Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Moje rada je, abys zainvestovala do advokata, ktery ti smlouvu zkontroluje. Pri prodeji nemovitosti se fakt vyplati tech par tisic obetovat.
Tady není co na dohodě, ze zákona tuto daň platí kupující. Resp. můžete se dohodnout, že mu o ty 4% snížíte cenu, ale proč? Vklad vlastnického práva- to je v souvislosti s katastrem nemovitostí a jde o cca. 1000,– Kč.
Navíc ve smlouvě máte všechny platby na kupujícím, tak mi není jasné, co vlastně řešíte. Určitě je vhodné se věnovat kupní smlouvě a smlouvě o úschově, ale to je jiná otázka.
Příspěvek upraven 08.10.17 v 18:57
@Anonymní píše:
Dobry den,Prosim o radu. Prodavam nemovitost a s kupujicim jsem se dohodla ze tu 4% dan plati on. Ve smlouve je ale jen „ze poplatky vyplyvajici se vkladem vlastnickeho prava hradi kupujici“ to znamena ze treba dan ktera je 50 000kc cca hradi on nebo jak? Nerada bych se napalila a prodavame bez realitkx. Dekuji za rady
to jsou poplatky katasrtu, nějaké 2000
@Anonymní píše:
Dobry den,Ve smlouve je ale jen „ze poplatky vyplyvajici se vkladem vlastnickeho prava hradi kupujici“ to znamena ze treba dan ktera je 50 000kc cca hradi on nebo jak?
Zákon 340/2013 Sb., § 1 odst. 1: Poplatníkem daně z nabytí nemovitých věcí je nabyvatel vlastnického práva k nemovité věci.
Daň z nabytí nemovitostí není poplatek za vklad vlastnického práva na katastru.
Ale daň z nabytí nemovitosti platí kupující ze zákona. Pánbu zaplať. Smlouva by vám totiž mohla být stejně platná jak mrtvému zimník, protože berňák jí není vázán.
Jinak souhlasím s @nozu, že se vyplatí nechat smlouvu zkontrolovat advokátem, jestli chrání dostatečně obě strany (ale zranitelnější je asi kupující, protože peníze odtečou snadněji, než barák).
Příspěvek upraven 08.10.17 v 19:01
Poplatek z vkladu do KN je 1000 Kč. Daň z nabytí nemovitosti je něco jiného. Tu podle nové úpravy platí kupující. Není už tedy potřeba to zdůrazňovat ve smlouvě.
Jde mi o ty 4% coz dela cca 50 000kc abych neplatila js ale kupujici. Jak to zakomponovat do smlouvy? Nebo teda nemusim?
Zaplatí to nabyvatel
http://www.financnisprava.cz/…byvatel-7473
@Anonymní píše:
Jde mi o ty 4% coz dela cca 50 000kc abych neplatila js ale kupujici. Jak to zakomponovat do smlouvy? Nebo teda nemusim?
Nemusíš. Povinnost zaplatit daň z nabytí nemovitosti ukládá kupujícímu zákon, ty s tím nemáš nic společného (nejsi ani zákonným ručitelem), nemusíš to řešit smlouvou, nemusíš to řešit nijak.
Už ti to tady napsali všichni, co na tom ještě nechápeš?
@eumedon píše:
Nemusíš. Povinnost zaplatit daň z nabytí nemovitosti ukládá kupujícímu zákon, ty s tím nemáš nic společného (nejsi ani zákonným ručitelem), nemusíš to řešit smlouvou, nemusíš to řešit nijak.Už ti to tady napsali všichni, co na tom ještě nechápeš?
A to je ta 4% dan nebo to je neco jineho?
@Anonymní píše:
Ano. Poplatky za vlozeni co mate ve smlouve uvedene se plati na katastru za to, ze to prevedou.
@Anonymní píše:
Zákon 340/2013 Sb., § 26: Sazba daně z nabytí nemovitých věcí činí 4 %.
@Anonymní píše: …Ve smlouve je ale jen „ze poplatky vyplyvajici se vkladem vlastnickeho prava hradi kupujici“ to znamena ze treba dan ktera je 50 000kc cca hradi on nebo jak? Nerada bych se napalila a prodavame bez realitkx. Dekuji za rady
Nechápu, kde pro sebe vidíte problém. Jasně tu píšete, že i tohle (co vám není jasné) platí kupující. Vy jste prodávající. Daň z nabytí je jeho věcí, vy nejste ani ručitel. Psal vám to tu každý. A v důsledku vašeho psaní důrazně doporučuji mít smlouvy od právníka a ne nějaké stažené odněkud. A to včetně smlouvy o úschově.
@Ivan PPZ Jj, Řeší věci, které se jí netýkají a to, co se jí týká, jí může uniknout.
Neřeš jak to zakomponovat do smlouvy a nech si smlouvu udělat u advokáta. Opravdu doufám, ve tvém vlastním zájmu, že jsi si ji jen nestáhla z internetu. Pokud smlouvu zajišťuje kupující, pak si ji nech u advokáta zkontrolovat. S tím už se domluvíš, co chceš ve smlouvě mít.
Dobry den,
Prosim o radu. Prodavam nemovitost a s kupujicim jsem se dohodla ze tu 4% dan plati on. Ve smlouve je ale jen „ze poplatky vyplyvajici se vkladem vlastnickeho prava hradi kupujici“ to znamena ze treba dan ktera je 50 000kc cca hradi on nebo jak? Nerada bych se napalila a prodavame bez realitkx. Dekuji za rady