Cukrovka 1.typu a dovolená

36
17.1.14 13:06

Cukrovka 1.typu a dovolená

Ahojte,
potřebovala bych poradit. Můj 9tiletý syn má od 12/2011 cukrovku 1.typu.Už jsme se s tím naučili jakžtakž fungovat, i když jsou samoš situace kdy nám to trochu komplikuje život (přespání u kamaráda, lyžařský výcvik, apod.).
Teď přišel s tím, že by chtěl na dovolenou letadlem. Paní doktorka není proti, má hodnoty krásný, tak proč ne klidně i Turecko. Je léčený pery. Nemáte někdo praktické zkušenosti s tím jak takovou dovču zvládnout a na co si dát pozor. Třeba kolik vzít náhradního jídla a zdravotního vybavení.
Já bych nejradši nejela nikam, ale když on tak strašně chce a já mu pořád říkám že je jako ostatní děti, tak proč by nemoh jet i jako ostatní na dovču k moři letadlem, že… :) :) :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3743
17.1.14 13:24

Určitě to zvládnete.
Máme známého s cukrovkou, občas jezdí i s námi několikadenní poznávací cesty vlakem. Jen tedy musí mít více jídla navíc, zatímco my riskujeme (zatím se nám to stalo jen 1×), že jídlo vynecháme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
17.1.14 13:26

No já právě mám v hlavě takový ty katastrofický scénáře jako odložení letu zpět do republiky, porucha autobusu při cestě na letiště, střevní problémy, horečka, apod…Ale poletíme s Fischerem, tak to je snad cestovka co lidi na holičkách nenechá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
17.1.14 13:28

Určitě bych na dovolenou jela. Už jen proto, jak říkáš synovi-je jako ostatní děti. U této nemoci je potřeba klid a pohoda.
Určitě bych s sebou vzala do zásoby víc inzulínu a jehel, než je běžně potřeba. A hlavně víc testovacího materiálu.
A vybrala bych termín začátkem června či koncem září-to nejsou v Turecu ty nesnesitelný vedra, co nedělají dobře nikomu.My jsme měli v druhé polovině června ještě ve 23 hodin teplotu 42 st.-hrůza, ještě nikdy jsem takový nesnesitelný vedro nezažila a jen doufám, že nezažiju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
17.1.14 13:30

@lyznik Určitě mějte v zásobě vždy jídlo-právě pro případy zpoždění. I když nebývají, ale stát se může cokoli.
V Turecku je to stejné jako u nás-potřebuješ jídlo, jdeš a koupíš.
Neboj, dovolenou si užijete super.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
17.1.14 13:30

Právě si taky říkám že když je dva roky v pohodě doma a na dovčách Slovensko, Maďarsko a 2× lyžování Rakousku, tak proč bysme nezvládli Turecko. Ale zas jsem měla v noci sen že mu pokojská ukradla inzulín z ledničky. Tak vidíte jak blbnu už teď a to letíme koncem srpna :) :) :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Krakatice88
17.1.14 13:32

Syn má jak striktní dietu? Musí si jídlo odvažovat, hlídat přesné množství sacharidů na gramy? Nebo to tak přísné nemá a už jste se naučili, co smí a v jakém množství? Jde o to, jestli se pak v Turecku v hotelu budeš umět orientovat v těch jejich jídlech, zda nejsou pro syna nevhodné. Složení jídla ti třeba obsluha řekne, záleží na jazykové vybavenosti obsluhy a vás… :think: Na letiště a celkově na cestu si jídlo zabalíte, to nebude problém.

• Citovat
  • Upravit
36
17.1.14 13:34

Jídlo už v pohodě odhadnem, i když váhu s sebou radši vezmu kdyby mu začaly hodnoty nějak haprovat. Za ty dva roky co s tím žijem vůbec žádnej problém, jí přesně to co mu povolím, doktorka je z nás nadšená :) :) :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
17.1.14 13:39

I v Turecku koupíš inzulin, když vám ho pokojská ukradne :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
17.1.14 13:40

Tož to su klidnýýýýý :) :) :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Krakatice88
17.1.14 13:44

@lyznik No vidíš, syn je vzorný, vy taky, tak se začni těšit :) Všechno zvládnete ;) Ještě mě tak napadlo, co si připlatit na pojištění, kdyby náhodou byla potřeba návštěva lékaře… Nevím, jak je to v Turecku s hrazením péče cizincům.. Možná i to by ti pomohlo se víc uklidnit a nemyslet na to nejhorší..

• Citovat
  • Upravit
36
17.1.14 13:47

Jj, pojistku samozřejmě máme na vše i na nenadálé onemocnění těsně před odletem. Ověřeno u Evropské cestovní pojišťovny co s ní má Fischer smlouvu, že není problém abych byla v nemocnici i s ním kdyby se náhodou něco stalo, protože bych samozřejmě chtěla léčbu kontrolovat. Pokud nebude mít problém související s cukrovkou 1/2roku před odletem, pak dostanem proplaceno veškeré případné léčení i transport kdyby byl potřeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
17.1.14 13:48

Cizince prý vozí do „lepších“ nemocnic, žádná Dolní-Horní s ovcema na chodbě :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Krakatice88
17.1.14 13:54
@lyznik píše:
Cizince prý vozí do „lepších“ nemocnic, žádná Dolní-Horní s ovcema na chodbě :lol:

Tak to mě ani nenapadlo :lol: Jste připravení výborně, tak se nestresuj a uvidíš, že všechno bude ok a pokojská synovi inzulin nevezme :D Průjem a jiné obtíže vás můžou zastihnout všude, to byste se nemohli nikam hnout. Když vezmeš glukometr se zásobou štítků, dost inzulinu a váhu, tak by to mělo být v pohodě :)

• Citovat
  • Upravit
7369
17.1.14 14:10

@lyznik - mám synovce, ten ma taky cukrovku I. typu a normálně s tím cestuje. Ma to tak od deseti. Jezdili normálně na dovoleny do zahraničí, od 14 let lítal sám do Anglie na 14dni na kurzy jazyku. V osmnácti byl sám pul roku v Americe. Ted uz studuje v Anglii. Proste ta cukrovka ho v tomhle vůbec neomezovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí