Co se stane, když nemáme na splátky?

248
6.3.12 20:19

Co se stane kdyz nemame?

Přítel má na sebe exekuce a dluhy. Má přijít ještě jedna. Co se stane, když přijde exekutor, vybavení bytu je moje a jsme v pronajatém bytě? Budou chtít splátky, ale nemáme z čeho momentálně platit, protože platíme jiné. Jak to budou řešit? :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31289
6.3.12 20:23

skočí mu po platu…a pokud mu už z platu exekutor z jiného případu strhává co se dá, tak bude „čekat ve frontě“,až zaplatí jednu exekuci, začnou mu z platu strhávat na tu další…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
248
6.3.12 20:31

A když je OSVČ?:-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
6.3.12 20:34

A máš to jak doložit, že je vybavení tvoje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zichisek
6.3.12 20:34
sisisi píše:
A když je OSVČ?:-(

Hodí mu exekuci na účet.

• Citovat
  • Upravit
17310
6.3.12 20:40

Musíš mít od všeho doklady, tedy doklady kde je psané tvé jméno u dané věci. Pokud nemáš je mi líto :nevim: Prvně se dává exekuce na plat, na účet atd…Ale on už asi exekuce má co? Tak to už odstavený účet má :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
248
6.3.12 20:52

Účet je bloklý :-(A na věci doklady mám.Přemýšlím o bankrotu,ale to prý není tak jednoduché.A platí se dost peněz za to.Ale kde je vzít?Doba je fakt zlá a do problémů se člověk dostane snadno :-(Nejsou ty dluhy velké asi 300 tis.Někteří mají milionové,nás bohužel ubíjí že je toho strašně moc měsíčně.Kdyby se i exekuce dali sloučit a platit v klidu,tak to splatíme v pohodě :-(Nevím už co vymyslet :-(Jsem z toho nešťastná :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
6.3.12 20:57
sisisi píše: Účet je bloklý :-(A na věci doklady mám.Přemýšlím o bankrotu,ale to prý není tak jednoduché.A platí se dost peněz za to.Ale kde je vzít?Doba je fakt zlá a do problémů se člověk dostane snadno :-(Nejsou ty dluhy velké asi 300 tis.Někteří mají milionové,nás bohužel ubíjí že je toho strašně moc měsíčně.Kdyby se i exekuce dali sloučit a platit v klidu,tak to splatíme v pohodě :-(Nevím už co vymyslet :-(Jsem z toho nešťastná :-(

ty máš doklady, kde je uvedené tvoje jméno nebo rodné číslo? obyčejné doklady nestačí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
248
6.3.12 21:06

Většinu věcí jsem dostala darem,a stačí když mi podepíše papír ten kdo mi věci daroval-koupil.A to mám zjišťěno od právníka.Zbytek dokladů co jsem koupila já mám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
143
6.3.12 21:07

http://www.ceskatelevize.cz/…bni-bankrot/

Jak na osobní bankrot

Insolventní zákon platný od loňského roku umožňuje institut takzvaného oddlužení, kterému se v médiích často říká osobní bankrot.

Osobní bankrot je určen nepodnikatelům. Není možné ho využít ani u lidí, kteří nedokáží splácet hypotéku, protože v tom případě se jedná o úvěr zajištěný nemovitostí. Nejčastěji jsou tak adepty na osobní bankrot lidé jako Markéta Žáčková, kteří nemají prakticky žádný majetek a dluží částky na spotřebitelských úvěrech, kreditních kartách i zdravotní pojišťovně, finančnímu úřadu nebo mobilním operátorům.

Insolvenční návrh podává na příslušném krajském soudě (dle bydliště dlužníka) dlužník nebo věřitel, a to na speciálním formuláři. Žádost musí být dále doplněna mnoha dokumenty: soupisem dluhů, pohledávek a majetku, dokladem o příjmech v posledních třech letech a o očekávaných příjmech v následujících pěti letech, ale i návrhem na oddlužení nebo případným souhlasem manžela či manželky. Úplnost a správnou formu všech dokumentů je třeba pečlivě ověřit, protože neúplnost či chybnost může být důvodem zamítnutí insolvenčního návrhu.

Osobní bankrot je možný pouze tehdy, pokud dlužník pracuje, má nějaké příjmy a je schopen soud přesvědčit, že svým věřitelům dokáže splatit 30% jejich pohledávek.

Oddlužení může proběhnout dvěma cestami: buď prodejem majetku dlužníka, nebo stanovením splátkového kalendáře. V druhém případě žije dalších pět let dlužník z životního minima a zbytek příjmu rozděluje mezi své věřitele tak, aby jim za pět let splatit 30 % dluhů (souhlas věřitelů je podmínkou.) Dlužník splácí věřitelům sám podle schváleného kalendáře.

Pokud dlužník všechny soudem stanovené požadavky splní, soud ho na jeho žádost po pěti letech zbaví zbylé výše dluhů. V opačném případě je ale na dlužníka okamžitě vyhlášen konkurs.

Osobní bankrot je tak velice zoufalé řešení, které vyžaduje tvrdou disciplínu dlužníka. Splněním všech podmínek mu ale může pomoci k tomu, aby po pěti letech mohl opět začít důstojněji žít, a to bez dluhů a všudypřítomných exekucí.

Návrh na oddlužení je poměrně velké sousto a je dobré se o všech formálních náležitostech poradit se zástupcem občanské poradny.

Kontakt naleznete na dluhy.obcanskeporadny.cz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zichisek
6.3.12 21:08
sisisi píše:
Většinu věcí jsem dostala darem,a stačí když mi podepíše papír ten kdo mi věci daroval-koupil.A to mám zjišťěno od právníka.Zbytek dokladů co jsem koupila já mám.

To mi přijde divné, to by mi mohli rodiče napsat, že jsem od nich vše dostala, nebo že to mám od nich půjčené i kdyby to nebyla pravda.To by se tak chránil každý.

• Citovat
  • Upravit
5644
6.3.12 21:11

ja jsem taky podepisovala papir ze gauc je dar(a opravdu byl) a exekutor znamym na nej nesahl :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
6.3.12 21:22

Musíte prostě splácet, splácet a splácet. Nic jiného vám nezbyde :nevim: Chodit na brigády atd. Máš pravdu, doba je zlá, půjčky se berou snadno, splácí se těžko. Nesoudím, jen konstatuji :!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.3.12 21:54

Omlouvám se že píšu anonymě, ale fakt se za naši situaci stydím. Jsme na tom podobně jako ty, zakladatelko. Lépe řečeno stejně. Jenom s tím rozdílem, že manželovy dluhy nejsou jen 300 tis., ale něco přes milion. Jinak stejně jako u vás - manžel je OSVČ, exekuce na účtu (peníze si tedy nechává posílat na můj účet), měsíční splátky přesahují naše možnosti splácet, dluží kam se podívám (asi dvěma bankám, jedné soukromé osobě která už i vyhrožuje, na FÚ, na sociálním i na zdravotním) a nejhorší je, že jsem někde četla, že oddlužení není pro nás, protože není možné vymazat dluh státu, a státu (tedy na FÚ) dluží manžel největší částku, víc než půl mega. Zadlužil se ze začátku podnikání, kdy neměl zkušenosti a špatně si vše naplánoval a rozpočítal. Zkrachoval a pak už jen zalepoval půjčku půjčkou… Je to děs! Kromě toho máme malé děti a děsím se toho, kdy k nám zavítá exekutor. Vše je psané na mou mamku nebo na mě. Máme soudně rozdělený majetek, takže co je moje, na to sáhnout nemůžou. Od všeho mám samozřejmě doklady (i když, u některých věcí si nejsem jistá…) Manžel nemá vlastně nic a oficiálně bydlí úplně někde jinde než ve skutečnosti. A doručovací adresu má taky někde jinde. Asi mi teď každý řekne, že je to naše chyba a že věřitel má právo na své peníze, ale my se přece snažíme splácet, jenomže pokud manželovi exekutor sebere i věci které potřebuje do podnikání a prodá je za pár šupů, dluh tím náhodou neumoří a pak už nebudeme moct vůbec splácet… Kdyby se manžel nechal zaměstnat, tak jako běžný dělník (má pouze základní vzdělání) z běžného platu nemá šanci splácet a ještě uživit rodinu… Snaží se podnikat a budovat firmu, která by mu vydělávala tolik, aby splácet mohl, ale dnešní zákonu bohužel neumožňují dlužníkovi splácet své dluhy, spíš mu ještě podkopávají nohy. Je to začarovaný kruh, vůbec nevím jak z toho ven :(

• Citovat
  • Upravit
116
6.3.12 22:27

Pokud se nepletu,tak exekutor nemůže zabavit věci k podnikání.Jistá si nejsem na 100%.Zjisti si to.Držim palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel