Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Ani123200 píše: Více
Je pravda, že jsem o tom slyšela - že neefektivním tlačením může vznikat v očích velký tlak, což vede k popraskání žilek a podobně.
Děkuji mnohokrát za vaše zkušenosti, dámy.
Alespoň mám o čem přemýšlet. Jen ještě shrnu - jasně, že člověk bez korekce odhadne, kde je WC, ale já opravdu nezaostřím ani ruku 20 cm od obličeje, v té vzdálenosti už vidím svět extrémně rozmazaně. Je mi to nepříjemné i doma, tam samozřejmě orientaci v prostoru zvládnu, ale zkrátka radši sáhnu po brýlích. Mám i cylindry, takže zkrátka vidím opravdu velmi mizerně. U porodu bych ráda zkusila intuitivně najít pozici, ve které budu chtít rodit, takže hádám, že se budu pohybovat po místnosti. Proto pro mě absolutně nepřipadá v úvahu brýle úplně odložit. Je to také důvod, proč zvažuji klidně i čočky, zda by nebyly pohodlnější… Každopádně jsem je nosila roky a chápu, že pro nezkušené se to jeví jako složitý proces, ale já si je umím aplikovat i vyndat řádově během doslova několika vteřin, takže v tom potíže úplně nevidím. Ale uvidíme, zvážím pečlivě všechna pro a proti. ![]()
Ja měla cocky a akutní císař. Čočky jsem si normálně vyndala pred a vyhodila. U me to ale nebyla az taková rychlovka, měla jsem i epidural. Asi bych si nechala cocky s tim ze se domluvím a uvidím jak to bude celkove probíhat.
Nosím oboje, u porodu jedině brýle. Nevíš, na jak dlouho to bude, jestli nebudes treba mezitím i spat. Sundám brýle a je to. Kde budu lovit a nasazovat čočky? ![]()
@Neboj píše: Více
Jj mne kvuli spatnym ocim (tomu tlaku) mamka musela mit cisarem.
Já bych čočky teda nevolila. Když tlačíš, tak pevně semkneš víčka a mně teda často takhle čočka sjede někam, kde ji nechci ![]()
Pokud nejsi úplně slepá jak krtek, tak bych volila brýle na odkládacím stolku a rodila bez všeho a jen po nich hmátla, až budeš chtít vidět miminko ![]()
@tartaletka píše: Více
Jsem slepá jako krtek, rodit bez korekce je pro mě absolutně vyloučeno.
@Dahlia0409 píše: Více
Vyhodila bych čočky a nasadila pak brýle, na tom nic extra nevidím.
Ale je to zkrátka jen jedna z možností.
Jsi na tom s dioptriemi zcela stejně jako já. Plus mám ještě nějaké vady navíc, ale to ty asi taky.. Na 20 cm si tedy ruku vidím, brýle na blízko nemám, mám na dálku. Rodila jsem s brýlemi/bez brýlí. Vlastně při porodu opravdu vidět nepotřebuješ.
@Havlova píše: Více
Ahoj, já jsem také krátkozraká a nevidím na dálku, bohužel už opravdu nezaostřím ani na těch 20 cm (samozřejmě vím, že před sebou máchám rukou, ale zaostřit už nelze). A nechci rodit bez korekce, už jen ta myšlenka je mi extrémně nepříjemná. Je mi nepříjemné být bez brýlí nebo čoček i doma, natož v cizím prostředí.
Brýle opravdu odkládám pouze na spaní, beru si je dokonce i do sprchy.
Hm. To musíš mít vadu i na blízko, když nevidíš na 20 cm. Mam 4,5, taky cylindry, a ok, prvni menší problém tak 30 cm?
Každopádně jsem rodila v brýlích. Bylo mi to silně doporučeno v porodnici, normálně jsem nosila pouze čočky. Ale i sama jsem nechtěla. Dvakrát v životě se mi stalo, že jsem si silně promnula oko a čočka skončila vzadu na bělmu. Bylo to bolestivé a rozhodně nic, co bych u porodu chtěla zažít.
Pri tlačeni jsem je pak vubec nemela, i proto vlastne nevim, kdo u toho byl. Ale to ti pak je jedno úplně všechno.
a když vidím fotky z bondingu, taky bez.
Jinak brýle jsem pak zacala s ditetem nosit mnohem vic, jsou praktičtější, v noci xkrat přebaluješ, takze je použiješ, a pak najednou zjistíš, že je dopoledne a běháš s brýlemi furt. Hooodne mi pomohlo koupit si dobre sedící brýle. Akorat mě štvou poškrábaná skla. I ted, 5 let od porodu, nosim čočky tak 2-3× týdně.
@Lily-of-the-valley píše: Více
Ne ne, mám opravdu krátkozrakost, ale zkrátka silnou. Těch 20 cm je odhad, ale opravdu kousek a už nedoostřím. Jinak po porodu si též určitě myslím, že budou brýle praktičtější, hlavně skrze ta noční vstávání. Díky za zkušenost. ![]()
Měla jsem u porodu čočky, brýle nosím výjimečně. Manžel to věděl a případně by to řešil.
Ja treba mam ted tech 20 cm od oci mobil, no. To je jeste komfortni. Ale ono to je upřímně jedno, tu vadu mame asi podobnou. Zkus se pak poptat v porodnici.
Jo a ještě dodám. Pokud by u porodu nastala skutečná urgentní situace typu - leje z tebe krev jak z kohoutku, tak si myslim, ze čočky je to poslední, na co bys ty nebo manžel mysleli. Ale zase si rikam, ze na to musi mit nejaky postup u případné anestezie, a pak by je kdyžtak vytáhli sami ne? Jako když se člověk vyseká v autě, je v bezvědomí a jde na operaci. To to přeci taky kontrolují, stejně jako kdyby byl zavedeny tampon?