Daň z koupi nemovitosti - developer?

• Fotoalbum (3)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
21.3.17 23:17
@nevernamrcha píše:
@Vyhaslá sopka to je uprimne prasarna od statu.
I tak zitra zavolam na financak

Přesně to jsem Ti chtěla poradit :-), zavolej na FÚ… Ovšem jak vyznívá z článku, jsou tam dost nekompetentní osoby, které Ti řeknou jednou to a podruhé ono a zodpovědnost žádná :pocitac:

Písni sem potom, jak jsi dopadla… Opravdu je to prasárna :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
134
22.3.17 07:28

Urcite napisi. Super by bylo kdyby mi byl schopen nekdo na fu dat papir napr. Kdyby se nas to netykalo tzv. Potvrzeni ze nas se to netyka. Abych mela aspon neco v ruce.
Pac v tomhle state nevite minuty natoz vteriny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
134
22.3.17 07:38

@Vyhaslá sopka ted jsem nasla toto. Pokud se nepletu to se tyka naseho pripadu. Prelozila by jste mi to pac se opravdu ztracim. Ja to chapu tak ze mi jsme osvobezeni od dane.

Je-li novostavba kolaudovaná jako bytový dům teprve později rozčleněna na jednotky

• byty (případně garáže, komory či sklepy) náleží osvobození při nabytí vlastnického

práva k těmto jednotkám?
Osvobození náleží, pokud k nabytí jednotky, která nezahrnuje nebytový prostor jiný
než garáž, sklep nebo komoru užívané společně s bytem, dojde do 5 let od kolaudace
bytového domu. Pokud byl úplatně převáděn do konce r. 2013 bytový dům a byly
splněny všechny podmínky dané ustanovením §20 odst.7 zákona č.357/1992 Sb., byl
převod vlastnického práva k tomuto domu (převod A) osvobozen od daně z převodu
nemovitostí (po 1.1.2014 nabytí takového domu osvobození nepožívá). Pokud byl dům
rozčleněn na jednotky a vlastnické právo k nim by bylo nabýváno do 5 let od
kolaudace bytového domu (nabytí B), v době nabytí nové jednotky se bude jednat o
jednotku v nové stavbě bytového domu, proto lze osvobození uplatnit. Protože jedním
z rozhodujících hledisek pro přiznání osvobození je „novost“ nemovité věci, pak i
v případě nabývání jednotek, které nevznikly výstavbou, ale až později rozčleněním
bytového domu, je nutné brát jako počátek běhu prekluzivní lhůty kolaudaci bytového
domu, nikoli až okamžik rozčlenění domu na jednotky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.3.17 10:10
@nevernamrcha píše:
@Vyhaslá sopka ted jsem nasla toto. Pokud se nepletu to se tyka naseho pripadu. Prelozila by jste mi to pac se opravdu ztracim. Ja to chapu tak ze mi jsme osvobezeni od dane.

Je-li novostavba kolaudovaná jako bytový dům teprve později rozčleněna na jednotky

• byty (případně garáže, komory či sklepy) náleží osvobození při nabytí vlastnického

práva k těmto jednotkám?
Osvobození náleží, pokud k nabytí jednotky, která nezahrnuje nebytový prostor jiný
než garáž, sklep nebo komoru užívané společně s bytem, dojde do 5 let od kolaudace
bytového domu. Pokud byl úplatně převáděn do konce r. 2013 bytový dům a byly
splněny všechny podmínky dané ustanovením §20 odst.7 zákona č.357/1992 Sb., byl
převod vlastnického práva k tomuto domu (převod A) osvobozen od daně z převodu
nemovitostí (po 1.1.2014 nabytí takového domu osvobození nepožívá). Pokud byl dům
rozčleněn na jednotky a vlastnické právo k nim by bylo nabýváno do 5 let od
kolaudace bytového domu (nabytí B), v době nabytí nové jednotky se bude jednat o
jednotku v nové stavbě bytového domu, proto lze osvobození uplatnit. Protože jedním
z rozhodujících hledisek pro přiznání osvobození je „novost“ nemovité věci, pak i
v případě nabývání jednotek, které nevznikly výstavbou, ale až později rozčleněním
bytového domu, je nutné brát jako počátek běhu prekluzivní lhůty kolaudaci bytového
domu, nikoli až okamžik rozčlenění domu na jednotky.

V celé problematice jde o jediné. Zda je Váš dům, který má 3 bytové jednotky veden na katastru jako rodinný či jako bytový dům. V tom je zakopané psisko. Osvobození se totiž týká pouze jednotek v bytovém domě, což dle zákona jsou budovy, které mají 4 a více bytových jednotek. Z určitého hlediska by ovšem šlo, aby developer obešel zákon a budovu nechal zapsat jako bytový dům (legislativa na to nemá jednoznačný pohled).

Teď je důležité podívat se do katastru:
http://nahlizenidokn.cuzk.cz/
zadáš tam číslo budovy a název katastru a uvidíš, zda je vaše budova vedena jako rodinný či bytový dům. Kdyby sis s tím nevěděla rady, tak mi písni do zpráv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.3.17 10:12

@nevernamrcha

Pokud ti na FÚ řeknou, že platit nemusíš, nech si to ještě potvrdit písemně, stačí mailem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
134
22.3.17 14:48

@Vyhaslá sopka po dnesnim volani na fu. Kde se sami do toho zamotali.
Pry platit budeme. Nakonec aby jsme prisli s kupni smlouvou a pak se uvidi.
Akorat mi tvrdi bankovni poradkyne nase ktera se mi ptala sveho manzela ze je jedno co to je podstatne je to ze je to developer ten ma pry vse osvobozeno od dane. Kazdopadne to budeme resit nadale…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31475
22.3.17 14:55
@nevernamrcha píše:
Akorat mi tvrdi bankovni poradkyne nase ktera se mi ptala sveho manzela ze je jedno co to je podstatne je to ze je to developer ten ma pry vse osvobozeno od dane. Kazdopadne to budeme resit nadale…

Takhle to určitě není, alespoň podle zákona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
22.3.17 15:15

@nevernamrcha To platilo do 31.10.2016, ale samozřejmě se nedalo říct, že má vše osvobozeno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.3.17 19:58
@nevernamrcha píše:

Děkuji za info… Jsem zvědavá, k čemu nakonec dospějete… Je vidno, že s tím bojují i na FÚ a teprve k tomu vydají přesnou metodiku… Samozřejmě takovou, aby z lidí vyždímali, co nejvíc :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1803
20.5.17 19:13

Zdravím…když už je to zmínka o byt. jednotce v domku (trojdomek), jak máte ošetřeno, když jste 3 vlastníci, případnou exekuci jiného vlastníka? formulace v smlouvě nebo dodatek s ostatními vlastníky? děkuji za odpovědi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí