Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý den, prosím o radu od někoho, kdo rozumí daním, byla jsem do 1-9-2011 na mateřské dovolené, 2.9.2011 jsem nastoupila zpět do práce, v období mateřské dovolené, jsem si zřizovala vedlejší živnost bylo to od 6.6.2011 a ukončila jsem jí 28.12.2011 aby to nevadilo zaměstnavateli. Neplatila jsem nic zdrav.pojišťovně ani sociální poj., měla jsem zisk cca 16tis., moje účetní chce výpisy z banky, myslela jsem, že to vůbec nemusím nikomu ukazovat a taky prý bude po mě chtít OSSZ potvrzení od zaměstnavatele, že mi platil pojištění, což mě ale zaráží, protože podle mě, tam musí vidět že zaměstnavatel platí a taky k ukončení živnosti mi přišel dopis doplatek 0,– takže jsem z toho trošku na větvi. Dala jsem účetní akorát faktury za nákup a paragony, co jsem psala k prodeji = zisk 16tis., musím ukázat opravdu výpis z banky? Děkuji moc za radu.
Nevím proč bys je měla někde ukazovat, to by tak maximálně mohl chtít vidět finančák při kontrole…
A není jednodušší si udělat DP a přehledy sama?
Ahojky, tak manža má zaměstnání a živnost k tomu, děláme daňovou evidenci, podle toho zjistíme zisk a daňový si rozhodně děláme sami, je to o kolonku víc než normálně + přílohu. Taky mi není jasný k čemu by by paní účetní výpis z banky, ještě bych pochopila kdyby chtěla vidět tu evidenci-a nějak to jako zkontrolovat-což pochybuju že by se s tím dělala.
První rok jsem si to všechno udělala sama a dali jsme to účetní na zkontrolování, bylo to OK a 1500Kč v pejru ![]()
No tomu já vůbec nerozumím, zaměstnavatel mi poslal co po mě chtěla účetní a sice za dobu od 9-12měsíce čístý měsíční příjem po mateřské, ale teď po mě chce i variabilní symbol na OSSZ, že budou chtít i potvrzení od zaměstnavatele, že mi platí socku, tak jako fakt nevím, myslela jsem, že jí dám faktury za nákup, paragony za prodej a že výdělek 16tis není nic extra, abych musela dokládat vše do puntíku. Že to by to mohlo jít paušálem a hotovo.
Samozřejmě, že by mohlo, a a už vůbec nechápu k čemu chce čistý měsíční příjem, to se používá pouze pro žádost o sociální dávky, jinak nikde… asi bych se s účetní rozloučila a stvořila si to sama.
No teda holky tak teď teda vůbec nevím co s tím mám dělat, pracuji jen na polovičák, takže tam byla cifra od září do prosince něco přes 30tis., chtěla jsem uplatnit bonus na dítě od ledna do srpna- nechtěla jsem ať to má přítel ve svých daních, protože by se to ztratilo ve firmě a já bych z těch peněz nic neviděla, takže ona mi vypočítala, že bych musela mít zisk 16tis., takže jsem jí dala faktury za 16tis coby zisk a ona mi pak fakt začla motat, že budu muset zaplatit asi 1000,– zdravotní pojišťovně, pak že bude po mě chtít od zaměstnavatele to potvrzení, že mi platí sociální pojištění a pokud mi prý peníze chodily na účet tak výpisy z účtu.Jo a ještě mi řekla, že se mi nedá uplatnit hypotéka, co mi chodí vždycky v únoru přehled.
to potvrzení jsem si stáhla z internetu, vytiskla, zaměstnavatel k tomu dal jen razítko (ani částka tam není nic).
A chápu to dobře, tlbě tedy dělá daňový nějaká účetní které dodáš podklady od zaměstnavatele a podnikání?
proč se nedá uplatnit? není psaná na tebe?? nebo bys musela mít vyšší částku než těch 16 tisíc??
No zdravotní určitě musíš zaplatit, to se platí z reálně vydělaných peněz. A čistej zisk je a to asi máš spočítaný, že sečteš příjmy a od nich odečteš všechny výdaje a co zbyde. Ten zisk se pak rozpočítá do těch měsíců a pokud ta částka - nevím kolik to přesně je-ale bývalo to cca 5tisíc měsíčně - což koukám že za 7 měsíců se vejdeš vpohodě, tak se nemusí platit sociální-a to jim tam právě dáš jenom potvrzení že odváděl zaměstnavatel, a taky tam vyplníš že jsi byla na rodičáku-to jsi taky odvobozená…
Koukala jsem na pásku a mám tady cca 7594,– hrubého a čistého to dělá 7670,– mám tam od září bonus na malého. Ano účetní mi dělá daně místo zaměstnavatele, protože si nejsem jistá, jestli by pochopil, že jsem si ještě ty 4 m když jsem nastoupila po mateřské přivydělávala. Úvazek mám na 20h týdně.
A hypotéka se prý nedá uplatnit, protože nemám srážky, což je taky škoda, protože mám na úrocích přes 48tis., nevím holky děkuji za rady, já se o toto nikdy nezajímala, takže pro mě to je španělská vesnice.
jiránek1 píše:
Dobrý den, prosím o radu od někoho, kdo rozumí daním, byla jsem do 1-9-2011 na mateřské dovolené, 2.9.2011 jsem nastoupila zpět do práce, v období mateřské dovolené, jsem si zřizovala vedlejší živnost bylo to od 6.6.2011 a ukončila jsem jí 28.12.2011 aby to nevadilo zaměstnavateli. Neplatila jsem nic zdrav.pojišťovně ani sociální poj., měla jsem zisk cca 16tis., moje účetní chce výpisy z banky, myslela jsem, že to vůbec nemusím nikomu ukazovat a taky prý bude po mě chtít OSSZ potvrzení od zaměstnavatele, že mi platil pojištění, což mě ale zaráží, protože podle mě, tam musí vidět že zaměstnavatel platí a taky k ukončení živnosti mi přišel dopis doplatek 0,– takže jsem z toho trošku na větvi. Dala jsem účetní akorát faktury za nákup a paragony, co jsem psala k prodeji = zisk 16tis., musím ukázat opravdu výpis z banky? Děkuji moc za radu.
Ahoj,
pokud máš na bankovním účtu platby,které souvisí s podnikáním, tak je účetní musíš dát k dispozici. Pokud tam nemáš nic souvisejícího s podnikáním, účet ukazovat nemusíš. Týká se to i soukromého bankovního účtu.
Neplatila jsi žádné zálohy na sociální ani na zdravotní,protože jsi měla po celou dobu živnost jako vedlejší činnost.
Pokud jde o to potvrzení na sociální pojištění od zaměstanavatele, tak to mám před sebou a je to potvrzení o účasti na nemocenském (resp. důchodovém) pojištění fyzické osoby v roce 2011. Tohle se musí doložit sociálce společně s přehledem za rok 2011. Sama si to zítra nechám potvrdit.
A zdravotní pojištění - pokud máš rozdíl mezi příjmy a výdaji 16 tisíc, tak zaplatíš zdravotní pojištění 13,5% z 8 tisíc. V případě zdravotního pojitění nemusíš platit zálohy, když jsi zaměstnaná, ale zdravotní pojitění platíš ze všeho, co sis v roce 2011 vydělala. Sociální pojištění se platí až z vyšší částky, z 8 tisíc se sociální platit nebude. Ale stejně musíš podat přehled za tok 2011, i když Ti z toho vyjde, že máš doplatek sociálního pojištění 0,–Kč. Přehled za zdravotní pojištění také musíš podat s doplatkem, který z toho vyjde.
jiránek1 píše:
A hypotéka se prý nedá uplatnit, protože nemám srážky, což je taky škoda, protože mám na úrocích přes 48tis., nevím holky děkuji za rady, já se o toto nikdy nezajímala, takže pro mě to je španělská vesnice.
Na uplatnění hypotéky máš zatím malý příjem.
Já jsem si to myslela s tou hypotékou, že to takto je, děkuji za rady.
Ještě se zeptám to potvrzení o účasti na nemocenském (resp. důchodovém) pojištění fyzické osoby v roce 2011, se dá stáhnout na internetu? Nebo stačí zavolat zaměstavateli- takže naší firemní účetní a říct jí že to chci a ona mi to pošle, děkuji.