Dá se cukrovka 2. typu zvládnout bez diety jen s léky?

Anonymní
12.9.25 17:47

Cukrovka 2. typu bez diety

Moje kamaradka ma aktualne stanovenou tuhle diagnozu. Dostala leky, ale dietu pry drzet nebude. Jde zvladnout cukrovku i jen s leky? Snazim se ji presvedcit (myslela jsem, ze prvni opatreni je zivotni styl, pak se prip. pridavaji leky), ale podle ni staci leky.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
12.9.25 17:51
@Anonymní píše: Více

mám známou která to až tak neřeší a bere jen léky. Zatím asi dobrý, ale časem předpokládám, že ji to dožene. Ale pokud nebude sama chtít z přesvědčení, stejně nic neuděláš.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.9.25 17:54

a ty leky ji zvladnou znormalizovat glykemie?

• Citovat
  • Upravit
21657
12.9.25 17:55

Záleží na tom, jak moc má tu cukrovku rozjetou a jak se dohodla s doktorkou. Holt jí asi řekla, že dietu držet nechce a chce rovnou léky. Ono ji to časem ale stejně dožene. Můj taťka začínal s dietou, kterou ale úplně nedával. A už si píchá inzulín. Ani léky už mu nestačí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.9.25 17:59

jo, den dva před odběry dietu drží víc. Takže doktorka poměrně spokojená, i když prý nějaký jiný test vyšel hůř. Občas se zmíní, že doma měla víc. Já se jí nevyptávám, jen co občas sama řekne. Ale vidím, že si klidně dá zákusek, pak zase něco jiného, sladké vůbec neomezuje. Jen se občas zmíní, že tohle by asi neměla, ale klidně si pak dá.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.9.25 18:00
@nozu píše: Více

dostala leky rovnou, podle hodnoty glykemie nalacno uz to neni prediabetes

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.9.25 18:02

aha, nevedela jsem, ze to jde drzet jen pomoci leku

• Citovat
  • Upravit
21657
12.9.25 18:07

Ale ono to dlouhodobě nejde. Pokud k tomu nenasadí i dietu, tak se nemoc bude v čase zhoršovat a přidají se k tomu další lahůdky. Strejda to dopracoval až na invalidní vozík…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59404
12.9.25 18:07

jak kdo, ale jestli si myslí že postačí léky tak bude koukat. Ale je to jen její věc tak to neřeš. A až ji budou brát dlouhodobý cukr tak uvidí cca měsíc zpět jak dodržuje dietu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22626
12.9.25 18:09

Rekla bych, ze to jde drzet leky, ale ne donekonecna. Je to kamaradky vec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3153
12.9.25 18:10

To je tím, že cukrovka nebolí, stejně jako vysoký tlak nebo nemocné ledviny.. Až to „bolet“ začne, bývá pozdě. Důsledná edukace a možná léčba šokem. Některým lidem to pomohlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.9.25 18:12

No skoro mi připadá, že žádná kamarádka není a ty tu sonduješ. Pokud je, tak ji neřeš, je to její věc.

• Citovat
  • Upravit
77042
12.9.25 18:19

držet dietu dva dny před odběrem je zbytečné, doktoři berou glykovaný hemoglobin a tím poznají jestli pacient držel dietu měsíc před odběrem :mrgreen: :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.9.25 18:20

bohuzel kanaradka je
ja mam jine zdravotni problemy (zaludek) a jsem ten typ, co chodi na veskere prevencky a ma obavy, kam se co muze zvrtnout
tak jsem se snazila ji presvedcit (mela jsem kdysi znamou, ktera prisla kvuli cukrovce o obe nohy, vidaly jsme se malo, ale mela jsem ji moc rada), ale mate pravdu, ze to je na ni

• Citovat
  • Upravit
69032
12.9.25 18:42

Problém je v tom, že léky dokážou tak nějak optimalizovat hladinu, ale pokud tělu dodáš větší nálož cukru (ať už kus sladkého, víc ovoce nebo třeba mně s tím cloumá větší porce rýře), tak to vylítne i s lékama. A naopak pokud budeš brát takové množství léků, aby ti srovnalo i tyhle hladiny, tak pokud nebudeš tolik prasit, zas budeš padat do hypoglykémie. Ony to ty léky možná podrží navenek jednorázově, ale glykovaný hemoglobin pak moc dobře ukáže, jak se to chovalo celkem.
A problém těch vysokých glykémií není v tom jednorázovém úletu cukru nahoru, problém je v tom, když to tak lítá dlouhodobě. Ono to nebolí a působí to pomalu, v řádu let, ale pokud nebude aspoň jakž takž dodržovat dietu, jestli už to není babka před důchodem, má solidně zaděláno na to, aby do toho důchodu dojela na invalidním vozíku a napůl slepá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí