Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Zdravím všechny v tomto oboru zkušenější
Jak je to s ročním zúčtováním daní? Loni 6.4. se mi narodil syn, nějak v únoru jsem nastoupila na MD,před tím jsem byla na neschopenku v červenci mi zkončil pracovní poměr. budu ještě někdě něco uplatňovat? A co manžel má v práci žádat něco na mě?
Snad je to alespoň trochu srozumitelné.Děkuji moc ![]()
Záleží jestli jsi v loňském roce - 2011 - odvedla nějaké daně. Pokud ano, tak ti budou vracet. Vyučtování ti udělá mzdová zaměstnavatele.
Tvůj manžel si tě může odepsat z daní, pokud tvůj roční příjem byl pod 68 tis.
Pokud si neodepisuje měsíčně syna, může si ho dát do vyučtování taky…
Jen bych doplnila, ze do těch 68000 spadá i mateřská, rodičak už ne.
Pokud jsi byla na neschopence, pak na MD a pak rodičák, pak asi nebyl žádný zdanitelný příjem, takže ani sražená záloha na daň. Jedině snad, že by Ti zůstala nějaká dovolená, kterou by Ti bývalý zaměstnavatel proplatil a částka byla tak vysoká, že by z ní byla sražena záloha na daň. Nejlepší je spojit se se mzdovou účetní. Manžel si může uplatnit odpočet,pokud Tvůj příjem nedosáhl 68tis., jak píše kacabus. Do příjmu se počítá nemocenská, mateřská + příjem ze zaměstnání. Rodičovský příspěvek už ne.
marti81 píše:
takže když mám za rok 2011 jen rodičák tak si mě manžel muže dát do ulev jo ?
Anonymní píše:marti81 píše:takže když mám za rok 2011 jen rodičák tak si mě manžel muže dát do ulev jo ?
přesně tak ![]()
Anonymní píše:marti81 píše:takže když mám za rok 2011 jen rodičák tak si mě manžel muže dát do ulev jo ?
Jj. stačí k tomu čestné prohlášení.
Prosím zkušené,nejlepe mzdovky o radu. Jak je to v případě prokazování příjmů manželky? Zajímalo by mě zda mateřská za prosinec 2011 ,která je však vyplácená v lednu 2012 spadá do roku 2011 či 2012?
Ahoj holky, vůbec tomuto nerozumím, pracuji druhým rokem a minulý rok jsem na to nějak zapoměla. Mám si zajít tedy za mzdovou účetní a co po ní požadovat? Vím, že přiznání daní jsem už podepisovala tusím před měsícem. Moc děkuju!!!
j.a.n.i1 píše:
Stejně jako plat spadá do příjmu za rok 2011.
Děkuji, myslela jsem si to, jen jsem si nebyla jistá ![]()
Dobrý den od 1.1.2015 do 31.10.215 jsem byla u zaměstnavatele kde se mi stal prac. úraz. Zatím mi nebylo vylaceno bolestne od pojišťovny. Od 3.11.2015 do 23.11.2015 Úp. Od 24.11.2015 u nového zaměstanavatele a ten mi nechce udělat daně, že prá jsem v bývalé práci měla prac. úraz, tak to oni nedělají. Prosím poraďte, zda na to mají právo nebo né, když jsem už vedená u nového zaměstnavatele tak mi musím udělat zpětně daně i když jsem pracovala do října u jiního zaměstnavatele. Nebo má tu povinnost bývalý zaměstnavatel a musí mi k tomu dopočítat listopad + prosinec u nového zaměstnavatele? Děkuji za Vaše odpověďi, moc spěchá Děkuji
@kateřuna No, já mám takový pocit, že pokud ti to od pojišťovny do konce roku přijde, tak mají pravdu, neb máš příjem z více míst a musíš si udělat daně sama.
Přesně jak píše @j.a.n.i1 . Vzhledem k pracovnímu úrazu (pokud bude vyplaceno do konce roku) jsi povinná podat daňové přiznání.
J. a.n.1 a Hanula1212
děkuji za vaše odpovědi. ted po mne bývala účetní z bývalého zaměstnáni chce čestné prohlášení ajá nevím jak se to píše a hlavně na co to chce když už mi daně nedělá ona a ani nový zaměstnavatel a musím si je udělat sama. Musím jí to čestné prohlášení poslat když už s nima nemám nic společného? Děkuji.