Daňová sleva na manželku

4
10.1.12 10:34

daňová sleva na manželku

Ahoj, protože nejsem účetní, ráda bych se s Vámi podělila o můj dotaz a poprosila bych Vás o radu. Jsem na rodičovské a chtěli bychom uplatnit u manžela daňovou slevu na vyživovanou manželku. Nepracovala jsem v loňském roce, pobírala jsem jen rodičovský příspěvek, ale prodávali jsme byt. Byl v mém osob. vlastnictví a s hypotékou, následně jsme si brali hypotéku na nový byt, tak nevím, zda máme i přesto nárok na daňové zvýhodnění. Předem moc děkuji za radu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21353
10.1.12 10:38

Pokud jsi prodávala byt a peníze z jeho prodeje jsi financovala koupi dlašího bytu, tak to nemusíš zohledňovat vůbec. Jak dlouho jsi ten byt měla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
10.1.12 10:52

Ano, peníze z prodeje bytu částečně splatily hypotéku na byt a o nám zbylo jsme dali do nového bytu + jsme si na zbytek opět vzali hypotéku. Daň z prodeje nemovitosti jsme uhradili, byt jsme měli 5 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21353
10.1.12 11:45

Tak z prodeje bytu nemáš zdanitelný příjem, takže nárok na slevu na manželku bez příjmů platí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
10.1.12 12:14

Aha, a platí to i když jsem odváděla státu daň z prodeje nemovitosti. Bála jsem se toho, že když byl z prodeje bytu příjem ( i když jsme ho hned použili na koupi nového bytu ), tak o slevu na manželku příjdeme :( , tak snad to tedy tak není. Každopádně moc děkuji za radu a pozitivní informace!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
10.1.12 12:18

No podle § 35 ba zákona o daních z příjmů je sleva na manželku pokud nemá vlastní příjem, ne zdanitelný!!! Mícháte 2 věci dohromady. Příjem z prodeje bytu nepodléhá dani z příjmu, ale pokud posuzujeme, zda je manželka vyživovanou osobou, pak sem ten příjem patří. Takže, podle mě, nárok na slevu na vyživovanou manželku nemáte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1885
10.1.12 12:23

Manželovi toto vyřizuje učetní v práci,nemá tvůj muž tky takovou šikovnou paní v práci, že by mu poradila?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
10.1.12 14:35

V práci nemají účetní, dělá to pro ně nějaká účetní firma, tak se pídíme tady :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3352
24.3.12 20:16

Sleva na manželku rada

Známý má manželku, která je na rodičovském příspěvku od 11/11, před tím měla nemocenskou a PPM. Dohromady jí ty příjmy nepřesáhly 68000 za rok, uplatnit slevu na manželku může po celý rok? Nebo jen za měsíce, kdy měla RD, jakožto příjem, který se nepočítá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
644
24.3.12 20:37

Ahoj, pokud příjmy v roce 2011 (mzda+nemocenská+PPM) nepřesáhly 68000,– může si uplatnit slevu na manželku za celý rok. Za poměrnou část měsíce by uplatňoval pouze v případě, že by nebyli celý rok manželé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16700
27.8.14 09:11

Ahojky, obnovuji diskuzi – pocita se do prijmu manzelky rodicovsky prispevek??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32915
27.8.14 09:12

@PetulaPl nepočítá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
688
27.8.14 09:14
@PetulaPl píše:
Ahojky, obnovuji diskuzi – pocita se do prijmu manzelky rodicovsky prispevek??

Pokud myslíš pro uplatnění slevy na dani na manželku, tak nepočítá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16700
27.8.14 10:17
@cila píše:
Pokud myslíš pro uplatnění slevy na dani na manželku, tak nepočítá.

ano to myslim. Děkuji moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
276
27.8.14 18:54

Ahoj, chtěla bych se zeptat. Nevíte, jak moc je ta sleva výhodná. Přítel vydělává asi kolem 200 000 čistého ročně. Jsme spolu šest let, plánovali svatbu na toto léto, ale nakonec se mi podařilo otěhotnět a musela jsem na rizikové. Říkám si, že počítáme každou korunu, jestli by se vyplatilo se pak vzít třeba už v lednu. Já chtěla původně svatbu vždy v létě. Zajímalo by mě jestli je ta úspora v řádu stovek nebo víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák