Daňová sleva na dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10.2.15 10:07

Sleva na dítě

Ahoj, potřebovala bych radu, úplně se ztrácím v daních. Přítel uplatňuje ve mzdě měsíčně a těď nevíme jestli si ho může napsat i do ročního zůčtování? Když se zeptal účetní, tak mu odpověděla, že je malý malej (10měsíců)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1268
10.2.15 10:11

@zizalka1991 Dobrá odpověď :-) V ročním se objeví, ale jen za těch 10 měsíců, avšak na vrácení dané to mít vliv nebude, jelikož je uplatňován měsíčně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.2.15 10:32

@Tara83 aha, tak já ti děkuji za odpověď. Mě právě říkal znamej že uplatňují malou měsíčně a pak v tom ročním jim taky vrátí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101696
10.2.15 10:47

@zizalka1991 Tak to jim v tom ročním vracejí za něco jiného a ne za dítě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16209
10.2.15 10:51
@zizalka1991 píše:
@Tara83 aha, tak já ti děkuji za odpověď. Mě právě říkal znamej že uplatňují malou měsíčně a pak v tom ročním jim taky vrátí.

Jde o to, že pokud někdo v ročním zúčtování uplatňuje slevu za vyživovanou manželku nebo penzijní připojištění, životní pojištění, dárcovství (krev, neziskovky) atd., tak se z celkové daně nejdřív uplatní tyto slevy, a až pak dítě, které jde do bonusu, tzn., že ti lidé dostanou proplacené jiné slevy, ale ve výpočtu se kalkuluje i s tím dítětem, přestože to už je uplatňováno měsíčně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.2.15 10:58

@zrcadlo my budem uplatnovat pouze hypotéku tak se taky bude kalkulovat s dítětem? Promiň za takové otazky, ale já se v tom vůbec nevyznám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16209
10.2.15 11:07

@zizalka1991 Ano, protože dítě se započítává jako poslední. Prakticky, když má někdo nižší příjem, tak třeba měsíčně uplatňuje slevu na sebe a na dítě a platí velmi nízkou zálohu na daň, tak to vypadá, že i když by měl co odečíst (třeba tu hypotéku apod.), nebude to z čeho odečítat, ale to dítě se při výpočtu posune až na konec, tzn. že sleva, která byla měsíčně na dítě, se v ročním pohledu uplatní na tu hypotéku, a sleva na dítě se posune do bonusu (vyplatí se vždy bez ohledu na to, že už není zbčeho odečítat, protože daň už pokryly jiné slevy), pak se samozřejmě odečte to, co už člověk měsíčně dostal, ale přesto se něco vrací.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1938
11.2.15 13:38

Ahoj holky, teď dělám manželovi přiznání a automaticky jsem tam naflákala děti, ale pokud je manžel měl měsíčně ve výplatě jako daňové zvýhodnění, tak to znamená, že už je do přiznání nemůžu odečíst? Jsem z toho trochu mišuge, protože jsem čekala, že vzhledem k tomu že jsem byla na RD, tak dostaneme hafo peněz a když jsem vyjmula děti, tak dostaneme 2litry. Když bych si vydělala víc než 68tis. tak by ještě doplácel 20tis. Je to možný nebo mám někde chybu? Nějak se mi to nezdá. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101696
11.2.15 14:20

@Alenka Ano, máš tam chybu, děti tam musíš uvést.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
11.2.15 15:06

Uvádíš tam znovu příjmy, které dostal ve výplatě? Uvádíš. Tak je logické, že tam musíš uvést všechny skutečnosti, které byly měsíčně ve výplatě. Takže i děti. Zkus si projít diskuze, už se tady o tom napsalo spoustu příspěvků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1938
11.2.15 20:44

@Hanula1212 Ajoóó :roll: Díky!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
801
3.1.18 08:46

Odečíst zpětné?

Holky prosím vás..
V létě se nám narodilo mimco a doteď jsme neuplatnovali slevu na dítě. Lze to uplatnit najednou při podání daňového přiznání? A co je k tomu potřeba? Dítko se narodilo ke konci měsíce, tento měsíc taky mohu uplatnit, nebo až ten další?
Moc děkuji :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
3.1.18 09:10

Hned za ten měsíc, kdy se narodilo. NAjednou dítě uplatnit lze. Buď v ročním zúčtování nebo v daňovém přiznání. Podmínkou je mít příjem aspoň ve výši šestinásobku minimální mzdy za rok. Doložit je potřeba rodný list dítěte a potvrzení druhého z poplatníků, že on si neuplatňuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
801
3.1.18 09:47

@Hanula1212
Moc děkuji :potlesk: předpokládám, že potvrzení, že já na dítě bonus neuplatňuji mi dají na příslušném FU..
Ještě jednou díky za odpověď a dobrou zprávu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
3.1.18 12:10
@murkyf píše:
@Hanula1212
Moc děkuji :potlesk: předpokládám, že potvrzení, že já na dítě bonus neuplatňuji mi dají na příslušném FU..
Ještě jednou díky za odpověď a dobrou zprávu :)

Ne, zaměstnavatel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák