Povinné přesčasy zdarma ve smlouvě – setkaly jste se s tím?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
21.3.26 07:02

Co to? Vas názor?

Ahojky všem, dlouho jsem přemýšlela, zda to sem napsat, ale jsem z toho docela v soku, ze je to v teto době jeste možné. Zkrátím to. Pracuji u jedné obrovské společnosti, každý ji určitě zná. Každopádně, každá pobocka ma svoji vedoucí, tehdy uz jsme na to nejak narazily, ale asi jsem to nebrala nějak v potaz… tento týden jsme na to narazily, každá vedoucí ma prý ve smlouvě napsané, ze MUSI ZA ROK ODPRACOVAT 150H PESCASU, ZADARMO. Tyto hodiny jsou povinné a nejsou proplaceny. Když děláme celé dny, vychází mi to na cca měsíc v roce, kdy pracuji zadarmo. Jsem z toho celkem v soku, ze to neni firmě hloupé, firma stoji celkove za prd, dřív jsem to neviděla, ted po nějaké dobe tam ano, ale o to nejde. Vzhledem k tomu, ze krom výplaty nemáme ani žádné benefity a nic, mi to orijde celkem dost drze. Nedovedu si představit, jit na směnu zadarmo. Vas názor? Setkali jste se s tim uz?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35429
21.3.26 07:07

Ano, pokud to máš ve smlouvě kterou si dobrovolně podepsala tak je to tak. Ty přesčasy jsou zahrnuty ve mzdě.

Příspěvek upraven 21.03.26 v 07:34

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8290
21.3.26 07:08

To je každého volba, zda na takové podmínky přistoupí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64827
21.3.26 07:17

Ten plat je o to větší. Není to neobvyklé. A dany člověk to ví při podpisu smlouvy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5623
21.3.26 07:38

Neděláš zadarmo, máš o to zvýšenou mzdu. :nevim: Podepsat jsi to nemusela.
Nevím, o jakou práci se jedná, ale u vedoucích pozic je celkem normální, že berou třeba 100 tis. a je v tom zahrnuto i to, že v případě potřeby prostě pracují po večerech a o víkendu, bez nároku na další mzdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8757
21.3.26 07:41

Ty nečteš předložený dokument, než ho podepíšeš, že se pak dodatečně divíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12809
21.3.26 07:49

Jo, už jsem se s tím setkala, z mého pohledu by zrovna toto měli zakázat, defakto se jedná o otrockou práci.
Nejhorší je, že jsou na to lidi natolik zvyklí, že jim to přijde v pořádku zvlášť při vysokém platu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.3.26 07:50
@Kelsey1 píše: Více

Nejedná se o me, nejsem vedoucí.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.3.26 07:51
@JancaS84 píše: Více

Nejde o me nejsem vedoucí.

• Citovat
  • Upravit
24536
21.3.26 07:53

Tak proč to řešíš, když se tě to netýká?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.3.26 08:20

Je to běžná klauzule v pracovní smlouvě - přirozeně jsem se o ní bavila s HR i novým šéfem při náboru. Pracuji v IT. V mém případě znamená, že odpracuji těch 150h přesčasů za rok dle potřeby. Nikoliv povinně 150h. V praxi to znamená, že když je velký projekt, něco hoří, meeting ve večerních hodinách s Amerikou, apod. tak že to prostě bez keců odmakám. A ne, zadarmo to fakt nedělám. Moje hrubá mzda je kolem 150k.

• Citovat
  • Upravit
9624
21.3.26 08:30
@Sany80s píše: Více

Jasně, zakázat, přikázat :roll: Je to smlouva mezi pravnickou osobou a svéprávnym člověkem. Zrovna u vedoucí pozice by člověk i očekával, ze dokáže přečíst a pochopit to, co podepisuje. Pokud se mu smlouva nelíbí, podepisovat ji nemusí, nic otrokářského na tom. nevidím. Odměna za přesčas je zahrnuta ve mzdě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2933
21.3.26 08:34

Můj názor je takový, že by pro jakékoliv zaměstnance bylo dobré znát zákoník práce. Konkrétně tobě bych doporučila také nevěřit všemu, co ti kdo nabulíkuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35429
21.3.26 08:53
@Anonymní píše: Více

Tak proč to řešíš? Jejich problém. Mají si zjistit co podepisují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2933
21.3.26 09:00
@JancaS84 píše: Více

Takto se na to fakt nelze dívat. V některých případech existuje smluvní volnost, jinde je třeba zákon dodržet, jinak nje dané ujednání neplatné a žádné, že dobrovolně podepsal, neobstojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat