Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Úhyn stromů bez viditelných známek poškození může zapricinit sucho, napadení chorobou, ale i změnou půdních podmínek nebo poškozením kořenů při stavebních pracích v okolí, což nemusí být na první pohled vidět vůbec vidět, např herbicidy nebo něco jiného by možná zjistila nějaká laboratorní analýza.
Já bych to spíš viděla na ty stavební práce a zhutnění pudy - to ti může říct taky nějaký odborník, např arborista, nebo i poškození kořenů, ale píšeš, že je to dál.. ![]()
Nám takhle zničeho nic odešla jabloň a měla úplně prekousane kořeny od nějakých škůdců, jeden rok plodila a druhý šla holýma rukama ven..
Prohlédni kmeny, zvlášť rozsochy větví, takhle umí zlikvidovat vzrostlý strom drvopleň obecný. Stavbou se mohl přerušit přítok vody ke stromům. Jinak zkus pozvat arboristu, taky jsem ho na zahradě měla kvůli stromům.
Nám postupně několik stromů a keřů zlikvidoval hryzec. Typické bylo, že stromy usychaly po částech, podle toho, které kořeny překousal.
Jen se zaháčkuju… ![]()
Jak bylo napsáno výše, jedna z možností jsou hryzci. Pamatuju z bydliště v dětství, dědovi zlikvidovali většinu stromů přehryzáním kořenů, swině…
![]()
@Anonymní píše: Více
Pozorně je prohlédni, jestli někde nenajdeš nějakou navrtanou dirku, kudy by do nich něco napustili. A jestli u kmene normálně roste tráva, nebo jestli je tam najednou neúrodná půda - mohlo by to značit zalévání roundapem, nebo podobným svinstvem.
Nám tento rok odešlo více stromů pravděpodobně kvůli velké zimě - mrazům. Pokud se jednalo o komerční odrůdu a nikoliv starou či mrazuvzdornou, bylo po nich..
A pak nám ještě u některých, u kterých se nám uvolnilo pletivo, zauradovala srna ![]()
Dá se zjistit jestli je to něci zásluha, když na stromě očividně není žádná známka poškození?
Vedle nás postavili dům a přes zimu nám uschly stromy které mají ve výhledu, stromy jsou sice daleko od sousedova pozemku a mezi náma je ještě cesta, ale byly to vzrostlé stromy, dvě jabloně a
ted odchází i třešeň. Tak mě napadlo jestli jim někdo třeba nějakým způsobem nepomohl.