Daně - udělat sám nebo v práci

15054
29.1.11 10:10

daně-udělat sám nebo v práci

:mavam: holky já jsem na tyto věci uplně tupá :oops: ,můžete mi někdo vysvětlit jaký je rozdíl když partnerovi udělají daně v práci nebo si je udělá sám??prý když si je podá sám tak to udělá větší částku? :?: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2349
29.1.11 10:19

Nevím kdo mu to poradil, nebo takto řekl.

Pokud byl partner zaměstnaný celý rok u jednoho zaměstnavatele, tak může do 15.2.2011 požádat o roční vyúčtování daně. Pokud byl zaměstnán u více zaměstnavatelů, tak ten současný mu roční vyúčtování provést může také, ale musí donést potvrzení o výši příjmů za uplynulý rok od všech zaměstnavatelů co měl.

A může si uplatnit zaplacené životní pojištění (max. 12.000Kč ročně), penzijní připojištění (max. 12000 Kč) úroky zaplacené z hypotéky max. 300.000 Kč za rok, dary, náklady na studium atd.
Na manželku si může manžel odpočíst také nějaké penízky, ale nesmí manželka ročně vydělat víc jak 68.000 Kč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5618
29.1.11 10:36

Ahoj,

manžel má léta jednoho jediného zaměstnavatele, přesto dělám DP doma sama, protože zaměstnavatel není ochoten započíst odpočitatelné částky (manželka, úroky, penzijní a hlavně DARY). Proto mě vyjde líp, když si ho udělám sama. V podstatě jde jen o to, doplnit dodaná čísla od zaměstnavatele a ostatních do správných kolonek a posčítat. Na netu najdeš i spoustu stránek, kde se ti po zadání čísel DP vypočítá, takže můžeš ověřit, zda jsi se nesekla. Dělám to tak už minimálně 5let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101659
29.1.11 10:39

Tak teoreticky je to jedno, ale třeba pokud chce uplatnit odpočet úroků z hypotéky, tak může účetní prskat a hlavně se jí musí donést všechny papíry včetně smlouvy o hypotéce…
Takže já si raději dělám daně sama, v práci nemusí vědět detaily mého úvěru…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15054
29.1.11 11:54

on si tam nosí pojištění a bez problémů mu to vždycky udělají ale někdo do něj šťoural že si za to v práci něco strhávají,že mu to zadarmo nikdo neudělá tak nás to nahlodalo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101659
29.1.11 13:13
dzarunka píše:
on si tam nosí pojištění a bez problémů mu to vždycky udělají ale někdo do něj šťoural že si za to v práci něco strhávají,že mu to zadarmo nikdo neudělá tak nás to nahlodalo

To je blbost… jediný problém bývá, že někdy nechtějí něco odečíst, neb ta účetní za to ručí, tak je hodně jistí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15054
29.1.11 13:33

děkuji moooc za odpovědi :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2349
29.1.11 22:52
dzarunka píše:

tak takovou blbost jsem snad ještě neslyšela.
Jsem povoláním účetní a kdybych něco takovýho vypustila v práci z pusy, tak letím na hodinu!
Je to víc práce pro účetní to jo - protože když to chce zaměstnanec zpracovat tak musí dodat všechny podklady - co ukládá zákon. TZN. u hypotéky celou smlouvu v kopii, originál potvrzení o zaplacených úrocích. U dětí rodné listy, čestné prohlášení manželky, že si neuplatňuje slevy na děti. U penzijka a životního poj. je to stejné se smlouvou, a musí splňovat podmínky, co jsou uvedeny v zákoně.

A pozor, pokud někdo do 15.2.2011 nepožádá prostřednictvím „růžového“ papíru (prohlášení poplatníka daně z příjmů) tak mu to ani účetní udělat nemůže. A pokud požádá ale naopak nedodá včas potřebné doklady, tak má taky uliš muliš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák