Co si doma uvaříme, v krámě nekoupíme

2752
2.8.13 12:10

Co si doma uvaříme, v krámě nekoupíme :)

Ahoj děvčata :dance:, tak mě tak napadlo, založit diskuzi o tom, co si doma dobrého vyrábíme sami a v krámě kupujeme jen když musíme. Mám namysli třeba domácí šunka, klobásky, domácí jogurty, kečupy, protlaky, domácí chleby a pečivo / kromě moučníků, buchet, a různých jídel - receptů je všude plno/ ;) teď máme sezónu sklizně zeleniny a ovoce, jak třeba zpracováváte papriky, rajčata, cukety… aby nám vydržely do zimy a měli třeba i pro děti - sem s nápady, třeba to taky někomu pomůže a upotřebíme :*
Dávám do placu - rajský kečup a sušené kostky místo protlaku - recepty mám od prababičky :mavam:
Rajský protlak : 5kg rajčat hodně zralých
4 velké cibule
3 lžičky soli
6 zrnek nového koření špetka mletého zázvoru
250ml 8% octa
2 lžíce sladké papriky mleté
8 utlučených hřebíčků
6 celých pepřů
250 g cukru
2 balíčky kys. sorbové
Spaříme a oloupeme rajčata. Zeleninu s octem a kořením uvaříme do měkka. Za horka prolisujeme a přecedíme, přidáme cukr a ještě chvíli povaříme. Na konci varu přidáme kyselinu sorbovou. Naplníme do sklenic, zavíčkujeme a necháme vychladnout otočené víčkem dolů¨.
RAJSKÉ KOSTKY : Zralá rajčata omyjeme, rozkrájíme a v kastrolu rozvaříme na kaši. Prolisujeme přes cedník. Na pekáč dáme pečící papír, potřeme ho ještě sádlem a pastu tam rozetřeme na tenkou vrstvu. Necháme uschnout cca 3 dny. Pak nakrájíme na kostky a zabalíme do alobalu. Uschováváme v chladu. Trvanlivost je až 3 roky a vařím z nich rajskou, přidávám do guláše - zdravější než rajský protlak :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
182
2.8.13 12:13

Skvělý nápad na diskuzi. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47759
2.8.13 12:14

Tenhle rok budu dělat pouze rajcatovy protlak a udělám pár marmelad, víc bohužel nezvladnu tenhle rok :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
2.8.13 12:14

:palec: Taky zpracovávám sklizeň:
Směs na špagety nebo pod maso: Na cibulku dám cukety, rajčata, papriky, lilky v libovolném poměru, podusím, osolím, přidám bazalku. Zamrazím do sáčků. Pak používám tak, že si opeču maso, přidám směs, zamíchám a je to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
182
2.8.13 12:16

Děláme také ovocné marmelády a nakládáme okurky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4247
2.8.13 12:18

Tak tohle tema si urcite pridávám do oblíbených :palec:
Ja si doma dělám kvaskovy chleba, narozdil od těch kupovaných drozdovych je zdravý a měl by být základem stravování :) A včera nam přišel zmrzlinovac, tak se chystám doma dělat taky zmrzliny. Jinak z toho méně obvyklého jeste mamina dělá domácí čerstvý sýr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
2.8.13 12:21

Ahoj, tuto diskuzi si dávám do oblíbených a doufám, že se tu příspěvky s recepty a nápady budou jen hemžit.
Postupně víc a víc redukuji nákupy v blízkém supermarketu, poslední kapkou pro mě byl včerejšek, kdy jsem pro syna sháněla kvalitní šunku na dětský „hamburger“. Prošla jsem složení všech šunek určených pro děti a nestačila se divit - kromě podílu masa max. kolem 80% a spousty zbytečných emulgátorů, stabilizátorů a jiných mňamek, údaje o podílu sodíku žádné. Pak jsem mrkla na šunku pro „normální“ běžné konzumenty vyrobenou v Rakousku: podíl masa 90%, krom nutričního složení i údaje o procentuálním zastoupení soli a výši sodíku, konzervováno kyselinou askorbovou (= syntetický vitamín C).
Takže dnes jsem založila žitný kvásek a doufám, že příští týden z něj upeču naše první domácí pečivo. O víkendu se chystám vyzkoušet domácí zmrzlinu a možná zaexperimentuji s domácím pudingem (tzn. kukuřičný škrob a dochucující látka, jako třeba nastrouhaná vysokoprocentní čokoláda).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
2.8.13 12:22
@Radka84 píše:
Tak tohle tema si urcite pridávám do oblíbených :palec:
Ja si doma dělám kvaskovy chleba, narozdil od těch kupovaných drozdovych je zdravý a měl by být základem stravování :) A včera nam přišel zmrzlinovac, tak se chystám doma dělat taky zmrzliny. Jinak z toho méně obvyklého jeste mamina dělá domácí čerstvý sýr.

Radko a děláš z kvásku i kyselo, nebo jej používáš čistě na pečení?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
2.8.13 12:23

@Damael Když jsme u pudingu - lepší než se škrobem je povařit žloutky s mlékem a cukrem, je z toho taky krém.
Nebo se dají zamíchat celá vejce do mléka, nalít do formiček a upéct ve vodní lázni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2752
2.8.13 12:24

@Damael @sabulator @Radka84 tak sem z receptama :mavam: třeba já nevím a mnozí ostatní také ne, jak se zadělává kvásek, dělá domácí sýr a,,sabulator" napiš nám třeba recept na nějakou dobrou marmeládu :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Maorka
2.8.13 12:24

Jé supér diskuze.. tak já zatim dělám marmelády, kompoty peču chleba a pečivo..o ten tvůj kečup se pokusim až budou rajčata :palec: :potlesk:

• Citovat
  • Upravit
2752
2.8.13 12:25

@Tiger-lily hledala jsem všude možně, jak udělat domácí vanilkovej puding jaký jsou poměry mléka, kolik je tam žloutků??? díky :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
2.8.13 12:25

@Radka84 Máš nějaký tip na syřidla a pomůcky pro výrobu sýra, třeba odkaz? Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
2.8.13 12:26

@Tiger-lily Díky za tip, takový puding bude chuťové určitě zajímavý a domácích vajec máme teď plnou ledničku.. Možná taky vyzkouším :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Maorka
2.8.13 12:26

Jo a taky jsem dělala domácí šunku a lučinu :)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat