiché dítě. ![]()
Tak tohle je fakt psycho, to bych nedala. Nedokážu posoudit, kde je chyba nebo na čí straně nebo tak, ale Tebe teda obdivuju, protože tohle já bych 100% nedala a zmlátila ho a to se nesmí to vím. Podle mě by spoustu ženských z tohohle už skončilo na psychiatrii.
@Pajik 76 ja ho zmlátila už tolikrát. Ale ono to je úplně k ničemu. Dostal dost, rozhodně to nebylo symbolické. Za chvíli to udělal znovu.
Lépe pomáhaji zákazy a důslednost. Prostě si musím trvat na jedné věci. On má i specifický způsob vnímání a komunikace. Má v dg. horší porozumění.
On je nepoučitelný. Spali se a za chvíli jde znovu.
Já Ti neporadím, já teprve první čekám, ale Tobě teda držím palce ať z toho nezcvokneš a hlavně ať se to nějak zlepší… Kam tohle jinak povede?
Fakt držím palce.
@Pajik 76 doufám, že z něj bude relativně normální dospělý. Můj brácha by měl stejnou diagnózu (kdyby se před 40 lety dávaly) a má VŠ a v rámci možností je normální. Má rodinu, děti, práci. Jen inklinuje k adrenalinovým sportům a je až abnormálně činorodý, což byl vždy.
On se v pubertě vyklidnil.
Takze ma dg vyvojova dysfazie? kdyz
ma narusene porozumeni? jak pises o psycholozce. ja nesla nedavno do skolky zpravu od psycholozky a rikam ucitelkam, ze je to stejne k nicemu, pac syn se u psycholozky chova jak hvezda. mate nejake terapie, kdyz ma narusene porozumeni? jinak v brne je psycholozka Masopustova a ma poradnu pro rodice deti s dg. nechodi se tam s ditetem, ale je to vylozene pro rodice.
@Teresa.p on se taky chová jinak. Máme ve zprávě, že je hodný, klidný, tichý, má problémy s verbálním vyjadřováním. On doma pusu nezavře. Komentuje úplně všechno.
@Anonymní píše:
@Pajik 76 ja ho zmlátila už tolikrát. Ale ono to je úplně k ničemu. Dostal dost, rozhodně to nebylo symbolické.No a pak se divíš, že vyvádí. Mlácenému dítěti se mozek vyvíjí jinak, to je dokázané. A na mlácení děti reagují různě - některé se stáhnou, jiné jsou vzdorovité a bojují nazpět. Syn má tu druhou povahu.
Btw nechápu, proč to omlouváš nějakými „reflexy“ - hodně namlátit dítěti, aby to nebylo symbolické, ještě „tolikrát“, to není žádný reflex, normálně ho mlátíš. To je první věc, co si musíš na rovinu přiznat. K psychologovi bys měla jít hlavně ty, jinak se u vás nic nezlepší a v pubertě, až tě přepere, tak se budeš teprve divit.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.
@hanka.br. zas taková jinakost to není.
Ale prostě je náročný a je s ním hodně práce.
A já už neumím za ty roky vypnout. Neustále jsem nastartovaná a poslouchám, co se děje, jestli někde nevisí, nekreslí, neleze. Hlavně jsem pořád jak policajt. Jednu věc odbouráme a další někde vyplave.
Třeba to kousání. Už rok nekousal. Pak tu byla kamarádka se skoro dvouletým synem a ten kouše a náš se inspiroval. Nekouše už do krve a ani do bolesti, ale stejně mi to vadí. Má i problémy fungovat s ostatními dětmi. Sourozence má, do školky chodí. Školka už doporučila odklad z důvodu špatné socializace.