Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ahoj holky, co vse umi vase ditko? Manzel mi rekl, ze toho umi malo na to, ze ji bude rok. A umime: papa, tany, tany, konika, kocicku, prasatko pozna, jezka, ze dela pich, kde mame ocicko, varila mysicka kasicku, teddy to je pes to umi krasne rict. Pozna mamu, tatu, segru, tetu, babi. Nechce teda drzet lahvicku s pitim, ale to neni zas tak velky problem. Budu rada za kazdou radu co mi date. At vim. Diky.
a co dělala segra v jejím věku, že je proti ní tak pozadu? jinak moje snad akorát tancovala, s mluvením je „problém“, asi měsíc seděla a v roce začla chodit, ostatní mi splývá…
@Ronja jelikoz chodi domu az pozde vecer a o vikendech spi nekdy u tchyne, tak ji ani nema co naucit. Veskera domacnost, vychova, nakupy jsou na me. Moc ti dekuji..
@Anonymní píše:
@Ronja jelikoz chodi domu az pozde vecer a o vikendech spi nekdy u tchyne, tak ji ani nema co naucit. Veskera domacnost, vychova, nakupy jsou na me. Moc ti dekuji..
Jo tak to je zlatíčko! Takže máš na hrbu péči o obě děti, celou domácnost, pán si přespává u tchýně, ruku k dílu nepřiloží a ještě ti vytýká, že děti jako nedostatečně rozvíjíš? Moc pěkný, no…
@Anonymní píše:
Tak to je uplny otec a partner roku… Dite toho umi hodne, ale tatik zda se zaostava ve sve roli…
@Anonymní píše:
Ahoj holky, co vse umi vase ditko? Manzel mi rekl, ze toho umi malo na to, ze ji bude rok. A umime: papa, tany, tany, konika, kocicku, prasatko pozna, jezka, ze dela pich, kde mame ocicko, varila mysicka kasicku, teddy to je pes to umi krasne rict. Pozna mamu, tatu, segru, tetu, babi. Nechce teda drzet lahvicku s pitim, ale to neni zas tak velky problem. Budu rada za kazdou radu co mi date. At vim. Diky.
Ahoj, taky mame skoro rocni a jsne na tom podobne a neprijde mi to malo:) klasika jak jsi velikej, paci paci, tanyny, malaaa, varisla myska…prasatko jaks taks…auto jaks taks…ukazuje…trefi se lzickou do pusy…obslapuje kolem nabytku..ted novinaka lezeni po schodech…me to prijde normalni. Neresila jsem zda to je malo nebo ne. Kazdy dite je jiny. Nemam s cim porovnavat, je to nase prvni. Ale co chodime do bazenu tak cca vsechny jsou na tom podobne… ![]()
Tak nějak podobně byl na tom jen nejmladší, dva naši starší tohle v 11m neuměli ani omylem
@Siemenss píše:
chlapi ne vždy mají takový přehled, co dítě už má umět a co ne. Malá v 11m už vcelku obstojně chodila (když měla 1.narozeniny už chodila hezky) - což ale ne vždy je výhoda, uměla nějaké zvuky zvířat, ale na druhou stranu vůbec nemluvila, jenom ukazovala a takové to hmm. Podle mého názoru, je vaše malá úplně ok ![]()
Mám doma 11 měsíčního kluka. Obchází kolem nábytku, samostatně stojí. Sám si stoupne bez podpory jenom na měkkém podkladu (je opatrný). Hraje si s velkou tatrovkou, skládá na sebe kostky.(někdy úspěšně, někdy méně-pak se vzteká) S mluvením je to tak, že říká máma, nene a umí kroutit hlavou. Když na něj udělám brm brm, tak opakuje. Jsme ale dvojjazyčná rodina (oba jsme z českoněmeckých rodin), tak to možná bude pomalejší. Poslední dobou ale fakt nesrovnávám, protože ho spíš ovlivňují neustále prořezávající se zuby a on furt vřeští.
Dcerka je moc šikovná a ať chlap raději přiloží ruku k dílu alespoň o víkendech.
Dost individualni.
Držet hračky, různe do nich placat, zkoušet co hračky dovedou. Nekteré lozi, jiné už chodí.
Některé už zkouší/pokouší se ucit jest lžičkou. Některé už ji kousky jiné mixované.
Zvatla/mrmla svojim jazykem. Směje se, reaguje na podněty, pozná rodinu.
Víc snad neni třeba.
To mam radost, mala taky uz pomale chodi, zkousi a stat bez drzeni. Z postele uz sliza od 8 mesicu, bo zjistila, ze lepsi slizt nez spadnout. Lahvicku nechytne, ale pije uz ze sklenicky a umi pit brckem. Holky moc dekuji ![]()
@Russet píše:
Jestli už i chodí, tak je to šikovná holka. Zeptej se tchýně, co manžel uměl před prvním rokem…l
Můj manžel dle svého mínění uměl na roce: chodit, jezdit na kole, slušně se najíst a dojít si sám na záchod a i zadek si sám utřel
a ty holky se to ne a ne naučit a jídlo brindají a brindají
Jo a taky zásadně nečmáral po zdi ![]()
Mám doma roční.
Začala chodit v 10 měsících, umí paci paci, vařila myšička, tak jsem veliká, ukáže kde ma oči, nos, pusu, uši a pupík, umí dělat zvuky krávy, kačenky, psa, prasátko, kočičku. Bydlíme u hlavní silnice, takže každou chvíli houká jako sanitka. Ze slov umí jen táta, baba, papa, kyti, klíče, ham. Slova máma se asi nedočkám. A od rána slyším jen ehmmmmm. Tancuje na každou písničku, kterou slyší.
Pije z láhve s brčkem, zkouší jist sama, pár dní se pokouší jezdit na odrazecim autě. Na každého psa, který štěká dělá okamžitě tytyty. Když ji neco zakážu, zatne zuby, dá ruce vpěst a tváří se jako, že ji každou chvilku praskne cevka.
Každé dítě je jiné. A každé umí něco jiného. Já osobně jsem nikdy s ostatními nesrovnávala a ani to dělat nebudu. Řekla bych, že vaše holčička je naprosto normální a tatínka bych poslala na vyšetření, protože nejspíš normální nebude on.
@Bella13 píše:
Můj manžel dle svého mínění uměl na roce: chodit, jezdit na kole, slušně se najíst a dojít si sám na záchod a i zadek si sám utřela ty holky se to ne a ne naučit a jídlo brindají a brindají
Jo a taky zásadně nečmáral po zdi
Slabý slabý. Hned bych kontrovala, že já jsem ještě k tomu uměla číst, psát, počítat a jedla jsem příborem a hrála na piano. A tak jestli ty holčičky nejsou nešiky po něm?
Snad ano, ale oni si asi potrebuji neco dokazovat, nevim. Nejsem v kontaktu s jeho rodinou. Radsi. Jeho chytre nazory prehlizim, bo bych se uz asi zblaznila, ale tohle zabolelo