Cukrovka 2. typu, co jíst?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
80450
19.6.20 07:50

@ugluk Nadváha je hádám komplikace?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21778
19.6.20 07:55

@Elzaaa neboj, to vychytáš. Já jsem si v prvním těhotenství musela péct domácí chleba, protože veškerý kupovaný mi vadil. Najdi si potraviny s nůžkovými sacharidy. Rámcové to je maso, většina zeleniny, houby, vajíčka. Tyto potraviny doplňuj těmi sacharidovými. Ale v jiném poměru. Takže k obědu třeba malinká porce brambor, dva steaky a kopec salátu. Hlídej si celkový přísun sacharidů na den, který máš určený od doktorky. A také doporučuji nosit u sebe hroznový cukr, kdyby byl výkyv dolů a udělalo se ti zle. Za 14 dní to vyladíš a bude to v pohodě.
Proti si i místní diskuse k těhotenské cukrovce. Je tam spousta tipů. A dají se koupit speciální kuchařky pro lidi s dietou, kde je u každého jídla obsah sacharidů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69126
19.6.20 08:44

@Elzaaa ano, brambory vařit ve slupce. Ale tohle všecko se dá velmi snadno vygůglit, množství sacharidů a glykemický index jednotlivých potravin. Třeba kaloricketabulky.cz. Když si nejsem jistá, hledám, občas jsem překvapená.

@inkakřivák hlavně nadváha/obezita je jednou z nejčastějších příčin. A pokud je cukrovkář obézní a zhubne, velmi často mu to pomůže cukrovku zlepšit, snížit množství léků, zbavit se inzulínu a tak. Takže pokud je nadváha, redukce váhy je jedno z prvních doporučení při léčbě. Čest výjimkám, já nikdy neměla ani kilo nahoře a stejně se mi přihodila :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80450
19.6.20 08:57

@ugluk Díky, zajímá mne to. Čtu knihu, kde má hlavní hrdina cukrovku, také 2. typu. A hodně tam řeší pohyb, nadváhu, stravu, množství jídla a podobně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69126
19.6.20 09:30

@inkakřivák ano, to se furt řeší, no :lol: Ale člověk si zvykne a vychytá to.
Momentálně se školním dítětem a batoletem jsem dneska ráda, že jsem ráda a dokonce jsem i snídala a v osm ráno už jsem měla nasprintované tři kilometry s deseti kilama zátěže (to batole) na zádech :lol:
Co je to za knihu, prosím?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22533
19.6.20 09:43
@inkakřivák píše:
@ugluk Díky, zajímá mne to. Čtu knihu, kde má hlavní hrdina cukrovku, také 2. typu. A hodně tam řeší pohyb, nadváhu, stravu, množství jídla a podobně.

Inko, co to je za knížku? Nikdy jsem ani takové téma nepřečetla.
Jediná kniha, kde bylo hodně o nemoci a nemocnici je Morová rány od Betty McDonaldové. Tuberkuloza. Potom Tři kamarádi od Remarqua, také TBC. Přemýšlím, kde bych kdy četla o cukrovce, ani zmínka, že někdo je diabetik, fakt nevím. Možná v nějaké detektivce? Kdy vrah píchal lidem inzulín a diabetikovi v krizi tím vlastně zachránil život.
A viděla jsem - kdysi dávno - film o začátcích podávání inzulinu lidem, ve filmu příběh mladé dívky. jak se film jmenova, netuším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80450
19.6.20 09:49

Jan Karon - U nás v Mitfordu. Kniha pro mne, hlavní hrdina 63 let, hrdinka 57. I vím jak vypadá diabetické koma a co ho spouští. Díky této knize. Je to taková utesliva kniha, i když tedy jsou tam příběhy kruté. Ale není to o hrubém násilí, mučení, potocích krve a živočišném sexu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80450
19.6.20 09:53

@ugluk Člověk si zvykne na všechno, když musí a smíří se s tím. To je podle mne nejlepší cesta. Nemůžeš to změnit, tak je líp to přijmout. Heled dokud žiješ, tak je to dobrý. Naučila jsem se, že fakt platí když nejde o život, jde o houno. S prominutím. Jo je to komplikace, to ti věřím, protivná a otravná, ale furt jen komplikace. A s tou snídani - nemají se diabetici stravovat pečlivě a pravidelně? :jazyk: :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22533
19.6.20 09:55
@inkakřivák píše:
Jan Karon - U nás v Mitfordu. Kniha pro mne, hlavní hrdina 63 let, hrdinka 57. I vím jak vypadá diabetické koma a co ho spouští. Díky této knize. Je to taková utesliva kniha, i když tedy jsou tam příběhy kruté. Ale není to o hrubém násilí, mučení, potocích krve a živočišném sexu.

Díky za info, zkusím si ji vypůjčit v knihovně.
měla jsem - kdysi dávno - půjčené v knihovně nějaké doktorské povídky, příběhy lékaře a jeho pacientů. Snad od Jana Bora. A vlastně i film Sestřičky byl natočený podle knihy Adolfa Branalda, mladá zdravotní sestra v terénu, v pohraničí, někdy v 50. letech. No, kdybych zavzpomínala, zahrabala v paměti, určitě ještě pár knih nebo povídek bych našla.
Omlouvám se zakladatelce za zaplevelení diskuse směrem ke čtení.
Vím, že cukrovka 2. typu je vážné a obtížné téma pro pacienty i lékaře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80450
19.6.20 10:08

Pak je i Skalpel prosím, Pozor vizita, dají se najít knihy. Doktor Meluzín.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69126
19.6.20 10:22

@inkakřivák děkuji za tip na knihu!
Jo, je to tak. Díky za dnešní medicínu. Jako jo, je to omezení, ale je na světě hromada jiných nemocí, které omezují o dost víc, výrazně zkracují život a tak. A tady je skvělé, že to mám z velké části ve svých rukou a nemusím jenom pasivně sledovat, jak se mnou nemoc mává.
Jo, pravidelná a vyvážená strava je základ. Někdy navzdory tomu, že se mi batole vysápalo na klín a hrabe mi do talíře a s plnou pusou se velké dítě snažím přesvědčit, ať se obstará samo, protože JÁ prostě teď od jídla nevstanu :lol: Do toho se batole pokakalo a do školy se teď musí na minutu přesně :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59417
19.6.20 10:37

Každému sedí něco jiného. To se musí vyzkoušet jak tělo reaguje. U mne jediné co funguje je nízkosacharidové stravování. Vařím si pro sebe extra a někdy je to hodně náročné :? I když jsme si dala minimum přílohy tak stejně cukr vysoký :? Takže u sebe jinou šanci nemám, ale je to jen o zvyku ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26583
19.6.20 12:36
@inkakřivák píše:
A záleží i na způsobu úpravy těch potravin? A co třeba tučné? Cukrovku nemám, jen mne to zajímá.

Upravou trochu ano, ale mnohem vic, s cim to jis. Treba cisty chleb versus chleba s maslem je proste velky rozdil. Ale normalni chleba bych proste vynechala, protoze zmenis je GI, ale GL je stejny. Vecerni chlebik je dobry a ma malo.
KLasicky cukrovkar byva tlusty, protoze ta tloustka byva uz symptomem toho, ze zije s neustale zvysenou produkci inzulinu, protoze si blbym jidlem „obrousil“ receptory. ALe jsou vyjimky, nekteri maji silne geneticke dispozice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26583
19.6.20 12:42
@luccifera píše:
@Ou hele a co jsou jednoduché škroby :lol:?
:mrgreen: Tak co myslela, pochopit jde, ale sesumirovala to hezky.

Jinak me zadna knizka moc nedala. Nakonec jsem googlila clanky a ruzne zkousela na zivo. Ted uz ani knizku nechci. Prijde mi, ze nejlepsi je zit v tom, ze cukrovka neni zadny velky problem, naucit se technicky postup, jak s ni zit a dal se v tom nenimrat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80450
19.6.20 13:43

Budu tiše doufat, že tohle se mi vyhne. Nemusím ničeho moc, ale nedat si třeba meruňkové knedlíky nebo borůvkový táč, to by mi chybělo moc. Anebo dort od neteře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí