Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý večer,
chtěla bych se vás zkušenějších zeptat, zda jsem povinna přiznat přivýdělek, měsíčně je to 1800 Kč, za rok 21600 Kč. Tato částka nepodléhá srážkové dani, neboť jde o bytové družstvo, které nemá zaměstnance. Musím tuto částku přiznat?
Moc děkuji.
Klara
Pokud jsi na mateřské, tak přiznat ano, ale nebudeš platit žádné daně, sociální ani zdravotní. Asi se musí evidovat každý přivýdělek nebo ne?
Od zakladatelky : nejsem na mateřské, normálně jsem zaměstnanec na pracovní smlouvu na celý úvazek. Jak to teda je? prosím…
Každý přivýdělek se nemusí přiznávat, např. když ti z něj sráží 15% daň..každý měsíc…
Musíš, není to nahodilý příjem do 10 tis. Ale stálý příjem. Tedy také záleží z jakého titulu jej máš. Dohoda, provize atd.
Od zakladatelky : dohoda, a co ten § 10 zákona o daních, nejde to našroubovat na to? jako že ostatní příjmy…takže osvobození od daně?…výdělek do 20 000 Kč.
@KláraNem dohoda o provedení práce??? Tak to se nikam neuvádí. Žádné daňové přiznání atd.
Našroubovat na §10 to nejde, není to nahodilý příjem. Příjem z družstva je klasický příjem ze závislé činnosti, který je zdaněný zálohovou daní. Takže podle zákona, pokud jsi měla pouze tento příjem, BYLO podepsané prohlášení, pak nejsi povinna podávat přiznání. Pokud prohlášení NEPODEPSALAS, pak máš povinnost přiznání podat. TAkže důležitý je zda bylo nebo nebylo podepsané prohlášení a jaké jsou ostatní příjmy. Nikoli výše příjmů ani typ pr. poměru.
Od zakladatelky : pro Hanula 1212 dobré ráno ![]()
děkuji za příspěvek… já to mám tak, že růžový papír jak tomu říkám já jsem podepsala u mého zaměstnavatele. a k tomu mám tento přivýdělek od družstva, který se mi nijak během roku nedaní (resp. nesráží) tak to budu muset přiznat i tento přivýdělek že za rok to dělá 22 tisíc.
Děkuji
To je divné, že Ti jej nadaní. Měla by být sražená zálohová daň. Pčiznat jej v každém případě musíš. A jakou máš u toho družstva smlouvu?
Ono jde o to, že to družstvo nemá žádného zaměstnance, tak proto…se nesráží Dohodu, ale navím jestli o činnosti nebo o provedení práce… mám to v ložnici, manžel ještě chrupká… nechci ho budit..
Ale pozor… když ti sráží měsíčně z nějaké závislé činnosti tak není tvoje povinnost to přiznávat…
Pokud jde o závislou činnost, pak není povinnost podávat přiznání pokud bylo podepsáno prohlášení a nebyl souběh příjmů. Pokud prohlášení nepodepíšeš a je sražená zálohová daň, pak povinnost podávat je. Povinnost není v případě, že byla sražena srážková daň. Vzhledem k tomu, že se jedná o smlouvu o dílo, pak je potřeba vědět na co tato smouva je sepsána. TAdy zřejmě nepůjde o závislou činnost. Pochopila jsem původně, žes pracovala např. jako statutár.
Nene u toho družstva nejsem statutar, vykonavam pro ne urcitou cinnost, ale ted jsem cetla v te smlouve o dilo, ze tam mam vylozene napsane ze vydelek musim zdanit…tak je to jasne! Coz se ale vylucuje s tim tvym prispevkem - prvni věta. Ach jo, proč mi každý říká něco jiného… ![]()
Víš co, ono daně nejsou zase až tak jednoduchá záležitost. Bez znalostí veškerých informací nelze dobře poradit. Původní odpovědi byly na zcela jinou situaci. Pokud máš uzavřenou smlouvu o dílo, pak záleží na tom, co jim vůbec děláš. Pokud jednou za rok přijdeš a pořežeš jim stromy, pak by se to na nahodilou činnost možná dalo uhrát (ale stejně by nebylo osvobozeno, protože příjem je vyšší než 20000). Pokud se jim každý měsíc staráš o kytičky, pak záleží na tom, jestli máš na tuto činnost živnosťák. Podle toho se odvíjí jak výdaje, tak způsob zdanění.