Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mé dceři bude 8 měsíců a zatím se otáčí jen ze zad na bříško. Měla by už umět i naopak, to párkrát zvládla, ale je asi líná. Chci se zeptat, jaké cvičení by ji pomohlo to pospíšit a motivovat? A i co se týče lezení. Jak s ní mám cvičit, aby šla aspoň na 4. Nechci na ní pospíchat, ale zase nechci, aby nebyla zaostalá nebo tak podobně. Děkuju všem za rady. Dělá mi to docela starost, je líná jak veš ![]()
Nepřijde mi, že by byla pozadu. Co takhle si zajít na kontrolu na neurologii? Koukne na ni odborník a poradí, bude-li třeba ![]()
Pokud se plazí a tráví dostatek času na břiše, tak je to podle mě dobře. Za chvíli přijde lezení a to další ![]()
Neplazí se, je jen na bříšku. No, příští týden máme stejně 8měsíční prohlídku u doktorky, tak asi posoudí nejlíp a řekne co a jak. Děkuju ![]()
Mám 8 měsíční holčičku a taky je líná
dneska jsme byli na neurologii na kontrole a s doktrkou jsme se bavila, že malá akorát válí sudy, krásně se teda přetáčí, ale nic jiného nechce. Nějaký plazení nebo lezení ani náhodou. Prý do ukončeného 9 měsíce má čas aby se dostala na kolínka a do roka by se měla naučit lézt případně se postavit, takže čas ještě je ![]()
Ale aspoň pro klid duše bych to s Dr. při kontrole řešila a třeba vás pro jistotu na kontrolu na neurologii pošle a když tak vám napíšou rehabilitace
Ještě je prý dobrý cvičení na overballu, kterej se jim dá pod bříško a stimuluje je to jít na kolínka ![]()
Ale byla bych v klidu, každý dítě má svoje tempo a až se jí bude chtít, tak přijde s něčím novým ![]()
Příspěvek upraven 18.05.12 v 13:59
My to měli stejně a doktorka nás poslala po té 8měsíční prohlídce na rehabilitaci.
moj drobec ma zajtra 8 a 1/2 mesiaca a len pred piatimi dnami sa zacal plazit, pritahovat sa rukami a dnes zistil, ze ma kolena aj na nieco ine ako len na chytanie, dal sa na styri. sice sa udrzi len niekolko sekund, ale stale to opakuje.
daj malej cas, zo dna na den moze urobit velke pokroky.
Zatím bych to nějak nehrotila
Já to konzultovala s doktorkou v 8m, dala mu měsíc čas, pořád nic, teď v pátek jdeme na rehabku, má 9,5m a jen se přetáčí, lenoch jeden. Takže klid ![]()
Děkuju za rady a útěchy
Asi jsem vybrala špatné slovo-zaostalá. Zkrátka pozadu
. Tak uvidíme příští úterý u doktorky. Ale mám takovej pocit, že nás asi pošle na nějaké to vyšetření…
Ještě jednou děkuju ![]()
cviky jsou, ale je dobré, aby ji zkoukla neuroložka a pak rehabilitační sestra. Nejdřív se musí najít důvod, proč se jí nechce hýbat - málo naposilované svalíky, nějaká asymetrie apod (to jsou věci, které laickým okem třeba ani nevidíme), nebo je opravdu jen „líná“ - a podle toho se potom vybírají cviky
ale aby se ti dostalo i konkrétního tipu
- předpokladem pro lezení je pasení na vzpřímených pažích a pak tzv. pivotování - že se na bříšku otáčí kolem své osy na jednu a na druhou stranu.
@Etcetera78 píše:
cviky jsou, ale je dobré, aby ji zkoukla neuroložka a pak rehabilitační sestra. Nejdřív se musí najít důvod, proč se jí nechce hýbat - málo naposilované svalíky, nějaká asymetrie apod (to jsou věci, které laickým okem třeba ani nevidíme), nebo je opravdu jen „líná“ - a podle toho se potom vybírají cvikyale aby se ti dostalo i konkrétního tipu- předpokladem pro lezení je pasení na vzpřímených pažích a pak tzv. pivotování - že se na bříšku otáčí kolem své osy na jednu a na druhou stranu.
Tak koukám, z toho, co tu píšete, asi ještě dlouho nepoleze. Protože ani na vzpřímených pažích není. A když ano, tak mi to příjde jako náhoda, No a čeho jsem si všimla, ani nemá rozevřenou dlaň, když pase koníky. Což je asi taky chyba…
tak tu roztvorenu dlan by uz pri paseni mala mat… uz niekolko mesiacov.
tak v tomhle věku už by ty dlaničky měla mít otevřené, nebo aspoň většinu času při pasení. Určitě chtěj po doktorce, ať vás pošle na neurologii, tam se dozvíš, jak na tom malá je a pošlou vás na rehabilitaci a za chvíli to všechno doženete ![]()