Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@j.a.n.i1 píše:
Možná si o některých nebankovkách nejdřív něco zjisti… než je začneš pomlouvat.
Já nepomlouvám, jen si umím přečíst podmínky… Jo, v reklamě i ten HomeCredit vypadá slibně, ale už jsem viděla i smlouvu (mmmch. taky supervýhodnou) s RPSN 148%… Akorát to bylo malinkým, nečitelným písmem, nebo si to člověk musel sám spočítat… Na tenhle konkr. případ si pamatuju, řešila ho tetka (fin. por.), tak mi to tak utkvělo v paměti. ![]()
Po mě nechtěli vůbec nic, jen OP a druhý doklad, per huba jsem nahlásila příjem a během cca 2 minut to bylo online schválené, ale je fakt, že už jsem od Cetelemu několikrát splátky měla a vždy jsem splácela bez problému, takže nevím, zda to nehraje roli.
@Anonymní píše:
Aha…já právě nevím…
Tak zkusit to můžeš… Jinak to je jasný, že vždy a vše je lepší koupit hotově, na druhou stranu někdy to nejde a taky pokud si seženeš fakt dobrej úvěr, tak je kolikrát lepší si nechat tu hotovost pro jistotu na účtu a do úvěru jít.
@Seizdra Já taky umím číst podmínky… a už jsem měla myslím 4× splátky od Cetelemu bez jakéhokoliv navýšení… ano, musí člověk dávat pozor a vyhodit z toho pojištění, ale pak se to dá pořídit i bez navýšení, když tedy mají akci, což aktuálně mají.
Za normální nabídky je RPSN vysoké, nějakých 27-29%, ale v reálu se přeplatí 10% a je na každém, zda mu to za to stojí… jestli na to chce 10 měsíců šetřit, nebo mu to za tu 1/10 ceny stojí. Delší splátky od nich neberu, tam už je to navýšení pro mě moc, ale třeba co jsem porovnávala podmínky klasického spotřebního úvěru u Cetelemu a u bank, tak jsou co se podmínek týká srovnatelné, některé banky jsou i horší.
Nám tenkrát nedali (na mně, byla jsem na mateřský). Šlo o DVD na splátky od Cetelemu. Prý to neberou jako pravidelný příjem. ![]()
@j.a.n.i1 Co jsi nahlásila za zaměstnavatele nebo jaký příjem? Mateřská se totiž jako pravidelný příjem nebere ![]()
@j.a.n.i1 píše:
@Seizdra Já taky umím číst podmínky… a už jsem měla myslím 4× splátky od Cetelemu bez jakéhokoliv navýšení… ano, musí člověk dávat pozor a vyhodit z toho pojištění, ale pak se to dá pořídit i bez navýšení, když tedy mají akci, což aktuálně mají.
Za normální nabídky je RPSN vysoké, nějakých 27-29%, ale v reálu se přeplatí 10% a je na každém, zda mu to za to stojí… jestli na to chce 10 měsíců šetřit, nebo mu to za tu 1/10 ceny stojí. Delší splátky od nich neberu, tam už je to navýšení pro mě moc, ale třeba co jsem porovnávala podmínky klasického spotřebního úvěru u Cetelemu a u bank, tak jsou co se podmínek týká srovnatelné, některé banky jsou i horší.
Jasně, pokud se to bere na dobu kratší než třeba 3 roky, tak se to dá… Pokud to je vyloženě nouzovka (jakože lednice třeba potřebná fakt je a hned, né po výplatě) a splatí se třeba hned co je to možný, tak s tím problém nemám. Já se bohužel ve svým okolí setkala jen s těma horšíma případama. Nezatracuju to úplně, hold prostě někdy prachy nejsou… Ale to, co jsem viděla, že např. onen HC a podobný vychytávky dělaj, tak z toho je mi tak k breku nebo nablití… ![]()
No moje zkušenosti, ještě z dob, kdy jsem dělala přímo v bance i v nebankovní společnosti, tak mateřská se jako pravidelný příjem brala. Stejně jako si u Cetelemu či HomeCreditu mohl vzít něco na splátky senior s důchodem. Pokud si to bereš na pár měsíců, tak jsme s tím nikdy neměli problém. Ale pravda, pár let už to bude.
@Anonymní píše:
@j.a.n.i1 Co jsi nahlásila za zaměstnavatele nebo jaký příjem? Mateřská se totiž jako pravidelný příjem nebere
Na zaměstnavatele se mi nikdo neptal, nicméně nahlásila bych toho, kde jsem zaměstnaná, protože to je pravda a jako příjem jsem dala výši mateřské… ale já jsem tedy opravdu na mateřské, nikoliv na rodičáku, takže beru vlastně stejně jako jsem měla plat.
@Seizdra Tak je fakt, že s HC zkušenost nemám, pouze s Cetelemem a ten mi přijde solidní… hlavně se mi tedy líbí jejich virtuální kreditka, kde si člověk po netu nastaví, kolik bude platit a ono to víc nepustí a pro každou platbu to generuje nové údaje… což mi pro platby na pochybných stránkách přijde super.
Ahoj, nevíte jak to je s nákupem na splátky v Ikea když jsem na mateřské??
zboží by bylo do 5000,– na 10 měs. a splátka 528,–… 280,–přeplatím
Mateřskou mám necelých 10.000,– a musím udávat zaměstnavatele?
Anonymně proto, že nechci at někdo ví že si chci vzít nákup na splátky…
@Anonymní píše:
Mě zrovna v ikei splátky na mateřské odmítli.
@Anonymní píše:
odmítnou, mateřská není braná jako příjem.