Vrácení daní, mateřská

20
1.3.14 14:09

Vrácení daní,mateřská

Ahoj holky,
takže od ledna 2013 jsem pracovala v nemocnici jako zdr. sestra celou dobu těhotenství. Šest týdnů před porodem 1.června 2013 jsem nastoupila na mateřskou, kterou mám až do ledna 2014.Chtěla jsem se zeptat jestli mi vrátí nějáké peníze zpět?

Děkuji za odpovědi trošku v tom plavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14309
1.3.14 14:11

Joo, tak to by ma tiez zaujimalo..ja teda nemakala, ale bola na PNke a hned potom MD..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710
1.3.14 14:19

@alienkaa Záleží na tom, kolik si na daních zaplatila a zda budeš uplatňovat dítko ty, nebo ho uplatnuje partner.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
1.3.14 14:43

Mrkla jsem do moudré knihy - manžel si může uplatnit snížení daně o 24840 Kč, pokud jím vyživovaná manželka nemá v daném roce vlastní příjem přesahující 68000 Kč. Do příjmu se nezahrnují sociální dávky (RD), ale ale třeba podpora v nezam jo. A tuším, že i MD je brán jako příjem. (To tu nepíšou.) Takže ač nevím, jaký jsi měla plat a jakou mateřskou z něj, ale obávám se, že v součtu jsi nad limit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1519
1.3.14 14:47

Holt na to si asi budeme muset počkat či nám něco vrátí…taky doufám v nějakou kačku… šla jsem taky na MD v červnu, ale malou si neuplatňuju.. tak uvidíme v dubnu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
665
1.3.14 15:06
@Emilie píše:
Mrkla jsem do moudré knihy - manžel si může uplatnit snížení daně o 24840 Kč, pokud jím vyživovaná manželka nemá v daném roce vlastní příjem přesahující 68000 Kč. Do příjmu se nezahrnují sociální dávky (RD), ale ale třeba podpora v nezam jo. A tuším, že i MD je brán jako příjem. (To tu nepíšou.) Takže ač nevím, jaký jsi měla plat a jakou mateřskou z něj, ale obávám se, že v součtu jsi nad limit…

Ano i PPM je brána jako příjem, takže manžel mít nárok na odpočet na vyživovanou manželku nebude, každopádně na to se tazatelka neptala… Ano, nějaký přeplatek k vrácení tazatelce určitě vznikne, pokud ale neznáme souhrn příjmů a pojistného, nedá se to spočítat či odhadovat. Tazatelko, byla jsi v práci podepisovat prohlášení? Aby ti vůbec roční zúč. provedli…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14210
1.3.14 15:17

Bez konkretnich cisel, se to opravdu neda rict, ale krom ditete si muzes jeste z dani odecist treba zivotni pojisteni, penzijni nebo uroky z hypoteky, ale vse tedy bylo nutne dolozit vasi ucetni v praci a taky jak uz tu bylo psano pozadat o zuctovani dane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1531
1.3.14 15:38

Já šla v květnu na nemocenskou a od srpna na mateřskou a to, co jsem odpracovala a zaplatila na daních (od ledna do května 2013) mi prý všechno vrátí…mamka je účetní, tak mi snad nekecá :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
665
1.3.14 15:52
@nunik píše:
Já šla v květnu na nemocenskou a od srpna na mateřskou a to, co jsem odpracovala a zaplatila na daních (od ledna do května 2013) mi prý všechno vrátí…mamka je účetní, tak mi snad nekecá :mrgreen:

Ano, často to tak bývá - pokud pracuješ pouze část roku a nemáš jo vysoké příjmy, pak se vše, příp. většina vrací…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14309
1.3.14 16:27

Holky a ked som bola na PN od ldna a pak od cervna MD tak asi nevracaju?
Ja len ci si mam ist podpisat danove? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
1.3.14 16:46

Takže plat jsem měla něco přes 12 000kč a mateřskou kolem 10 000,ale asi teda nic nedostanu…Ale děkuju za snahu..:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
1.3.14 16:47

Ano byla jsem podepisovat…:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
1.3.14 16:49
@miisenka píše:
Holky a ked som bola na PN od ldna a pak od cervna MD tak asi nevracaju?
Ja len ci si mam ist podpisat danove? :nevim:

Prohlášení u zaměstnavatele se podepisuje nejpozději do 15.2., na to už je pozdě. PN ani PPM nejsou zdanitelný příjem, takže k vrácení by mohlo dojít pouze v případě, že bys mezi MD a RD čerpala dovolenou, ze které by byla sražena nějaká záloha na daň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
1.3.14 16:51
@alienkaa píše:
Takže plat jsem měla něco přes 12 000kč a mateřskou kolem 10 000,ale asi teda nic nedostanu…Ale děkuju za snahu..:)

12000 hrubého nebo čistého?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
1.3.14 16:54
@Hanula1212 píše:
12000 hrubého nebo čistého?
Čistého…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit