Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Elzaaa neboj, to vychytáš. Já jsem si v prvním těhotenství musela péct domácí chleba, protože veškerý kupovaný mi vadil. Najdi si potraviny s nůžkovými sacharidy. Rámcové to je maso, většina zeleniny, houby, vajíčka. Tyto potraviny doplňuj těmi sacharidovými. Ale v jiném poměru. Takže k obědu třeba malinká porce brambor, dva steaky a kopec salátu. Hlídej si celkový přísun sacharidů na den, který máš určený od doktorky. A také doporučuji nosit u sebe hroznový cukr, kdyby byl výkyv dolů a udělalo se ti zle. Za 14 dní to vyladíš a bude to v pohodě.
Proti si i místní diskuse k těhotenské cukrovce. Je tam spousta tipů. A dají se koupit speciální kuchařky pro lidi s dietou, kde je u každého jídla obsah sacharidů.
@Elzaaa ano, brambory vařit ve slupce. Ale tohle všecko se dá velmi snadno vygůglit, množství sacharidů a glykemický index jednotlivých potravin. Třeba kaloricketabulky.cz. Když si nejsem jistá, hledám, občas jsem překvapená.
@inkakřivák hlavně nadváha/obezita je jednou z nejčastějších příčin. A pokud je cukrovkář obézní a zhubne, velmi často mu to pomůže cukrovku zlepšit, snížit množství léků, zbavit se inzulínu a tak. Takže pokud je nadváha, redukce váhy je jedno z prvních doporučení při léčbě. Čest výjimkám, já nikdy neměla ani kilo nahoře a stejně se mi přihodila ![]()
@ugluk Díky, zajímá mne to. Čtu knihu, kde má hlavní hrdina cukrovku, také 2. typu. A hodně tam řeší pohyb, nadváhu, stravu, množství jídla a podobně.
@inkakřivák ano, to se furt řeší, no
Ale člověk si zvykne a vychytá to.
Momentálně se školním dítětem a batoletem jsem dneska ráda, že jsem ráda a dokonce jsem i snídala a v osm ráno už jsem měla nasprintované tři kilometry s deseti kilama zátěže (to batole) na zádech ![]()
Co je to za knihu, prosím?
@inkakřivák píše:
@ugluk Díky, zajímá mne to. Čtu knihu, kde má hlavní hrdina cukrovku, také 2. typu. A hodně tam řeší pohyb, nadváhu, stravu, množství jídla a podobně.
Inko, co to je za knížku? Nikdy jsem ani takové téma nepřečetla.
Jediná kniha, kde bylo hodně o nemoci a nemocnici je Morová rány od Betty McDonaldové. Tuberkuloza. Potom Tři kamarádi od Remarqua, také TBC. Přemýšlím, kde bych kdy četla o cukrovce, ani zmínka, že někdo je diabetik, fakt nevím. Možná v nějaké detektivce? Kdy vrah píchal lidem inzulín a diabetikovi v krizi tím vlastně zachránil život.
A viděla jsem - kdysi dávno - film o začátcích podávání inzulinu lidem, ve filmu příběh mladé dívky. jak se film jmenova, netuším.
Jan Karon - U nás v Mitfordu. Kniha pro mne, hlavní hrdina 63 let, hrdinka 57. I vím jak vypadá diabetické koma a co ho spouští. Díky této knize. Je to taková utesliva kniha, i když tedy jsou tam příběhy kruté. Ale není to o hrubém násilí, mučení, potocích krve a živočišném sexu.
@ugluk Člověk si zvykne na všechno, když musí a smíří se s tím. To je podle mne nejlepší cesta. Nemůžeš to změnit, tak je líp to přijmout. Heled dokud žiješ, tak je to dobrý. Naučila jsem se, že fakt platí když nejde o život, jde o houno. S prominutím. Jo je to komplikace, to ti věřím, protivná a otravná, ale furt jen komplikace. A s tou snídani - nemají se diabetici stravovat pečlivě a pravidelně?
![]()
@inkakřivák píše:
Jan Karon - U nás v Mitfordu. Kniha pro mne, hlavní hrdina 63 let, hrdinka 57. I vím jak vypadá diabetické koma a co ho spouští. Díky této knize. Je to taková utesliva kniha, i když tedy jsou tam příběhy kruté. Ale není to o hrubém násilí, mučení, potocích krve a živočišném sexu.
Díky za info, zkusím si ji vypůjčit v knihovně.
měla jsem - kdysi dávno - půjčené v knihovně nějaké doktorské povídky, příběhy lékaře a jeho pacientů. Snad od Jana Bora. A vlastně i film Sestřičky byl natočený podle knihy Adolfa Branalda, mladá zdravotní sestra v terénu, v pohraničí, někdy v 50. letech. No, kdybych zavzpomínala, zahrabala v paměti, určitě ještě pár knih nebo povídek bych našla.
Omlouvám se zakladatelce za zaplevelení diskuse směrem ke čtení.
Vím, že cukrovka 2. typu je vážné a obtížné téma pro pacienty i lékaře.
Pak je i Skalpel prosím, Pozor vizita, dají se najít knihy. Doktor Meluzín.
@inkakřivák děkuji za tip na knihu!
Jo, je to tak. Díky za dnešní medicínu. Jako jo, je to omezení, ale je na světě hromada jiných nemocí, které omezují o dost víc, výrazně zkracují život a tak. A tady je skvělé, že to mám z velké části ve svých rukou a nemusím jenom pasivně sledovat, jak se mnou nemoc mává.
Jo, pravidelná a vyvážená strava je základ. Někdy navzdory tomu, že se mi batole vysápalo na klín a hrabe mi do talíře a s plnou pusou se velké dítě snažím přesvědčit, ať se obstará samo, protože JÁ prostě teď od jídla nevstanu
Do toho se batole pokakalo a do školy se teď musí na minutu přesně ![]()
Každému sedí něco jiného. To se musí vyzkoušet jak tělo reaguje. U mne jediné co funguje je nízkosacharidové stravování. Vařím si pro sebe extra a někdy je to hodně náročné
I když jsme si dala minimum přílohy tak stejně cukr vysoký
Takže u sebe jinou šanci nemám, ale je to jen o zvyku ![]()
@inkakřivák píše:
A záleží i na způsobu úpravy těch potravin? A co třeba tučné? Cukrovku nemám, jen mne to zajímá.
Upravou trochu ano, ale mnohem vic, s cim to jis. Treba cisty chleb versus chleba s maslem je proste velky rozdil. Ale normalni chleba bych proste vynechala, protoze zmenis je GI, ale GL je stejny. Vecerni chlebik je dobry a ma malo.
KLasicky cukrovkar byva tlusty, protoze ta tloustka byva uz symptomem toho, ze zije s neustale zvysenou produkci inzulinu, protoze si blbym jidlem „obrousil“ receptory. ALe jsou vyjimky, nekteri maji silne geneticke dispozice.
@luccifera píše:
@Ou hele a co jsou jednoduché škroby?
Jinak me zadna knizka moc nedala. Nakonec jsem googlila clanky a ruzne zkousela na zivo. Ted uz ani knizku nechci. Prijde mi, ze nejlepsi je zit v tom, ze cukrovka neni zadny velky problem, naucit se technicky postup, jak s ni zit a dal se v tom nenimrat.
Budu tiše doufat, že tohle se mi vyhne. Nemusím ničeho moc, ale nedat si třeba meruňkové knedlíky nebo borůvkový táč, to by mi chybělo moc. Anebo dort od neteře.