Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj,
teď 26. dubna bude 39 let od havárie Černobylu. Já jsem si mnohem později uvědomila, že moje máma tehdy byla čerstvě těhotná se mnou. Ptala jsem se jí na to, říkala jen, že se nedoporučovaly jíst houby. Že jich prý ten rok rostlo hrozně moc a nikdo je nesbíral. Jako následky na sobě žádné nepozoruju. Šest prstů nemám
Mám tu ještě nějaké děti Černobylu? Co vyprávěly maminky vám?
PS. Vtipný je, že moje dcera je vlastně zplozená v Covidu, tak jestli to není podobný
![]()
Moje mamka taky byla se mnou těhotná
A asi nic, protože ono se to tutlalo, že. Kamarád je o 2 roky starší než já takže mu tehdy byl rok a z vyprávění svých rodičů si pamatuje, že tou dobou bylo hezké počasí a rodiče dávali děti na sluníčko a tak ![]()
A svoje dítě mám taky zplozené za covidu, ale radiace a vir mi přijde trochu rozdíl ![]()
Já jsem byla v té době puberťák a pamatuju si jak se říkalo že všechno je cajk vlastně se nic moc nestalo a nikam nic neuniklo
![]()
Maminka ne, ale babička tenkrát potratila. Už věděli pohlaví.
Maminka mi o tom nevyprávěla nic, jsem mladší a vím o tom z internettu
Tak v květnu byl prvomájový průvod ne?
Houby si pamatuji.
Naši je nechtěli jíst, bylo jich mraky. Chodila jsem do školy ![]()
@deMerteuil píše: Více
Tak pokud jsi se nenarodila a nežili tvoji rodiče hnedka vedle Černobylu, tak té to moc trápit nemusí.
Něco jsem o tom kdysi četla a jedna z věcí co si pamatuju je, že to laicky řečeno „zrovna nefoukalo našim směrem“.
Takže se to sice tutlalo, ale větší průšvih to byl pro část jižně, než pro nás.
Jsem narozená v květnu 86, přesně měsíc po výbuchu, paráda
Dle našich žádné info prostě neexistovalo, dozvěděli se o tom až o dost později z novin, kde byla nějaká malá poznámka, ale že se lidi vůbec nemusí bát, že je vše v cajku
![]()
@Kryptozoo posílám odkaz na pěknou grafiku.
https://youtu.be/5jMDMgOAWhI?…
@deniiina píše: Více
Pochybuju. V té době se pohlaví ještě nedalo zjistit.
A jo, moc se o tom nemluvilo, normálně jsme chodili s dětmi ven, na písek. Ale je pravda, že ten první mrak nás hezky obešel a vyrazil myslím na sever.
A mluvilo se o tom, v TV byly po pár dnech záběry přímo z Černobylu, zasypávání reaktoru a podobně. Strašné bylo, když to ti vojáci zahazovali normálně rukama, to jsme si v práci říkali, kolika let se ti kluci asi dožijí. Prostě tam chodili v uniformách a házeli dovnitř kusy betonu.
Příspěvek upraven 24.04.25 v 12:10
@Kryptozoo píše: Více
No dneska už existují modely, jak se radioaktivní mrak šířil a tehdejší čssr to rozhodně zasáhlo
Koukni, je to normálně na webu dohledatelné.
@inkakřivák díky tomu se o tom svět v podstatě relativně brzy dozvěděl.
@inkakřivák ne? Ona vždy mluvila o holčičce, měli jí i pojmenovanou
a dodnes říká, že by máma měla ségru, samozřejmě je i možnost, že to bylo jen jejich přání, nikdy jsem to s ní víc nerozebírala.