Cukrovka 2. typu, co jíst?

Anonymní
19.6.20 05:50

Cukrovka 2 typu, co jist ?

Ahoj, byla mi diagnostikovana cukrovka druheho typu. Beru stadamet 1000mg. Aleuplne se ztracim v tom co jist a co ne. Na internetu je tolik infa, ale nektere i protichudne. Uplne se v tom ztracim. Je zde nekdo kdo ma cukrovku a poradil by mi co jist dekuji moc.

  • Nahlásit
  • Citovat
Napsat příspěvek

Reakce:

13946
19.6.20 06:03

A tebe na diabetologii nepoučili? Já při těhotenské cukrovce dostala dost detailní školení k jídelníčku. Zkus se podívat na web těhotenská cukrovka.cz. To by ti mohlo pomoct. Jinak můj taťka si píchá inzulín a ji normální jídla, jen menší porce a častěji a vynechává sladké. Ale on to na můj vkus dost fláká :D

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
13661
19.6.20 06:05

Podstatný je co nejíst - nejíst jednoduché škroby natož v kombinaci se špatnými tuky v průmyslovéme balení. Kromě sladkého do toho spadá třeba houska s klobásou a nebo svíčková se šesti.

To podstatný čemu potřebuješ porozumět je glykemický index/nálož. Potřebuješ je během celého dne co nejmenší.

CO jíst - bílkoviny, vlákninu, omezené množství složitých sacharidů a správné tuky - zeleninu, ovoce, luštěniny, ořechy, semínka, vejce, maso, ryby, celozrnné obiloviny a pseudoobiloviny - množství podle nastavených hodnot sacharidů.

Nejde o konkrétní pokrmy či potraviny, ale o celkové složení stravy. Kdy vynecháš jednozančně nezdravé věci a najedš na jídelníček s omezeným množstvím sacharidů, které ovšem budeš kompenzovat zvýšeným příjmem bílkoviny a kvalitních tuků.

nečti na tom na internetu krátké články, buď si pořiď knihu, kde ti to vysvětlí zevrubně tak, aby si pochopila princip. Svého diabetologa se zeptej na nějakého nutričního terapeuta, který ti pomůže proměnit životní styl směrem ke zdraví.

Co se týče knih -mrkni třeba sem

https://www.kosmas.cz/…s-cukrovkou/

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
3095
19.6.20 06:48

@Ou hele a co jsou jednoduché škroby :lol:?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
573
19.6.20 07:04
@nozu píše:
A tebe na diabetologii nepoučili? Já při těhotenské cukrovce dostala dost detailní školení k jídelníčku. Zkus se podívat na web těhotenská cukrovka.cz. To by ti mohlo pomoct. Jinak můj taťka si píchá inzulín a ji normální jídla, jen menší porce a častěji a vynechává sladké. Ale on to na můj vkus dost fláká :D

Na diabetologii mi moc nerekli. Pripadalo mi ze doktorka moc nestiha a chtela me rychle soupnout dal :mrgreen: jsem z toho uplne vedle 8o 8o sla jsem na prevenci k obvodnimu a malem skoncila hospizalizovana. A to jsem se citila dobre.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
573
19.6.20 07:05

Uz jsem se odtajnila ale nevadi
:lol:
@Ou dekuji na knihu urcite kouknu

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2083
19.6.20 07:06
@luccifera píše:
@Ou hele a co jsou jednoduché škroby :lol:?

brambový, kukučný, tapiový…

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
573
19.6.20 07:07

Nejhorsi je pro me cim nahradit pecivo. Koupila jsem si tmave a podle obchodu celezrne ale pripada mi ze to je jen dobarvene karamelem a cukr se mi pak desne zvysi.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
13661
19.6.20 07:15
@luccifera píše:
@Ou hele a co jsou jednoduché škroby :lol:?

sacharidy s vysokým glykemickým indexem. Co jiného?

Na čem si se původně chtěla vozit na slovíčkaření sacharidy/škroby/cukry?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
13661
19.6.20 07:16
@Elzaaa píše:
Nejhorsi je pro me cim nahradit pecivo. Koupila jsem si tmave a podle obchodu celezrne ale pripada mi ze to je jen dobarvene karamelem a cukr se mi pak desne zvysi.

no základem je naučit se jíst cokoliv jiného, než věčné pečivo s něčím.
Nejjednodušší je pečivo nenahrazovat, ale vynechat ho úplně a jíst ho jen naprosto výjimečně.

A ano - prodávané „celozrnné“ pečivo má většinou glykemický index hodně vysoký.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
29081
19.6.20 07:17

A záleží i na způsobu úpravy těch potravin? A co třeba tučné? Cukrovku nemám, jen mne to zajímá.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
3095
19.6.20 07:22

@sinapis.alba @Ou jednoduche skroby neexistuji, takze, kdyz chci davat rady, tak aspon ne hovadiny :nevim: je to oxymoron.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
3095
19.6.20 07:24
@Ou píše:
sacharidy s vysokým glykemickým indexem. Co jiného?Na čem si se původně chtěla vozit na slovíčkaření sacharidy/škroby/cukry?

A pokud rozdelovani potravin na sacharidy slozite a jednoduche beres u cukrovky jako “slovickareni”, tak uz prosim k tematu radej nepis… 8o

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
50560
19.6.20 07:27

@inkakřivák ano, třeba brambor je rozdíl, jak je upravíš - jinak jsou na tom vařené oloupané, vařené ve slupce, pečené, hranolky, bramborová kaše… a to jak z hlediska sacharidů, tak glykemického indexu.
Kvalitní tuk v poho, pokud k tomu člověk nepotřebuje redukovat váhu, tak to neomezuju.

Pečivo když už, tak je nejlepší vlastní kváskové (tam si složení ohlídáš). A zatímco muž si dá dva-tři krajíce chleba, kousek šunky, sýra a rajče, já dám půl krajíčku, ale o to víc zeleniny a věcí kolem. Takže večeříme stejně, ale každý jinak.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
573
19.6.20 07:32

@ugluk a jaka priprava brambor je nejlepsi? Ve slupce?

A nevite nekdo jak je na tom konaktni gril? Upravuji si tak masolibove a koro bez tuku. A rada si i griluji zeleninu. Vadi to?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama