Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobry den do kdy si clovek musi sam jit udelat dan na dite na Fu dekuji
@loooli No, udělat daň na dítě nevím, ale termín pro podání daňového příznání je do konce března.
No muj je slovak a v ppraci mu to nedelaji taze musi si sam chodit na Fu delat odecet na malou taze tak
@loooli
Ahoj, nikam chodit nemusí. Stačí vyplnit online, na internetu nalezneš plno formulářů, které tě navedou, jak je máš vyplnit. Přiznání pak stačí zaslat na finančák, kam tvůj partner spadá.
Ahoj, poprosila bych o radu, jestli někdo přesně ví. Do přiznání budu uvádět příjmy z podnikání, kde bych to ráda využila paušálem, ať s tím není tolik práce, a pak mám příjem z pronájmu soukromé nemovitosti, kde bych paušál nepoužila, použila bych náklady. Teď ten dotaz, jde m o slevu na děti, v podstatě vlastně už o daňový bonus.
Dočetla jsem se, že Pokud součet dílčích základů, kde by zvýhodnění uplatnily, přesahuje 50 procent celkového základu daně z příjmů, nebudou moci odečíst slevu na dítě
Ale já vlastně to budu mít přesně 50% takže můžu uplatnit bonus na děti nebo ne?
Nejsem odborník, ale v zákoně je, že ten dílčí základ daně bez paušálu musí být VYŠŠÍ než 50%, tedy dle mého 50 nestačí, musí to být víc. kdyby stačilo, tak by v zákoně bylo spíš „je alespoň 50%“.
Ahoj, dcera se rozvádí a sama pobirá mateřskou, dan. odpis muže uplatni i prarodič ale jde to i když ma jiné bydliště..děkuji za odpověd
@carloslaguna Nejde, musí žít s dítětem ve společné domácnosti.
@terinka4444 Ty budeš mít základ daně z podnikání = základu daně z pronájmu?
To je buď hrozně veliká náhoda nebo jsi to špatně pochopila.
Abys mohla využít slevy na dítě, musíš mít základ daně z „nepaušálních příjmů“ větší než z těch „paušálních“. Př. podnikání 100000 příjem výdaje 60% tedy 60000,–. Základ daně = 40000, pronájem příjem 100000, výdaje skutečné 10000, ZD 90000,–
Základ daně z podnikání < základ daně z pronájmu - dítě lze odečíst,
Pokud by ale výdaje z pronájmu byly 90000, pak je základ daně z podnikání > než z pronájmu - dítě odečíst nelze.
Ahoj holky mám takovy dotaz, žiju s přitelem.. má otazka zni..
kdyby chtěl přitel uvest do dani dite, musi byt zapsan v rl, nebo staci nejaké prohlašeni..
@Anonymní píše:
kdyby chtěl přitel uvest do dani dite, musi byt zapsan v rl, nebo staci nejaké prohlašeni..
Musi byt zapsan v RL nebo byt manzel.
@Anonymní píše:
to není až takový holubník, aby si kdekdo mohl odečítat jakékoliv dítě. Rl nebo manžel - pak může odečítat i „cizí“.
@Rentanta píše:
ahoj muzu dat do dani synovo vodacky kurz od skoly?
A jako co bys ho tam chtela dat?