Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky, obracím se na ty, které D1 využívají nebo mají zprostředkovaně informace.
Je to teď opravdu takový strašák, jak slýcháme z médií? Narazíte vždy na kolony, o kolik se časově cesta protáhne?
Nikdo z okolí trasu Ostrava- Praha nejezdí, takže se nemám s kým poradit.
Zase nás na konci měsíce čeká cesta do Prahy a zpět ( Opavsko ), jezdíme na ortopedii s 4 měsíčním prckem. A já opět váhám, jak cestovat. Minule jsme jeli vlakem, ale upřímně taky žádný super výlet. Navíc malý je na UM a těch krámů, co je na celý den potřeba… to si umíte představit.
Ještě jsem zvažovala cestu na Hradec Králové, ale čas 6h jízdy, který mi na mapách vyskočil, mě teda totálně odradil ![]()
Proto prosím „cestovatelky“- mám to risknout po té proklaté dálnici???
Děkuji za všechny informace a postřehy ![]()
Já jela minulý týden trasa Vary, takže Praha Olomouc a pak zpět. Je to tedy nátřesk, ve všední dny si to neumím představit, fakt opravy předlouhé každý kousek. My jeli v sobotu večer, tam i zpět. Takže bez kamionů a šlo to, neteř jela ve čtvrtek dopoledne a trasu Praha Olomouc, co běžně jezdíme do dvou a půl hodin, tak to jela hodin 5, masakr. Pokud nemůžeš jet na noc a musíš přes den, jela bych Pendolinem a po Praze metrem.
@terinka4444 díky za cenné informace. ještě navíc jsme tak pitomě objednaní- na 15:30. takže bychom jeli určitě ve špičku. Pro vlak mi hraje ještě jedna okolnost- v Praze to máme 4 zastávky tramvají od hl. nádraží. Takže to je pohoda…
Jezdím pravidelně (2× týdně) trasu Jihlava - Praha a zpět. Omezení jsou v obou směrech tři, nejvíce zdrží to v Praze před Chodovem. Mezi Ji a Brnem jsou další a minulý týden přibylo další na Ostravu.
Obecně se cesta, která mi má trvat hodinu, protáhne na hodinu a půl. Minulý týden jsem ale jela jeden úsek 10km 45min. Jakmile je tam nehoda, je úplně zle. A s malým prckem o to hůř. Taky jezdím s malou (11měsíců), ale je zvyklá. A vždy jedu opravdu brzy ráno a vracím se v poledne, kdy normálně spává.
Mohu posloužit akorát zkušeností na trase Brno-Praha. Kolona se občas vytvoří, ale spíše se jede plynule na opravovaných úsecích, pokud ovšem člověk nenatrefí na nehodu, že. ale to nejde odhadnout dopředu. Jela jsem jak ve všední den, tak i o víkendu. Mně naštěstí žádné zdržení a popojíždění nepotkalo.
Fakt to vezmi vlakem, my jeli na noc, tam v deset Praha, zpátky jsme najížděli na dálnici v osm u Prostějova, kamiony měly zákaz jízdy, osobáků bylo pár a stejně se to v těch zúženích hromadilo, představa řady kamionu a zipového řazení, opravují toho hodně. Dokonce jsem byla 18.7.na školení v Praze, jeli tam i Ostraváci a dorazili o dvě hodiny později, prý vyjeli s velkým předstihem, stejně se zasekali u nějakého mostu. Manžel teď musí na Moravu autem na konci srpna ve všední den a je z toho na nervy. Taky řeší přes Hradec, ale prý je to tam taky nátřesk, jak si všichni myslí, že to objedou.
Včera jsme jeli z Prahy na Vysočinu. Hned v tom prvním zůžení za Prahou byla v protisměru bouračka - dva osobáky a autobus. Nic vážného, ale zablokovaná tím pádem dálnice, kolona jak prase. Sestra takhle čekala asi před měsícem 3h v noci, taky za bouračkou.
Takže ano, je to děsné, ale když se musí, tak se tam jet dá.
Jezdím to jedině v noci, do 22:00 dál. Posledně jsem ale nemohla a musela vyjet v sobotu kolem čtvrté (směr Brno). Cesta pěkně odsejpala, hezky si zpívám, aut jen pár a najednou hrk, cca 10 km před Brnem kolona, na tabuli „zdržení 50 minut“. Po půl hodině poskokú jsem jela na prase pravým pruhem za čárou k nejbližšímu sjezdu a kolona stále donekonečna za horizont. Počurané žíznivé hladové batole už nějak nechápalo rekonstrukci. Když jsem se na UAMK ptala, PROČ sakra tohle nikde nebylo předem a dozvím se to až když v zácpě uvíznu, řekli mi, že prý je blbost, že by to zúžení dalo až 50 minut. No, dalo, i víc by asi dalo. Jeď vlakem, fakt.
Brno - katastrofa (aspoň před 3 týdny). Najela jsem ve Velkém Meziříčí chtěla odbočit na Břeclav a v té koloně jsem byla hodinu
Ve směru na Prahu to bylo průjezdný, ale nevím, jak teď. Ostatní omezení jsem projela bez zastavení.
Včera jsem měla tu čest, z Brna na Prahu… bohužel bouračka před zužením, kolona asi 15km… takže za mě vlakem ![]()
Je to šílený. Jezdím několikrát měsíčně a už se snažím D1 vyhýbat. To není dálnice, to je placené parkoviště. Dopoledne ještě jakž takž projedeš, v noci je to celkem ok ( pokud se nestane nehoda ), ale v odpoledních hodinách cca do 21 je to maso
Naposledy mi to tak blbě vyšlo, že jsem se vracela okolo 16.hod a 1,5hodiny jsem měla odstavené auto u krajnice a venčila psa. Kolona se pohybovala po centimetrech a to třeba jen jednou za 15 minut. Už jsem šílela.
Ono přes ten Hradec to taky není bůhví co, o nátřesk nejde, to je vždy ok, ale pak když za Hradcem na Olomouc chytneš kamion, tak jsi v řiti jak Baťa s dřevákama. Kolikrát se snažíš předjet i půl hodiny
Ale JEDEŠ ![]()
@nelar Upřímně, i s neopravovanou D1 bych trasu Ostrava - Praha vždy volila vlakem.
Dneska byla D1 hnus. Raději sme jeli mimo, byly asi 3 kolony a všude hlásili zdržení min pul hodiny ![]()
Díky všem, moc jste mi pomohly. Tak je rozhodnuto pro vlak- co si budem povídat, i finančně to vyjde mnohem líp ![]()
Jezdime pravidelne tak 2× do mesice trasu Brno-Kromeriz (patek vecer a v nedeli zpet) a za posledni dva roky jsem v kolone skysli tak snad 3× (pocitam zdrzeni vice jak 20min). Vetsinou kvuli nehode, protoze lidi nerespektuji omezenou rychlost v opravovanych usecich a navic mnoho ridicu vubec nevi co je to zip
![]()
Vetsinou to kolem tech opravovanych ucesich popojizdi a zdrzeni nemivame vetsi jak 10min.
V sobotu jsme jeli Brno-Ostrava a uplne bez problemu.
Ale pokud to nechces riskovat tak jed vlakem. Ale ted v lete je tam dost vyluk. Vim ze jsem chtela jet Brno-Kromerz vlakem a vice jak polovina cesty byly nahradni autobusova doprava ![]()