Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý den, chtěla bych se zeptat do jakého formuláře danového mám přiznat dan, když jsem od svého zaměstnavatele dostala potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti a z funkčních požitků…, pracovala jsem u něj v minulém roce 6 měsíců, jak si mám podat dan sama a do jakého formuláře a jak se to počítá děkuji za odpovědi
@terka226 formulář je růžový, najdeš buď na webu, nebo na finančáku-vyplníš dle přelohy - jsou na netu, k formuláři jsou aji instrukce ![]()
Ahoj, jestli jsi měla jen příjmy ze zaměstnání a jen u toho jednoho zaměstnavatele, příp. u něj jako posledního, proč si podávat - zajdi k němu do 15.2. a požádej ho o vyúčtování daní. Samozřejmě závisí, zda nemáš ŽL, souběh příjmů apod. Nebo jim zavolej hned v pondělí a domluv se s nima, zda ti to můžou udělat. I když tam možná ještě dnes budou
.
Ahoj s posledním zaměstnavatelem si nerozumím, takže mi to neudělá, a nevadí když si to tedy vyplním sama? někde jsem četla že musím udělat roční zúčtování daní nebo stačí jen vyplnit do formuláře?
Klidně můžeš přiznání, ale zaměstnavatel má povinnost ze zákona - ať si rozumíte či nerozumíte
.
Čauec, účetnímu se nemůžu dovolat a chci s tím dneska zajít na poštu, takže blbej dotaz - daňový přiznání, resp. přehled na finančák, socku a pojišťovnu… Mám tu všechno dvakrát, vždycky na jednom razítko „KOPIE“. Vše musím podepsat a OBOJÍ poslat vždy dané instituci a oni mi to pošlou zpět orazítkované, nebo si mám kopii nechat? Vždycky to za mě i podávali, tak nevím ![]()
Poštou poslat jeden originál, kopie si nechat a k nim dát podací lístek, kdyby něco. ![]()
@Krkael píše: Čauec, účetnímu se nemůžu dovolat a chci s tím dneska zajít na poštu, takže blbej dotaz - daňový přiznání, resp. přehled na finančák, socku a pojišťovnu… Mám tu všechno dvakrát, vždycky na jednom razítko „KOPIE“. Vše musím podepsat a OBOJÍ poslat vždy dané instituci a oni mi to pošlou zpět orazítkované, nebo si mám kopii nechat? Vždycky to za mě i podávali, tak nevím
Ahoj
já jsem originály posílala na dodejku a tu potvrzenou dodejku, že to příslušné orgány přijaly jsem přicvakla ke kopii.
@VeKo @Mahu11 Super, díky moc. Já to mám právě z let minulých orazítkovaný a s podpisem, tak jsem myslela, že mi to musej poslat zpět podepsaný a oštemplovaný
Tak díky, posílám jen originál. ![]()
@Krkael kopii ti potvrdírazítkem podatelny jen přímo na FÚ… aspoň tedy doteď jsem se nikde nesetkala s tím, že by sami automaticky vraceli potvrzené kopie sami…
Automaticky potvrzené nikdo nevrací. Já pokud u toho měla třeba dopis s prosbou o vácení, tak jsem to poslala, ale automaticky ne. Kopie zůstanou ve spise a klidně si je můžeš vyzvednout.