Daň z nemovitosti - daní se za rok zpětně, nebo dopředu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3681
5.2.20 09:43

Určující je vlastník v katastru k 1.1., tkz daň z nemovitosti za tento rok má stále platit předcházející vlastník, kdyz vy jste v katastru až od 17.1. A přiznání se podává do konce ledna, ne dubna. Zřejmě si to pletes s přiznáním k dani z nabytí nemovitosti, to se podává do 3 měsíců od nabyti/ zápisu do katastru. Tam se přikládají ty věci, cos psala. K dani z nemovitostí stačí jen výpis z katastru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102692
5.2.20 09:47
@TeSudička píše:
Ahoj holky, obnovuji téma a prosím o radu, nemůžu se vůbec dovolat na finančák. Budu dnes podávat daňové přiznání. Před Vánocema byla sepsána darovací smlouva, 17.1. proběhl zápis do KN. Přiznání mám vyplněno a teď - mám tomu cvaknout kopii darovací smlouvy, výpisu z katastru a prohlášení mamky, že již nevlastní danou nemovitost? Nebo to mamky prohlášení mám dát raději zvlášť? Je to jen jeden list papíru a osobně bych to raději cvakla k tomu svýmu, můžu?

Dala bych každé zvlášť a darovací smlouva tam nepatří vůbec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102692
5.2.20 09:49
@Gorlami píše:
Určující je vlastník v katastru k 1.1., tkz daň z nemovitosti za tento rok má stále platit předcházející vlastník, kdyz vy jste v katastru až od 17.1. A přiznání se podává do konce ledna, ne dubna. Zřejmě si to pletes s přiznáním k dani z nabytí nemovitosti, to se podává do 3 měsíců od nabyti/ zápisu do katastru. Tam se přikládají ty věci, cos psala. K dani z nemovitostí stačí jen výpis z katastru.

Nejspíš si to neplete, píše že 17.1. ten zápis proběhl, tedy podáno to muselo být ještě před koncem roku, takže k 1.1. už to vlastní nový vlastník a jelikož vklad fyzicky provedli až po 1.1., tak pro ni neplatí lhůta do konce ledna, ale má čas 3 měsíce od skutečného provedení vkladu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3681
5.2.20 09:56

@j.a.n.i1 ok, tak to jsem nevěděla, myslela jsem, že určující je datum vkladu do katastru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8521
5.2.20 10:22

K přiznání se žádná smlouva nepřikládá. Co se týká mamky: POkud má ještě nějakou další nemovitost, která spadá pod stejný FÚ, pak musí podat dílčí přiznání, kde tu darovanou nemovitost „vymínusuje“. Případně dodatečné, kde uvede všechny nemovitosti, které vlastní. Pokud už žádnou nemovitost nemá, pak stačí prohlášení, že nemovitost p. č… v kú… byla darována dne… a ke zdanění už nevlastní žádnou nemovitost.
S tvým přiznáním to nescvakávej, u DP jsi poplatníkem ty, u prohlášení mamka. Každé patří do jiného spisu!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1380
5.2.20 10:46

@j.a.n.i1 JJ, přesně takhle mi to paní před tím řekla.
@Hanula1212 Moc díky, přesně o tohle mi šlo :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102692
5.2.20 13:23
@Gorlami píše:
@j.a.n.i1 ok, tak to jsem nevěděla, myslela jsem, že určující je datum vkladu do katastru.

Ano je, ale když to placnu podas 20.12., tak oni to provedou az 10.1. s platnosti k tomu 20.12. Jako jo, v tomhle případě bys to stihla podat do konce ledna, ale pokud vznikne problem (nebo pred par lety) trval vklad treba 4 mesice a to uz technicky nestihas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák