Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dcera právě prodělává neštovice. První pupínek minulé úterý, ve čtvrtek se osypala a začaly horečky, napřed do 39, v sobotu to vylezlo až na 40,5. Včera byla jako vyměněná - veselá, aktivní, baštila, horečky klesly na 38, pupínky hezky zasychají. Dneska je úplně bez horeček (max. 37,5), ale celý den je strašně ufňukaná, spavá, stěžuje si, že jí bolí bříško, nejí. Oproti včerejšku dost rozdíl
Mělo to některé z vašich dětí taky? Jeden den už celkem v poho, další den velká únava? Větší než v průběhu nemoci předtím?
A teda stále si stěžuje, že ji pupínky svědí. Už jsme zkusili snad všechno - mazat/nemazat - tanno hermal, virasooth gel, koupele v hypermanganu, slané vodě i ovesnou koupel, fenistil kapky, dithiaden, prothazin, homeopatika…
pupínky krásně zasychají, ale svědí a svědí ![]()
Děkuji ![]()
Příspěvek upraven 30.06.14 v 21:29
Jeje, nám nestovice rozhodili celou imunitu ještě na několik měsíců dopředu, byli nám teprve 4 měsíce…to, že je unavená je úplně normální ![]()
Mě právě trochu znervózňuje, že včera by tu lítala jak torpédo, pokud bych ji nemírnila. Ani celý den nespala. A dneska je placatá.
Neboj se, únava k neštovicím patří. Syn dokonce při neštovicích chodil po obědě spát a to uždávno nechodí. ![]()
@Jahru - měla jsem to u mladšího syna. On je takový, že jí pořád stejně a i když je nemocný tak furt něco tlačí:-), ale asi tak pátý den byl od rána jak vyměnený - nejedl, nepil, furt spal. Tím, že mněl i tech pupínků hodně a naše dr. tam nebyla, jela jsem s ním do nemocnice, kde naznali, že jelikož to nemá v puse a krku tak to bude dobrý. Dali nám herpesin a poslali nás domů, že máme zkoušet do něho pořád něco dostat i když po lžičkách a že únava k tomu prostě patří.
@Mišela1 Právě, že naše malá taky jí, i když je nemocná. A dneska skoro nic. Pupínků se jí udělalo strašně moc, pár i v puse, ale ty už jsou dobrý. Navíc i dneska hlásila, že pusa už jí nebolí (předtím když jedla, tak si občas postěžovala, že „se kousla“, jak ji zabolela neštovička v puse). Tak uvidím jak to bude vypadat ráno a přinejhorším se vypravíme k dr. Ale moc se mi tam nechce, pže je za ní záskok - mladá holčina bez atestace, se kterou nemám zrovna nejlepší zkušenosti.
Možná, že to prostě včera přehnala a dneska se to projevili takto. Syn chytil neštovice, když dobíral atb na spálovou angínu, obě nemoci s parádníma horečkama, pupínky všude a trvalo hodně dlouho než se dal úplně do kupy.
Naše malá taky pořád něco jí, teď kromě jogurtů nechce nic, pupinky už třetí den zasychají, první dvě noci bolestí nespala, ted spí krásně celou noc do osmi do rána a odpoledne dá čtyři hodiny spánku v kuse a to už třetí měsíc prostě neusnula jedině když jsem někam jela tak v autě..takže tak, jinak vidím, že už to bude v pohodě
Holky, děkuju
Dneska po probuzení vypadá o 100% líp. tak snad to vydrží.
@Jahru píše:
Holky, děkujuDneska po probuzení vypadá o 100% líp. tak snad to vydrží.
skvělé ![]()
Ahoj,
u dcery 30.6 propukly neštovice. Vcelku mírný průběh, cca 50. pupínků, teploty první dva dny do 38°C. Opravdu to bylo v pohodě. Ale malá je pořád unavená. Doma tedy řádí, ale pak jakoby to na ní padlo a jde odpočívat. v podstatě má už jen dva stroupky, jinak vše zahojený. Dnes vstávala v půl osmé a v půl desáté polehávala, že je unavená.
Volala jsem dr., máme tam zástup, ta říkala, že to může být k prodělané nemoci+hlavně to vedro. Že pokud by to trvalo nějak dlouho, tak za 14. dní máme jít k naší dr.
Já to rozumově chápu, ze sluníčka mi také není nejlépe, ty neštovice dají asi také zabrat. Přesto se mi to nezdá-mírný průběh a ta únava. Je to takové nárazové.
Tak si jdu pro zkušenosti ostatních maminek se zkušenostmi, jestli se může objevit po tak dlouhé době od začátku ještě nějaká komplikace nebo se můžu hodit do klidu, protože se tělo prostě jen dává dohromady?
Děkuji
NEpamatuju se, když jsem měla neštovice, ale později v pubertě jsem měla pásový opar - stejný vir, byla jsem unavená, celé dny jsem prospala. A i když příznaky odezněly, byla jsem doma a spala a spala… Myslím, že to bude tou nemocí, ale jak říkala dr., pokud únava nepřestane, radši s tím zajít k dětské lékařce ![]()
@Halamka
Unava po nemoci byt muze, k tomu to vedro… nestovice samy o sobe dost vycerpaji, zase takova banalitka to neni. Vem si, ze po mononukleose je unava a neschopenka klidne pul roku. Oboji jsou viry ze skupiny herpes viru.
At odpociva dle potreby.
A komplikace ted byt klidne muzou, (postizeni CNS), ale samotna unava neni jejich projevem.
@Lightsunn Díky, doufám, že je to „jen“ únava. Ale můžeš mi, prosím, i napsat, jaké pstižení CNS, respektive jak se projevuje? Před 14. dny jsem byla v práci, hlídal manžel a dcera mi večer říkala, že si stavěla z kostek, a že si říkala, že to bude ještě práce a najednou měla skoro vše postavené a ani neví jak. Tak to jsem si říkala, že se do toho zabrala a dnes tu jela po pokoji na koloběžce a říkala, že najednou nevěděla, kam vůbec jede, jakoby byla vysoko. Víc z ní nedostanu, že to neumí vysvětlit. Strašně ráda bych to brala jako nevinné, ale bojím se ![]()
@Halamka
Ty, a prida Ti to na klidu? ![]()
Jako projevit se muze encefalitida, nejcasteji cerebelitida, ja mela v okoli 2 sourozence s timto. Jsou ok. ![]()