Povinné přesčasy zdarma ve smlouvě – setkaly jste se s tím?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Ano, pokud to máš ve smlouvě kterou si dobrovolně podepsala tak je to tak. Ty přesčasy jsou zahrnuty ve mzdě.
Příspěvek upraven 21.03.26 v 07:34
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ten plat je o to větší. Není to neobvyklé. A dany člověk to ví při podpisu smlouvy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Neděláš zadarmo, máš o to zvýšenou mzdu.
Podepsat jsi to nemusela.
Nevím, o jakou práci se jedná, ale u vedoucích pozic je celkem normální, že berou třeba 100 tis. a je v tom zahrnuto i to, že v případě potřeby prostě pracují po večerech a o víkendu, bez nároku na další mzdu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ty nečteš předložený dokument, než ho podepíšeš, že se pak dodatečně divíš?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo, už jsem se s tím setkala, z mého pohledu by zrovna toto měli zakázat, defakto se jedná o otrockou práci.
Nejhorší je, že jsou na to lidi natolik zvyklí, že jim to přijde v pořádku zvlášť při vysokém platu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je to běžná klauzule v pracovní smlouvě - přirozeně jsem se o ní bavila s HR i novým šéfem při náboru. Pracuji v IT. V mém případě znamená, že odpracuji těch 150h přesčasů za rok dle potřeby. Nikoliv povinně 150h. V praxi to znamená, že když je velký projekt, něco hoří, meeting ve večerních hodinách s Amerikou, apod. tak že to prostě bez keců odmakám. A ne, zadarmo to fakt nedělám. Moje hrubá mzda je kolem 150k.
- Citovat
- Upravit
@Sany80s píše: Více
Jasně, zakázat, přikázat
Je to smlouva mezi pravnickou osobou a svéprávnym člověkem. Zrovna u vedoucí pozice by člověk i očekával, ze dokáže přečíst a pochopit to, co podepisuje. Pokud se mu smlouva nelíbí, podepisovat ji nemusí, nic otrokářského na tom. nevidím. Odměna za přesčas je zahrnuta ve mzdě
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Můj názor je takový, že by pro jakékoliv zaměstnance bylo dobré znát zákoník práce. Konkrétně tobě bych doporučila také nevěřit všemu, co ti kdo nabulíkuje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
Tak proč to řešíš? Jejich problém. Mají si zjistit co podepisují.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JancaS84 píše: Více
Takto se na to fakt nelze dívat. V některých případech existuje smluvní volnost, jinde je třeba zákon dodržet, jinak nje dané ujednání neplatné a žádné, že dobrovolně podepsal, neobstojí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky všem, dlouho jsem přemýšlela, zda to sem napsat, ale jsem z toho docela v soku, ze je to v teto době jeste možné. Zkrátím to. Pracuji u jedné obrovské společnosti, každý ji určitě zná. Každopádně, každá pobocka ma svoji vedoucí, tehdy uz jsme na to nejak narazily, ale asi jsem to nebrala nějak v potaz… tento týden jsme na to narazily, každá vedoucí ma prý ve smlouvě napsané, ze MUSI ZA ROK ODPRACOVAT 150H PESCASU, ZADARMO. Tyto hodiny jsou povinné a nejsou proplaceny. Když děláme celé dny, vychází mi to na cca měsíc v roce, kdy pracuji zadarmo. Jsem z toho celkem v soku, ze to neni firmě hloupé, firma stoji celkove za prd, dřív jsem to neviděla, ted po nějaké dobe tam ano, ale o to nejde. Vzhledem k tomu, ze krom výplaty nemáme ani žádné benefity a nic, mi to orijde celkem dost drze. Nedovedu si představit, jit na směnu zadarmo. Vas názor? Setkali jste se s tim uz?