Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ja som si tu firmu pozrel, to co tu pises je v rozpore s tym co maju na strankach, celkovo je to velmi slabe a za mna nevhodne na celorocne byvanie.
Nehovoriac o tom ze prvy silnejsi vanok ti to prenesie k susedovy ![]()
Ja by som do toho nesiel pretoze som v otazkach byvania konzervativny (tehla, beton, ocel…). Na druhu stranu na dalekom zapade sa tak bezne stavia ze stlcies nejake tramiky ako oporu, z vonku obijes plechom z vnutra das sadros (medzi to 1-5cm izolaciu) a vydavas to za dom. A dokonca v tom ziju ludia. No ale pri povodni to plava, vietor to odnesie… Mozeme sa spolocne zamysliet preco asi… Zase po stranke pozitiv sa to lahko a rychlo stavia, ziadne technologicke prestavky, ked chces pridat/ubrat/posunut stenu tak za 2h nemas co robit, dieru na kabel vyvrtas aj bez 2kW vrtacky ktora kazdy chvilu hrozi ze ti zlomi ruku…
Kazdopadne nedavno sme stavali zahradny domek 3×5m a stal nas polovicku toho co tato firma chce za 3×3m, popytal by som sa este inde a urobil si ucelenejsi nazor.
Ja napriklad vobec nechapem preco do ‚lacneho‘ domu pouzivaju ‚drahu‘ izolaciu, ktora sa pouziva skoro vylucne v systemoch kde nemas miesto a potrebujes izolaciu. Keby sa tie drevene dosky narezali o 10cm dlksie tak mas lepsiu a trvacnejsiu izolaciu za menej ako polovicku penazi…
A takychto ‚zaujimavosti‘ je tam viacej…
Neprepocitaval som, ale keby som sa teda dokazal mentalne zmierit s tym ze v ‚psej bude‘ (pardon za vyraz) budem byvat ja, tak by som si to urcite postavil sam. Nieje to nijak tazke, drevo si bud nechas napilit, alebo si kupis pokosovu pilu a to je vsetko co potrebujes. Zbuchas tu drevenu konstrukciu, z vonku to obehnes paropriepustnou foliou, na to das plech (pozor zospodu musi byt sietka koli mysiam), z vnutra das izolaciu a zakryjes sadrosom. Za predlzeny weekend mas hrubu stavbu hotovu. Na internete su toho mraky… napriklad tu (vratane osb dosiek ktore sa bezne nedavaju ked davas plech), tu (cela seria, vratane vysvetlenia co robia), tu (framing, ale vpravo ti automaticky ponuka dalsie casti), tu (7days build)
Edit: Este som zabudol, obrovska vyhoda drevostavieb je ze nemusis byt presny, drevo je poddajne to si prihnes ako potrebujes, ale ked ti beton nesadne na milimeter presne tak musis brusit pretoze beton sa neuhne ani o milimeter, zvlast ked do toho valis 20ky roxory ako ja ![]()
Edit2: ani srobovacku nepotrebujes, cele je to iba sklincovane…