Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@slunecnice8 píše:
Ahoj, chtěla bych se zeptat. Nevíte, jak moc je ta sleva výhodná. Přítel vydělává asi kolem 200 000 čistého ročně. Jsme spolu šest let, plánovali svatbu na toto léto, ale nakonec se mi podařilo otěhotnět a musela jsem na rizikové. Říkám si, že počítáme každou korunu, jestli by se vyplatilo se pak vzít třeba už v lednu. Já chtěla původně svatbu vždy v létě. Zajímalo by mě jestli je ta úspora v řádu stovek nebo víc.
Ahoj, jedná se o slevu přímo z daně, tzn. jestliže tvůj muž odvede na zálohách na daň alespoň těch 25000 za rok (poznáš to na výplatní pásce, kde je každý měsíc nějaká záloha na daň, někdy též označeno jen jako daň), tak potom v březnu dalšího roku, pokud požádá o roční zúčtování daně v práci nebo si podá daňové přiznání, dostane přes 24000 na dani zpět. Pokud odvede na zálohách méně, potom dostane méně, pokud ni, tak nedostane zpět nic. Dále si po narození dítěte bude uplatňovat da%nové zvýhodnění na dítě a díky tomu mu měsíční čistý příjem vzroste o cca 1100. Pokud by záloha nestačila na obojí, přednostně se udělá sleva na manželku a zvýhodnění na dítě lze i do mínusu. Důležité pro uplatnění slevy na manželku je to, že musíte být manželé v tom roce, za který slevu žádáš (pokud jen po část roku, potom lze sleva jen částečná) a dále, že manželka/manžel na kterého uplatňuješ slevu nesmí v hrubém vydělat více jak 68000,– Kč (do tohoto příjmu se zahrnuje např. mzda, podpora při nezaměstnanosti, nemoenská, mateřská…, nezahrnuje se např. rodičovský příspěvek). Takže zvaž své příjmy za ten který rok a odvedenou zálohu manžela - ta je důležitá pro to, jestli vám vrátí tisíce nebo jen stovky nebo nic.
Ahoj holky, jen se potřebuji ujistit…Jsem na rodičovské dovolené, s manželem jsme svoji od začátku června 2015 - a dotaz: Může můj muž uplatnit daňovou levu na manželku za 7 měsíců, když jsem od 5.10.15 - 4.12.15 pracovala? Výdělek nepřesáhl 68 000 Kč. Díky za odpovědi. ![]()
Pokud výdělek nepřesáhl 68 000, tak manžel může slevu uplatnit, ale pouze za 6 měsíců. Pokud jste se vzali v červnu, tak se to počítá až od července.