Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, můžete mi prosím říct proč by mohla mít naše tříletá horečku? V sobotu ji měl její bráška (4 roky). Nic jiného ji není ani kašel, rýma, vyrážka či cokoliv jiného. Bráška ji měl pouhý jeden den a už mu nic není, doufám, že u malé to bude taky tak…Prostě jen nechápu jaká je příčina..Děkuji předem všem ![]()
Děti mívají často teploty z únavy a přetažení, možná tedy z toho?
Pokud se nepřehřáli(což nepředpokládám, nejsou tropy),tak může být příčinou nějaká „rychlá viroza“,některé děti to tak prostě mají..Jeden nebo dva dny horečku bez příznaků a potom jako když utne..
Pokud se neobjevila žádná vyrážka nebo jiný příznak nemoci a nemá horečky opakovaně, tak bych si s tím nedělala vědu, moje dcera měla taky takovou jednorázovou epizodu..
Jinak jsem tu četla i o tzv. „syndromu periodických horeček“,kdy se horečky bez zjevné příčiny opakují v určitých intervalech, ale to není náš případ..My to spíš máme jinak, i vážné nemoci(prokázaného streptokoka),zvládáme jen se zvýšenou teplotou nebo úplně bez teploty. Moje starší děti měli vyšší teploty při nemocech do 3 let, teď už taky nemívají(klepu, ať to vydrží)..U nás se to dědí rodově.
Syndrom periodické horečky je provázen podobným nálezem v krku jako je hodně hnisavá angína.
Horečku může způsobit i stres.
U nas zanet ledvin. Horecka zacala v sobotu vecer drzela se kolem 39,5℃, v pondeli dopoledne CRP 145 a hospitalizace.
To bude možná to samý, co proběhlo u víkendu u nás. kluci měli postupně, 2 dny po sobě, jen cca 20 hodin teplotu bez srážení 37,5-38,5, zajímavé je, že ač jim chvílema viditelně moc dobře nebylo, apetit vůbec neztratili, naopak mi přišli žravější než jindy ![]()
U nás to bylo taky, ve čtvrtek celý den 38,3 a žádné jiné příznaky. Tak v pátek k doktorce s močí, ale bylo vše v pořádku, prý začínající viróza. Přes víkend nějaké zvracení, ale nic výrazného. Akorát teda jí ještě méně než jindy a některé oblíbené hitovky nechce vůbec. Uvidíme, jestli z toho něco bude.
Holky no já dofám, že z toho nic nebude
Je od pondělí ve školce po třech nedělích co byla doma (spálová angína) Už mě vážně jinak trefí ![]()
Kluci to občas mívají 1-2 dny teploty bez jiných příznaků. Jednou byla teplota vysoká v noci, nešla mi srazit volala jsem na pohotovost a dr. mi řekla, že u horečky bez příznaků to může být - viróza( to bývá nejčastěji), angína, zánět ledvin nebo močáku, zánět středního ucha, afty - stomatitída. Tak jsem pak zkoušela ucho, koukla do pusy, a v pondělí jsem nesla moč k doktorce.
Holky, popíšu přehledně, jsem z toho jelen…Včera odpoledne to začalo 17h 37,8. V 19h 38,5 - Nurofen, 4h ráno přes 38 - Nurofen. Dnes v 8h ráno 37,4 (už jsem se začala potichu radovat) a pak v 11h 39,5
- Nurofen a teď v 18h 38,6 - Panadol čípek.
Teď tak přemýšlím, kdybych jí celou dobu nedala nic na teplotu, měla by jí pořád? Nebo proč to takhle skáče? Pořád jí nic jiného jinak není ![]()
Skáče to po Nurofenu, kdybys nedávala, asi by měla horečku pořád dost vysokou, ale možná by taky trvala kratší dobu, než když ji srážíš. Může se z toho vyklubat 6.nemoc nebo angína, horečka je dost vysoká.. vydržela bych do pátku a kdyby neklesala, zašla bych k dr před víkendem. Možná se z toho ale něco vyklube…
@Iffka Ach néé, takže myslíš, že z toho něco bude
Já pořád doufám, že ne.. 6. nemoc už jsme měli, to jí může mít zase?