Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky. Tomášek se narodil 9.1.2011 a je mu něco přes čtyři měsíce. Nedávno jsem s ním byla u neurologa a má lehkou axiální hypotonii, máme cvičit Vojtovu metodu a prý se to po pár cvičení zlepší.
Koníčky docela pase, z bříška natahuje ručičky pro hračku. Když ho přitáhnu do sedu (vím, že se to nemá, nedělám to často), tak má hlavičku pořád v záklonu. Ale ve vodorovné poloze jí drží dobře. Možná, že kvůli tomu také ta Vojtovka…
Hrozně slintá
a strká si ručičky a hračky do pusy. Brouká si a teď se naučil výskat.
Všude čtu, jak se takhle malé děti už přetáčí na bok, na bříško. Ale Tomášek to ještě neumí. Nedávno se sice z bříška přetočil na záda, ale to byla podle mě jen náhoda, protože tam jakoby spadl. Je to moje první miminko a mám strach aby byl v pořádku a aby se to všechno naučil. Co umí Vaše miminka ve 4,5 měsících? Je tu někdo, kdo je na tom podobně jako my?
Neboj se!
Každé dítko je jiné, každé má své tempo… Ve svém okolí mám spoustu známých, které se strachovaly stejně jako ty a zbytečně… Jedno děťátko dříve leze, druhé se dřív přetáčí, třetí dřív chodí… každé to má jinak… My například lezli, ale neuměli jsme ani sedět… Dej na radu doktora, cvičte Vojtovku a uvidíš, za chvilku se to zlomí a začnete se vším… ![]()
Syn byl lehce hypotonický, přetočil se na břicho v 7m. Vojtovku jsme cvičili jen na „opravu“ rotace pánve, jakmile bylo hotovo, tak jsme prchli.
Ve 4,5m pořádně nepásl, neměl aktivní úchop, hlavu při přitažení do sedu u dr měl v záklonu.
Do roka byl tak nějak pořád za horními hranicemi tabulek cca o měsíc, nechala jsem ho, i když to byly trochu nervy, abych zároveň nic nezanedbala.
Výsledek je naprosto normální aktivní vzteklý dvouleťák ![]()
ahojky mám holčičku narozenou 16.12.2010 takže zítra jí bude 5 měsícu od čtvrtého měsíce se sama přitahuje za věci a už si krásně hraje s hračkamy ,asi dva týdny je už jen nežužlá ,ale na bříšku pinká do balonku, a zkoumá jak to šustí a tak,taky hrozně slintá,musím jí dvakrát za den převlíkat
,v těch 4,5 m se mě začla přetáčet na bok a je to asi 5 dnu co se už s přehledem přetáčí na bříško a asi tři dny ,kdy se jí to povede i z5 ,dokonce už mě občas válí sudy.asi 3 týdny si hraje s nožičkama a cumlá si na nich paleček ,nejlíp oba najednou
jinak výskání je u nás na denním pořádku už asi dva měsíce
je to asi týden ,kdy při pasení už nepoužívá jako oporu lokty ,ale dlaně a ruce má natažené,ještě na bříšku dělá hodiny a hrozně jí štve ,že to nejde dopředu ![]()
Ahoj já bych to zase tak nějak moc neřešila, malej se na bříško začal sám přetáčet taky v pěti měsících. Některá miminka jsou prostě dost napřed, ale mě dr. řekla, že do šesti měsíců to může trvat a je to úplně v pořádku. A pokud budete cvičit Vojtovu metodu, tak to doženete za chvíli a předběhnete možná i stejně stará miminka. Děti které prý cvičí Vojtovu metodu bývají napřed. Tak hlavu vzhůru, za chvilku se ti miminko přetočí
.
hlavně se neboj já mám taky furt strach,že něco je špatně,ale pak když se mimi něco naučí tak je to opravdu skok,třeba,když se mě začla malá hlasitě smát ve vaničce v ani ne třech měsících tak jsem něvěřila co se to děje ,kamarádka má chlapečka stejně starého do 4 měsícu jí na bříšku nezvedl ani hlavičku,vojtovku necvičí a klučina už taky válí sudy a pase krásně ![]()
Neboj, můj syn ze poprvé otočil na bříško v půl roce a pořádně to začal dělat až včera
Teď je na břiše pořád.
Jako první by se měl přetočit ze zad na bříško, nazpátek až později ![]()
Ahoj,
my máme holčičku narozenou 5.1.2011 a koníčky pase relativně dobře, poslední dobou teda stávkuje a nejvíc jí baví zarýt hlavu do podložky a kopat nohama-trochu jí to posouvá
jinak je to tak necelé dva týdny, co objevila polohu na břiše, občas se otočí na bříško, ale ještě jí to stojí dost úsilí
hračky uchopí, když se jí chvilku podrží, všechno cpe do pusinky a taky šíleně slintá
jinak si povídá, směje se atd…já bych se nebála, co tak pozoruju naší julinku, ty pokroky většinou přijdou z ničeho nic ze dne na den
![]()
Moc Vám děkuji za povzbuzení. Já vím, že je každé mimčo jiné a nemůžu ho posuzovat podle tabulek. Mám jen strach aby se dobře vyvíjel a byl zdravý!
Ahoj, naše Kristýnka se narodila 5. ledna, taky se ještě nepřetáčí, ve středu jsme byli v poradně a doktorka mi říkala, že na přetáčení má ještě i dva měsíce čas…
Jinak hodně slintá, brouká si, teď se naučila pištět a štípat
, hračky už si sama bere a dokáže se už i sama zabavit, když ji položím na deku a dám kolem ní hračky.
Když ji zkouším dávat do sedu - chytnu ji za ručky, tak se hezky přitáhne i s hlavičkou.
Nejradši je vyzlečená, to pak máchá nožkama a ručkama a směje se u toho ![]()
sterezie píše:
Ahoj,
my máme holčičku narozenou 5.1.2011 a koníčky pase relativně dobře, poslední dobou teda stávkuje a nejvíc jí baví zarýt hlavu do podložky a kopat nohama-trochu jí to posouvájinak je to tak necelé dva týdny, co objevila polohu na břiše, občas se otočí na bříško, ale ještě jí to stojí dost úsilí
hračky uchopí, když se jí chvilku podrží, všechno cpe do pusinky a taky šíleně slintá
jinak si povídá, směje se atd…já bych se nebála, co tak pozoruju naší julinku, ty pokroky většinou přijdou z ničeho nic ze dne na den
![]()
jéé taky jsme 5.1.2011 ![]()
Ahoj,malý se začal přetáčet na bříško až v 6m,takže myslím,že máte ještě čas.
Za ty ručičky ho nepřitahuj,opravdu se to nesmí.Už jen to,jak mu ta hlavička padá dozadu není pro něj dobré.
Dej mu čas,myslím,že si vede dobře.
Banny.J píše:sterezie píše:jéé taky jsme 5.1.2011
Ahoj,
my máme holčičku narozenou 5.1.2011 a koníčky pase relativně dobře, poslední dobou teda stávkuje a nejvíc jí baví zarýt hlavu do podložky a kopat nohama-trochu jí to posouvájinak je to tak necelé dva týdny, co objevila polohu na břiše, občas se otočí na bříško, ale ještě jí to stojí dost úsilí
![]()
a odkud jste?
![]()
sterezie píše:Banny.J píše:a odkud jste?sterezie píše:jéé taky jsme 5.1.2011
Ahoj,
![]()
Praha Troja a vy?