Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@jahuhudka píše:
To se takhle sledujes?
Ano, mám chytré hodinky s měřením tepové frekvence
@Denisacka píše:
To js taky, ale ze bych sledovala jaký mám kdy tep, to nedělám. Moc se sledujes
@jahuhudka to tak vůbec nemusí být, když to číslo vidíš x-krát denně na hlavním ciferníku, tak by bylo, aby sis nevšimla, že je najednou o 20 vyšší.
Nebo jestli je zakladatelka sportovkyně (běžkyně), tak tam je znalost tepu a jeho chování často druhou přirozeností. ![]()
Nebo aspoň já to tak mám a za hysterku se nepovažuju (…teda aspoň v tomhle
).
@Denisacka ano, po covidu se mi tep zvýšil. Klidový v noci je jen výjimečně pod 80 (ve spánku). Přes den 85-110, při zátěži víc. Dřív jsem měla několikrát do týdne náhle tep nad 200. Vyšetření nic neukázalo, holter jsem nedostala s tím, že je to zřejmě psychosomatické. Jsem po covidu rok a půl. Teď už mi tep nad 200 ukáže max 4× do měsíce. Klidový v noci se mi povedlo stáhnout na hodnoty 69-79. Jen mám teď nějakou virózu, takže zase vyšší.
Takže už to vlastně ani neřeším. Příští rok mám preventivku, tak to opět doktorovi nahlásím. Nebo si zaplatím zátěžové EKG ![]()
@Denisacka manžel měl taky zvýšený tep cca 100 v klidu, do toho se potil, nemohl spát, několikrát mu to ukázalo aritmii a nakonec to byla štítná žláza. Může to být cokoliv-vsechno nemusí být postcovid.
No tep se ti zvyšuje i třeba kvůli tomu že jsi vystíhovaná že máš vyšší tep.
A ano, covid ti mohl přinést zvýšenou úzkostnsot, se kterou se pozoruješ a vyšiluješ což ti zdvihá tepovou frekvenci.
Pokus se v rámci možností začít sportovat - kromě nějaký dlouhých procházech přidej třeba jógu a trénu dechová a relaxační cvičení.
Oboje t pomůže mírnit úzkost a snižovat tepovou frekvenci.
Ale teda hlavně vypni ten přístroj, kterým si to měříš, jinak budeš vyšilovat víc a víc.
Je to vcelku zcela zbytečný údaj, který tě jen zůskostňuje.
@Denisacka píše:
Zdravím, má někdo zkušenosti se zvýšeným tepem po covidu? Přešlo to nebo jak jste to řešili? Před covidem jsem měla tep v klidu v rozmezí 60 - 80 a při běžné domácí činnosti kolem 90 a při chůzi kolem 120… ovšem teď po covidu mám v klidu 85 - 100, při běžné činnosti od 100 - 120 a při chůzi od 130 a výš klidně i 168…volala jsem doktorce, ale ta říkala, že mám počkat, ale já jsem z toho nervozní.
Jsem 3 týdny po covidu… Děkuji za každou odpověď![]()
![]()
Jak často si tep meriš?
@Denisacka píše:
Zdravím, má někdo zkušenosti se zvýšeným tepem po covidu? Přešlo to nebo jak jste to řešili? Před covidem jsem měla tep v klidu v rozmezí 60 - 80 a při běžné domácí činnosti kolem 90 a při chůzi kolem 120… ovšem teď po covidu mám v klidu 85 - 100, při běžné činnosti od 100 - 120 a při chůzi od 130 a výš klidně i 168…volala jsem doktorce, ale ta říkala, že mám počkat, ale já jsem z toho nervozní.
Jsem 3 týdny po covidu… Děkuji za každou odpověď![]()
![]()
v životě jsem nesledovala, jaký mám tep
![]()
@Denisacka píše:
hodinky mám také a sleduju pouze, kolik jsem ušla kroků
Mně se tep zvedá i po běžné viroze a než klesne na normál, tak to trvá klidně i 2-3 týdny. Teď jsem měla jen mírnou virózku, bez teplot a stejně klidový puls stoupnul z běžných 62 na 75.
Na snížení mi pomáhá pravidelná fyzická zátěž, třeba rychlá chůze. Ale to samozřejmě záleží na tom, jak se cítíš. Rozhodně to nelamat přes koleno.
Měla jsem to tak asi půl roku, nemohla jsem ani sportovat. Ale přidala se mi únava, padání vlasů a špatná imunita. Zjistili mi, že mi covid rekativoval ebvirus. Brala jsem léky a po cca tom půl roce se to zlepšilo.
@Veromika píše:
Měla jsem to tak asi půl roku, nemohla jsem ani sportovat. Ale přidala se mi únava, padání vlasů a špatná imunita. Zjistili mi, že mi covid rekativoval ebvirus. Brala jsem léky a po cca tom půl roce se to zlepšilo.
Mohu se prosim zeptat jaké leky vam pomohly na ten EBV? Mam pocit že ho mam taky aktivní, spí ve mně uz roky a jednou uz byl reaktivovan a rok mě trapily nejrůznější potíže.
Mam tachykardii po covidu uz 2roky. :/ Mela jsem holter i ECHO, srdce je ok, jen jede rychle.

Jsem 3 týdny po covidu… Děkuji za každou odpověď