Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj mamky…
Dnes jsem volala přítelovo účetní, kvůli daňovému přiznání… V záři 2013 se nám narodilo mimčo a chtěla jsem vědet co vse je potřeba, aby se uplatnila sleva na dítě… No a prý to nelze, že přítel platí daně paušálně… Na to se to nevztahuje i kdybychom byli manželé tak ani mě si nemůže " dát " do daní… Já jsem minulej rok byla zamestnaná, do srpna 2013, potom mi koncila smlouva… tak mě napadlo, že bych si ho " dala " do daní já…? Jestli mi můžete poradit… Děkuji…
@Marion84 jasně, že si ho můžeš odečíst ty. Třeba není nic - udělej si daňové a dítko odepiš. Některé finančáky vyžadují čestné přiznání druhého, že si dítko neodečítá - zkus tam zavolat. Někde to chtějí, někde ne.
@martina.se muze, ale musi mit tusim nejakej minimalni vydelek, nejakej nasobek min.mzdy nebo tak neco.
@Krkael píše:
@martina.se muze, ale musi mit tusim nejakej minimalni vydelek, nejakej nasobek min.mzdy nebo tak neco.
tak snad za 8 měsíců něco vydělala
já vždycky předpokládám, že normální prac poměr je aspoň těch 10 čistého
hranice je tuším 48 tis.
No já ještě volala účetní ze zaměstnaní a ta mi říkala, že to nejde, že mi to nemají z čeho odečitat ( byla jsem od 2.2. - 28.7 na nemocenské a od 29.7 jsem na mateřské, ale že to ještě zjistí u hlavni účetní…
@Marion84 píše:
No já ještě volala účetní ze zaměstnaní a ta mi říkala, že to nejde, že mi to nemají z čeho odečitat ( byla jsem od 2.2. - 28.7 na nemocenské a od 29.7 jsem na mateřské, ale že to ještě zjistí u hlavni účetní…
no počkat.. tak ta nemocenská to narušuje.. v tomto případě tedy nevím, jak se to dá nebo nedá ![]()
@martina.se píše:
tak snad za 8 měsíců něco vydělalajá vždycky předpokládám, že normální prac poměr je aspoň těch 10 čistého
hranice je tuším 48 tis.
No ptam se prave treba skrz neschopenku nebo rodicak. To se tusim nepocita
@Krkael píše:
No ptam se prave treba skrz neschopenku nebo rodicak. To se tusim nepocita
až poté, co to zakladatelka doplnila, tak mi to došlo.. u nemocenské taky netuším ![]()
@martina.se takže jestli tomu rozumím dobrě, tak za celou dobu co budu se synem na MD, tak ho nemohu já i přítel odečitat z daní? Pak až půjdu do práce, tak si ho budu moct odečitat já…
@martina.se píše:
no počkat.. tak ta nemocenská to narušuje.. v tomto případě tedy nevím, jak se to dá nebo nedá
A druha vec jestli si to muze odecist „zpetne“, jakoze z mesicu odpracovanych pred narozenim. Treba u manzelky to jde pry az od doby kdy jsou sezdani.
@Marion84 píše:
@martina.se takže jestli tomu rozumím dobrě, tak za celou dobu co budu se synem na MD, tak ho nemohu já i přítel odečitat z daní? Pak až půjdu do práce, tak si ho budu moct odečitat já…
u nemocenské netuším. až budeš na rd, tak si dítě neodečteš, není od čeho.
buď by chlap musel danit klasicky a odečíst dítě, nebo prostě vydržet, až budeš chodit do práce. Já mám taky paušál, takže kluka si odečítá jeho otec ![]()
Jo jo moje chyba, měla jsem to hned napsat, ale mě nedošlo, že je to až tak důležité ![]()
@Marion84 jak si to pritel nemuze odecist? Co to je za hloupost? A nenechava si to odecitat mesicne? U ditete mas na vyber bud jednou rocne nebo kazdy mesic..
@Marion84 píše:
Pravdepodobne to tak je. Leda by chlap delal dane realne a ne pausalem